FA Kup - Tako liverpulski: Vezani porazi od "fenjeraša"!

Pala Klopova tvrđava – VBA izbacio Liverpul iz Kupa! Fudbaleri Vest Bromviča priredili su jedno od najvećih iznenađenja u 1/16 finala FA kupa, eliminisali su Liverpul.  Posle 16 utakmica bez poraza, "redsi" su u istoj nedelji izgubili mečeve od poslednja dva tima u Premijer ligi. VAR iritirao publiku.  Klope, izgleda da nema trofeja ni ove sezone: Liverpul ispao u FA kupu! Redsi eliminisani u FA kupu od Vest Bromvič Albiona.

Fudbal 28.01.2018 | 11:45
FA Kup - Tako liverpulski: Vezani porazi od "fenjeraša"!
Tim koji je na deobi poslednjeg mesta u Premijer ligi slavio je na Enfildu 3:2, što je prvi poraz "redsa" na svom terenu posle serije od 19 utakmica.

Meč je obeležila i primera video tehnologije (VAR) koja je mogla potpuno da promeni tok meča u prvih 45 minuta.

Sve je počelo idealno za Liverpul, već u petom minutu Roberto Firmino lobuje golmana VBA Bena Fostera, nakon što je dobio duel "jedan na jedan" sa Muhamedom Salahom, a nakon velike greške Džonija Evansa. 

Međutim, za svega šest minuta gosti iz Birmingema su preokrenuli rezultat. Dvostruki strelac bio je Džej Rodriges, prvo je zakucao loptu sa 12-13 metara posle proigravanja Brunta, a potom prevario Minjoela i nakon sjajne asistencije Gibsa. 

Petnaestak minuta kasnije sudija Pauson poništava gol VBA za 3:1, nakon pregledanja video snimka, da bi već u sledećem napadu uz pomoć tehnologije Liverpul dobio i penal. 

Međutim, Firmino je samo zatresao prečku. Kazna je usledila u nadoknadi poluvremena, Joel Matip postiže autogol i VBA ipak stiže do trećeg gola. 

Usledio je žestok pritisak domaćina u drugom delu meča, ali i retke gol šanse. Najbolju je 15 minuta pre kraja propustio Džejms Milner, tačnije Foster je sjajno reagovao i iz pomoć stative sprečio pogotak. 

Nekoliko minuta kasnije Salah uspeva konačno da probije bunker VBA i zakuca loptu uz levu stativu za 3:2, ali Liverpul u finišu nije imao snage za poravnanje koje bi mu donelo revanš. 

Liverpul je u svega sedam dana doživeo poraze od dva najgora tima u PL, a nakon što je ubedljivo savladao lidera šampionata Mančester Siti. 

Klasični Liverpul.

Fudbaleri Liverpula bili su u seriji od 16 mečeva bez poraza, odnosno pet pobeda u nizu, prišli Mančester junajtedu u borbi za drugo mesto na tabeli, podigli atmosferu među navijačima, a onda…

...u istoj nedelji izgubili od dva poslednjeplasirana tima u Premijer ligi.

U klasičnom kolapsu kakvih su se navijači "redsa" nagledali i ove i prethodnih sezona, ekipa menadžera Jirgena Klopa u ponedeljak je poražena u ligi od Svonsija - 1:0 (1:0), a ove subote uveče ispala i iz FA kupa nakon debakla u utakmici 4. runde sa Vest Bromvič Albionom - 2:3(1:2)!

"Enfild" je gledao novu utakmicu u kojoj je odbrana Liverpula, iako je 75 miliona funti plaćeni Virdžil van Dajk bio u postavi, delovala prepoznatljivo nesigurno i panično, ali nije to najviše nerviralo publiku na stadionu i van njega već – VAR!

Moderna tehnologija koja je u engleski fudbal stigla tokom same sezone, kada je FA odlučio da je primeni od 3. runde najstarijeg takmičenja na svetu, aktivirana je u više navrata na insistiranje glavnog arbitra Krejga Posona kojem je u centrali asistirao Andre Mariner.

Ne samo da je tandem sudija odlučio da naknadno dosudi penal za Liverpul zbog povlačenja Mohameda Salaha za rame - koji je potom o prečku "opalio" Roberto Firmino - kao i da poništi pogodak Krejga Dosona za 1:3 zbog ofsajda i/ili faula nad Simonom Minjoleom, već je aktiviranje VAR tehnologije prilikom svake manje ili više sporne situacije dovelo do obaranja tempa utakmice, atmosfere na stadionu i odlaganja slavlja fudbalera iz Birmingema čija su dva pogotka reprizirana pre konačne odluke.

VAR je dva puta "okrenuo" situaciju u korist Klopovog tima, ali to nije i neće popraviti utisak koji su kućama poneli fanovi slavnog kluba jer je ekipa ponovo delovala kao da svakog minuta može da primi gol.

"Redsi" su poveli iz prve opasne akcije na meču, nakon što je Ben Foster uspeo da ispravi grešku saigrača i zaustavi Salaha u situaciji "1 na 1", ali ne i da se dovoljno brzo podigne i vrati na crtu jer je Firmino spremno čekao odbitak i nonšalantno lobovao reprezentativca Engleske.

To je bilo u 5. minutu, a u 10. je Liverpul već gubio - svega 68 sekundi prošlo je od Firminovog gola i pogotka koji je na drugoj strani postiga Džej Rodrigez kaznivši efektno lošu reakciju kompletne odbrane domaćih, ali i konkretan Van Dajkov kiks. Samo četiri minuta kasnije isti igrač, posle asistencije Kjerana Gibsa, postigao je efektan pogodak za 1:2 i najavu onoga što će uslediti do kraja poluvremena.

