"Мира на Балкану нема без Срба"

“Годинама имамо дипломатски пријатељски приступ и према Републици Српској. Поштујемо суверенитет државе Босне и Херцеговине, где живе три народа, али, истовремено, и право на самоопредељење народа", казао је вицеканцелар Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе.
.

Свијет 27.01.2018 | 21:52
"Мира на Балкану нема без Срба"
Мир и сарадња на Балкану не могу да се постигну против Срба или без њих, већ само заједно са њима, поручује аустријски вицеланцелар Хајнц-Кристијан Штрахе.

Он истиче да је његовој земљи и влади, "мир и суживот народа на Балкану" био и остао важан.

"Ако се погледају историјски процеси и страхоте рата, важно је да се спозна да је само сарадња пут до мира. Срби као највећи народ на Балкану у томе имају кључну улогу. То не може да се постигне против или без Срба, већ само заједно са њима", истакао је аустријски вицеканцелар у интервјуу Тањугу. 

Штрахе сматра да се Србија налази на "добром путу" кад је реч о приступним преговорима, али истиче да и Европска унија мора да има фер приступ. 

"Поштовање и достојанство у преговорима морају имати обе стране", каже он и додаје да чланство наше земље у ЕУ, у роковима које даје Европска комисија, може постати реалност. 

Мора се, међутим, детаљно преговарати и морају се ускладити интереси обе стране, рекао је Штрахе и додао да ће нова аустријска влада подржавати Београд на том путу. 

На питање да ли недавна изјава европског комесара за проширење и суседску политику Јоханеса Хана - да ЕУ сигурно неће “увозити” нерешене проблеме и да Србија мора да реши проблем са Косовом - значи да ће Србија морати да призна независност покрајине, Штрахе каже да је то "веома тешка ситуација која мора да се савлада заједничким напорима". 

Вицеканцелар Аустрије истиче да се мора имати у виду Резолуција УН 12 44 и наћи решење за север Косова: 

“У међународној заједници мора постојати разумевање да, посебно на северу Косова, где живи око 250. 000 Срба, са добрим разлозима постоји жеља за аутономијом", каже Штрахе и указује: 

"Тако нешто познајемо у међународној заједници на примеру Јужног Тирола као успешан процес, када је реч о одрживим мирним процесима. На крају би то био процес где је могуће обезбедити међусобно признање”, рекао је Штрахе. 

Истовремено, најоштрије осуђује убиство српског политичара на Косову Оливера Ивановића, које назива “гнусним злочином”. 

Ситуацију, на Западном Балкану уопште, види тако да је, након свих отворених рана и страхова рата, потребно време за међусобно прилажење и поновно успостављање поверења. 

То, сматра он, могу обезбедити само политички актери на Балкану. 

“У то не би требало да се мешају актери споља”, оцењује Штрахе. 

На недавне критике аустријских медија и опозиционих политичара због блиског односа са председником Републике Српске Милорадом Додиком и прихватања ордена Српске, Штрахе је нагласио да је његов став да на дипломатском нивоу Аустрија треба да се добро разуме и одржава контакте са свим политичким представницима у свету. 

“Годинама имамо дипломатски пријатељски приступ и према РС. Поштујемо суверенитет државе Босне и Херцеговине, где живе три народа, али, истовремено, и право на самоопредељење народа. Од Дејтонског споразума постоји државна структура која се састоји од два ентитета - Федерације и РС, оба ентитета бирају председника и парламент, а 10 кантона имају додатно засебне власти. До данас је тако да постоји међународни мандат и високи представник. То све још није коначно решен одрживи развој. Желимо да одржимо канал за разговор са свима. Потребно је заједничко решење за одрживи мирни развој у региону”, објаснио је он и поново се позвао на пример Јужног Тирола као узор за обезбеђивање аутономних права тамо где постоји жеља за самоопредељењем. 

Поводом предстојеће посете председника Србије Александра Вучића Аустрији, Штрахе, уз опаску да је имао част да упозна Вучића, истиче да Србија и Аустрија имају добру сарадњу на међународној дипломатској сцени. 

Додаје и да ће једна од његових првих иностраних посета бити управо Србија, на позив његовог српског колеге, потпредседника Владе Ивице Дачића. 

Штрахе објашњава да је Србија важан партнер Аустрије и у економској сарадњи, али пре свега у контексту питања "одрживе Европе". 

“Србија је важан фактор и за даљи одрживи европски процес. Наша будућност је Европа субсидијарности и федералне европске отаџбине, где се уз међусобно поштовање живи заједно у партнерском односу, а не иде у правцу централне савезне државе". 

Аустријанци су, каже, веома поносни на своју неутралност и сувереност. Аустријски приступ ЕУ је да се Бриселу даје мање задатака, али да они буду боље спроведени, а не да се Унији даје све више надлежности, а да не функционише добро. 

"С тим у вези бих подсетио на обезбеђивање спољне границе. Србија је увек била кључна земља, посебно имајући у виду њену историјску везу са Русијом. Наша жеља је да за конфликтну ситуацију и санкције које постоје према Русији нађемо начин да их коначно укинемо и успоставимо тешњу сарадњу са Москвом. Србија је можда у овој фази неко ко може да нас повеже и помогне у овом геостратешком питању", оцењује Штрахе. 

Верује да би било добро ако би ЕУ економски тешње сарађивала и са Русијом, чак да се у будућности успостави зона слободне трговине. 

Свакако је уверен да даље "ледено доба" не користи ни једној страни. 

“То је био и мој приступ који сам и пре 'Мајдана' имао и износио према ЕУ. То упозорење, међутим, нису чули. Тада сам с правом, како се накнадно потврдило, говорио да је неопходно да се воде разумни трилатерални разговори ЕУ - Украјина - Русија, да се нађе заједничко решење када је реч о приближавању Украјине ЕУ. Кроз преговоре се могло наћи решење за супростављене ставове", каже Штрахе. 

Нажалост, додаје, није дошло до тога и имали смо болно искуство. Сада је важно да се тензије смање. 

"Мислим да санкције у основи, и њихово даље заоштравање, не доносе никоме ништа. Нама, као неутралној земљи је жеља, а томе се надам, да се нађе решење у правцу заједништва и одрживог мирног развоја. Увек када је Русија била ближа Европи то је било добро по мирни развој Европе”, закључио је вицеканцелар.

(Тањуг)

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

цица

27.01.2018 21:09

Колико му је миле платио да за његову дусу сири супљу прицу е мој милокраде стално крадес сиротињске паре и другима их гурас у дзеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Цица

27.01.2018 21:22

Цици па ти све знас ко коме плаца.

Name

НЕ РАЗУМЕШ ТИ ТО

27.01.2018 21:27

Јадна Цицо, јадна ли си. Не знамо ни ти ни ја да ли је ово излобирано, али реци ми је ли то забрањено и да ли други народи лобирају или не.

Name

ре цица

27.01.2018 22:21

Дрзи се педерације.а твој Баки је бас постен

Name

ре цица

27.01.2018 23:15

Цицо,Додик је Страхеу за ову причу и подршку доа да Аустријски криминални концерн Новоматиц Адмирал пере новац нарко картела,а Новоматиц Адмирал прање врши преко фирми НОВО РС доо и РСА Гаминг доо. Додик не може упознати нормалне људе и лобисте,Додикова и Ливнеова циљна група су криминалци и Фашисти,а све то су нашли у Штрахеу кога су упознали преко још већег криминалца Мартина Шлафа. А што се тиче овог Новоматиц Адмирала,на чијем је платном списку Штрахе,Јоханес Хан и Гузенбауер,јос прије 10 година је од стране САДа означен као праоница новца нарко картела из Јужне Африке и Јужне Америке,а овај Гузенбауер је Вучићу савјетник,даље ти је све јасно.

Name

ре_НЕ РАЗУМЕШ ТИ ТО

28.01.2018 00:25

проблем је када лобирас код странке ција иделогија је нпр. у другом свјетском рату стријељала Крагијевацке Дјаке или сто Срба за једног војника и са таквим да дијели идеологију?? Јел то теби нормално??

Name

БиХ

28.01.2018 03:22

Жена му је Српкиња из Бањалуке и зато лапрда а незна ни ста.Подрзава суверенитет БиХ а истовремено подрзава и вољу народа за самоопредјељење.Ако је тако сто не допустите да се Тирол одвоји од Аустрије.Одаби од Босне на дузину палице.

Name

Реално

28.01.2018 06:51

Баксузе нек не буде мира у твојој куци али са овом изјавом цека те сигурни отказ за сва времена као и твог партнера милокрада

Name

никотије

28.01.2018 08:16

НИста није плацено све се обавља у натури. Овај њему гласаце а овај љепе рјеци. Стим сто ови гласаци раде против себе у дупло

Name

лобирање

28.01.2018 08:20

ево га, лобирање код аустријских фашиста на дјелу, овај је за ове реченице наплатио неколико милиона €ура.

Name

ИЗДАЈА

28.01.2018 09:23

Срби су антифасисти,до су и доказали,Те Додиково кокетирање са националфасистицким странкама,је уствари издаја српског антифасизма,и тамна мрља на Јасеновац Градиску ИТД;

Name

хањц-курањц

28.01.2018 11:45

Развлаци народу мозак тако и треба.

Name

ЈА

30.01.2018 10:44

Цицо колко је твоји,лично твојих пара украо?

Name

попара

27.01.2018 21:16

На сјеверу Косова зиви 250 000 Срба...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

27.01.2018 21:32

Само на сјеверу а гје су енклаве.

Name

мрки

28.01.2018 01:15

на Косову ни 91 није било 200 000 срба,а данас јих је јос мање

Name

Знам

28.01.2018 10:27

Било је и у Србској Крајини 280 000 па их нема висе!

Name

куку нама са нама

27.01.2018 21:20

Што овај швабо диже репину овим будалама које су умислиле да се њихова пита,а налазе се на челу Срба..али само Срба као назива народа,народа који нема ни "м"од мошњи њихових предака због којих свјет и данас сматра да смо јунаци..а кад им швабо подметне ногу,има да се изврну к'о златица у кромпиришту

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕ РАЗУМЕШ ТИ ТО

27.01.2018 21:34

Благош теби и твом дефетизму!

Name

куку нама са нама

27.01.2018 22:11

Дану ми га ти "мало разуми"..ти си гарант један аутентичан Србенда коме гусле висе на таквом мјесту у кући да свако ко уђе у кућу удари главом о њих и због тога се почне прича о јунаштву и српству,а за светеога Николу (или другу посну славу) обавезно два прасета окренеш-нема се куд мање силни гости Србину дођу.Оно што само ти знаш је да су ти опанци увјек закопчани да се,ако недај боже затреба'не,може разгулити на вакат..МОЈ ЈАРАНЕ,КАД САМ ВИДИО ДА СУ БЕЗ ЧИЗАМА ПОБЈЕГЛЕ БУКАЏИЈЕ И ТО 12 КМ ПРЕПЈЕШАЧИЛИ ДО СИГУРИЦЕ,А ПОШТО СУ НАМ "ПЛАВИ"УПАЛИ НА ДОБРОЈУТРО ИЗА ЛЕЂА-СВЕ САМ СХВАТИО..до тада сам вјеровао у нас.Њима поменути лошу рјеч о јунаштву и српству и свему осталом,до тада су били спремни пуцати у тебе...од тог"марша",наставили су "ратовати"у Србији-бјегајући да их Милошевић не депортује цурик..Ти ако си "роварио" имало од 92-95 ћеш схватити да је дефетизам одлика сваког ко је барем једном био у ватри са свим оним што су букали..а ако си овај "аутентични срБски борац",онда је твоје мјесто у скупштинским клупама,међу оним "исписаним"ветеранима..наравно док се не откоче пушке са којима се сликају и у њих умјесто маневарске убаци она муниција што "звижди"кад прође крај чо'јека!Мани се пријатељу српског јунаштва у стварној ситуацији..МАЛО НАС ЈЕ ОСТАЛО РЕАЛНИХ И СВЈЕСНИХ СТВАРНОСТИ КАД ЗАПУЦА-ЗАТО ТИ ЈА И ПРИЧАМ О ПОНОСУ КОЈИ ИМАМО ЗБОГ ЈУНАШТВА НАШИХ ПРЕДАКА..жив био

Name

зоран

27.01.2018 22:27

Зар се и ти КУКУ НАМА престављас ко Србин ,немој молим те јер цу ја морат да се одрекнем српства.

Name

Ре куку теби са собом

27.01.2018 23:31

И ти би волио да си нормалан. Али ј.бига гааа.

Name

куку нама са нама

28.01.2018 07:12

Дефетизам је реалност сваког Србина који је роварио у рату и видио како се бос разгули са линије кад додје густо...ако си био признацес бар у себи да сам у праву..ако си овај скупстински ветеран,е онда ти мозес до Сибира правити Српску...

Name

Баба

28.01.2018 08:22

А прогледаце Слијепци валда или це осјетити само касно

Name

куку нама са нама

28.01.2018 11:35

Зоране и сви овдје потписани који "србујете",пљујући по "куку нама.."ЈОШ ПРИЈЕ ЗОРЕ СЕ ОДРЕКНИТЕ СРБББСТВА..јер таквих "хајкачи"су нам и јебали маму..они што су паламудили су увјек били на пушкомет на сигурном,а ови што су са реденицима ишли у wц,су опет те реденике остављали кад је најтеже било.ЕТО "СРБИНЕ"ЗОРАНЕ ТОЛИКО ОД МЕНЕ КОЈИ"СЕ ПРЕДСТАВЉАМ КАО СРБИН"И КОЈИ СЕ НАГЛЕДАО СВАШТА,А ПОГОТОВО СРПСКОГ ЈУНАШТВА И ЈЕДИНСТВА ОД ТРЕБИЊА И ПРИЈЕДОРА.ЗАХВАЛНОСТ ЗА УСПЈЕХ ДУГУЈЕМО НЕСРЕТНОМ ГЕНЕРАЛУ КОЈИ ЈЕ СВОЈИМ ПРИСУСТВОМ ДРЖАО СВЕ НА ОКУПУ,ИАКО НИЈЕ БИО НА СВАКОМ МЈЕСТУ У СВАКОМ ТРЕНУ И НАРАВНО СИЛНОЈ ТЕХНИЦИ И ОПРЕМИ КОЈУ СМО НАСЛИЈЕДИЛИ ОД СИЛНЕ ЈНА,А НА КРАЈУ И ФОРСИРАЊУ ОД СТРАНЕ СРБИЈЕ,А СВЕ У ЦИЉУ ДА СЕ "ЗАРАЗА"ЗВАНА РАТ ДРЖИ ШТО ДАЉЕ ОД ЊИХОВОГ ТЕРЕНА..ПРЕМА ТОМЕ ЗОРАНЕ,КАД ИЗВАДИШ ЛИЧНУ КАРТУ,А И НЕМОРАШ..ТАМО ИДУ И МАЛОЉЕТНИ,ИДИ НА ОБУКУ КОД ОВИХ У РУСИЈУ,ГДЈЕ ИХ НА ОБУЦИ УЧЕ ДА ПУШКУ ДРЖЕ ЗА ОКВИР..СРББББСКА ЧАС'

Name

Браво

27.01.2018 21:33

Штрахе Србине брате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

28.01.2018 00:29

Неонациста је

Name

Ре

28.01.2018 06:07

Је.оте Страхе,овакви су вам били и у Јасеновцу а ти га зовес брате

Name

н

28.01.2018 08:19

Колики је он Србин имацес сансе осјетити мало сацекај

Name

Турбоскара

28.01.2018 09:13

Што би рекао Шешељ Расиме Љајичу брате србне сједи до нас има ту и једно мјесто за тебе.Све је то фино на причи а опет вамо спомиње Косово границе и неке резолуције.Значил то да онда на то има право санџак и војводина могу бити као Тирол.Само нам глупостима пуне главу.Недај боже да нам та ЕУ затвори границе могли би ми само у јужну осетију.Дај економију привреду школство посао плате о томе причај на дну смо дна причаш о одвајању рс а ти и ЕУ сте забранили референдум о самосталности и незнам шта причаш само баљезга.

Name

блбл

27.01.2018 21:53

Ако су нам овакви једини пријатељи онда смо награбусили сви. Ко се хвали са пријатељима нацистима? Само Баја и раја која Бају подрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛБЛ, ОДАКЛЕ СИ МАТЕРЕ ТИ?

27.01.2018 22:01

А ко је по теби пријатељ Србима? Да нису можда зли британци или кварни амери? Далеко им лепа кућа. Распале им се државе дабогда! Свугде су им угрожени национални интереси. Пас матер империјалистичку!

Name

Брест

28.01.2018 06:33

То је његов став само за јавност, има инструменте у ЕУ и УН па нека тамо заштити Србе?

Name

Освит

28.01.2018 08:47

Назалост саврсено тацно а јос му у Европи као минус наводе сарадњу са социјал демократом Милорадом Додиком.

Name

Ре

28.01.2018 09:03

Ти се онда сели у арабију код демократа

Name

Зоол

27.01.2018 22:23

Овај како озени Бањалуцанку она му помути памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рома

27.01.2018 23:40

Што ова људина не објасни нама незналицама како је неко шиптарима могао поклонити Косово. Може ли он Србима сада поклонити Баварску покрајину? Сигурно да не може јер нема никакве везе са њим. Косово је српско зашто се не потруди да изгради начин да се Косово врати Србима али не, он ће све учинити да се одрекнемо јер ваља нам ући у Европу гдје нас чека благостање и срећа. Овом лудилу нема краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

28.01.2018 05:26

Ако се неко нађе да нашу ситуацију уразумије реално нашем народу је то чудно јел нису навикли на реалност,у таком примјеру и сами Срби не мисле да је то реална изјава већ да је барем неко на њиховој страни док други не сваћају реалност па мисле да је тај против њих ,јер нису на реалност навикли ,навикли су да изјаве странаца буду против срба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

28.01.2018 07:35

Овај Штрахе неможе ништа да уради без господина Курза. Без Курза нема ни ударза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нибрС

28.01.2018 19:36

@БИХ Није његова,него је жена замјеника градоначелника Беча Јохана Гудениуса из Бања Луке са којом се вјенчао у Српској Православној Цркви у Бања Луци...

ОДГОВОРИТЕ