Da Poson pokaže ka svlačionicama, a ne ka televizoru instaliranom kraj ekrana, željno su isčekivali Klop i njegovi saradnici verovatno zbunjeni načinom na koji je domaći tim igrao u prvih 45 minuta kada je pregledanje snimka poništilo gol Dosona za 1:3. Navijači plavo-belih uplašili su se da će im biti poništen gol i kada je Poson zatražio asistenciju Marinera u drugom minutu nadoknade prvog poluvremena kada je Džoel Matip pokušao petom da izbije centaršut Gžegoža Krikovjaka ali pogodio sopstvenu mrežu, međutim arbitri u toj akciji nisu videli ništa sporno.

Ekipa koja je u dosadašnjem toku Premijer lige postigla sedam golova na gostovanjima i ostvarila samo jednu pobedu postigla je četiri gola na "Enfildu", od kojih su tri priznata što je dovoljan pokazatelj stanja u kom se pravo niotkud našao Klopov satav. U nastavku, favorit je uspeo samo da drži goste na njihovoj polovini, u čemu je VBA inače dobar, a nadu da bi mogao da bude zakazan novi meč u Birmingemu dao je Salah 25. golom u sezoni koji je došao prekasno za eventualno izjednačenje.

Klop je i u trećoj sezoni u Engleskoj ispao u 4. rundi FA kupa, u kojoj je mogao da bude eliminisan i Totenhem da menadžer Maurisio Poketino nije u drugom poluvremenu uveo Harija Kejna. Nezaustavljivi napadač postigao je pogodak u 82. minutu na gostovanju četvrtoligašu Njuport kauntiju i sprečio senzaciju dana u Engleskoj - 1:1.

Jirgen Klop broji svoju treću sezonu na klupi Liverpula (prvu nije započeo), ali trofeja ni u njoj po svemu sudeći neće biti. Redsi su na svom Enfildu doživeli šokantnu eliminaciju u FA kupu od Vest Bromvič Albiona, pa im je Liga šampiona jedino preostalo takmičenje u kojem mogu do trofeja – 2:3 (1:3).

Liverpul je odigrao još jednu razočaravajuću utakmicu, koju su umesto igrača obeležili arbitar Greg Poson i VAR tehnologija. Ali mora se pomenuti i katastrofalna odbrana domaćina, koja je mogla i morala bolje da reaguje kod sva tri gola.

Jedan od junaka pobede ekipe Alana Pardjua bio je dvostruki strelac Džej Rodrigez, ali i sjajni Ben Foster, koji je zabeležio nekoliko sjajnih odbrana u drugom poluvremenu.

A ništa nakon efektnog loba Firmina iz petog minuta utakmice nije nagoveštavalo da bismo mogli da vidimo senzacionalan rezultat na Enfildu. Ipak, nisu prošla ni dva puta minuta utakmice, a Džej Rodrigez je odapeo nezaustavljivu strelu u same rašlje gola Simona Minjolea.

Lutali su tada domaći defanzivci u poslednjoj liniji, baš kao i četiri minuta kasnije kada im se napadač gostiju ušunjao iza leđa i asistenciju Kirana Gibsa ponovo zakucao loptu u mrežu. Liverpul je mogao da bude potpuno nokautiran u 19. minutu, ali je glavni arbitar poništio gol Grega Dosona nakon gledanja snimka, dok je šest minuta kasnije na isti način dosudio jedanaesterac za domaćina i to krajnje diskutabilan. Ipak, Firmino je pogodio prečku.

Ključan trenutak utakmice dogodio se u nadoknadi vremena, kada se treći put tresla mreža Liverpula. Jedino što su domaći uspeli u nastavku meča bilo je da smanje rezultat preko Mohameda Salaha, sve ostale pokušaje ekipe Jirgena Klopa raspoloženi Foster je uspeo da odbrani.

FA kup, 1/16 finala:

Liverpul – VBA 2:3 (1:3)
Firmino 5, Salah 78 – Rodriges 7, 11, Matip 45+2p

Njuport – Totenhem 1:1 (1:0)
Amond 38 – Kejn 82

Mečevi od 16h:

Hal – Notingem 2:1 (2:0)
Boven 19, Diko 41 – Velios 88

Midlzbro – Brajton 0:1 (0:0)
Mari 90+1

MD Dons – Koventri 0:1 (0:0)
Biamu 64

Šefild J. – Preston 1:0 (0:0)
Šarp 80p

Sautempton – Votford 1:0 (1:0)
Stivens 4

Vigan – Vest Hem 2:0 (1:0)
Grig 7, 62p

Piterboro – Lester 1:5 (0:3)
Hjuz 58 – Diabate 9, 87, Ihenačo 12, 29, Ndidi 90+2

Hadersfild – Birminhem 1:1 (1:0)
Munije 21 – Jutkijevič 54

Milvol – Ročdejl 2:2 (1:1)
Volas 17p, Tompson 90+1 – Henderson 32, Dan 53

Nots Kaunti – Svonsi 1:1 (0:1)
Stid 62 – Narsing 45

Petak:

Jeovil – M. Junajted 0:4 (0:1)
Rašford 41, Erera 61, Lingard 89, Lukaku 90+3

Šefild V. – Reding 3:1 (1:0)
Nuhiju 29, 53, Bojd 61 – Douson 87ag

Nedelja:

(1) Čelsi - (1) Njukasl junajted
(2) Kardif siti - (1) Mančester siti

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar