"Mira na Balkanu nema bez Srba"

“Godinama imamo diplomatski prijateljski pristup i prema Republici Srpskoj. Poštujemo suverenitet države Bosne i Hercegovine, gde žive tri naroda, ali, istovremeno, i pravo na samoopredeljenje naroda", kazao je vicekancelar Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe.
.

Svijet 27.01.2018 | 21:52
"Mira na Balkanu nema bez Srba"
Mir i saradnja na Balkanu ne mogu da se postignu protiv Srba ili bez njih, već samo zajedno sa njima, poručuje austrijski vicelancelar Hajnc-Kristijan Štrahe.

On ističe da je njegovoj zemlji i vladi, "mir i suživot naroda na Balkanu" bio i ostao važan.

"Ako se pogledaju istorijski procesi i strahote rata, važno je da se spozna da je samo saradnja put do mira. Srbi kao najveći narod na Balkanu u tome imaju ključnu ulogu. To ne može da se postigne protiv ili bez Srba, već samo zajedno sa njima", istakao je austrijski vicekancelar u intervjuu Tanjugu. 

Štrahe smatra da se Srbija nalazi na "dobrom putu" kad je reč o pristupnim pregovorima, ali ističe da i Evropska unija mora da ima fer pristup. 

"Poštovanje i dostojanstvo u pregovorima moraju imati obe strane", kaže on i dodaje da članstvo naše zemlje u EU, u rokovima koje daje Evropska komisija, može postati realnost. 

Mora se, međutim, detaljno pregovarati i moraju se uskladiti interesi obe strane, rekao je Štrahe i dodao da će nova austrijska vlada podržavati Beograd na tom putu. 

Na pitanje da li nedavna izjava evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Johanesa Hana - da EU sigurno neće “uvoziti” nerešene probleme i da Srbija mora da reši problem sa Kosovom - znači da će Srbija morati da prizna nezavisnost pokrajine, Štrahe kaže da je to "veoma teška situacija koja mora da se savlada zajedničkim naporima". 

Vicekancelar Austrije ističe da se mora imati u vidu Rezolucija UN 12 44 i naći rešenje za sever Kosova: 

“U međunarodnoj zajednici mora postojati razumevanje da, posebno na severu Kosova, gde živi oko 250. 000 Srba, sa dobrim razlozima postoji želja za autonomijom", kaže Štrahe i ukazuje: 

"Tako nešto poznajemo u međunarodnoj zajednici na primeru Južnog Tirola kao uspešan proces, kada je reč o održivim mirnim procesima. Na kraju bi to bio proces gde je moguće obezbediti međusobno priznanje”, rekao je Štrahe. 

Istovremeno, najoštrije osuđuje ubistvo srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića, koje naziva “gnusnim zločinom”. 

Situaciju, na Zapadnom Balkanu uopšte, vidi tako da je, nakon svih otvorenih rana i strahova rata, potrebno vreme za međusobno prilaženje i ponovno uspostavljanje poverenja. 

To, smatra on, mogu obezbediti samo politički akteri na Balkanu. 

“U to ne bi trebalo da se mešaju akteri spolja”, ocenjuje Štrahe. 

Na nedavne kritike austrijskih medija i opozicionih političara zbog bliskog odnosa sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i prihvatanja ordena Srpske, Štrahe je naglasio da je njegov stav da na diplomatskom nivou Austrija treba da se dobro razume i održava kontakte sa svim političkim predstavnicima u svetu. 

“Godinama imamo diplomatski prijateljski pristup i prema RS. Poštujemo suverenitet države Bosne i Hercegovine, gde žive tri naroda, ali, istovremeno, i pravo na samoopredeljenje naroda. Od Dejtonskog sporazuma postoji državna struktura koja se sastoji od dva entiteta - Federacije i RS, oba entiteta biraju predsednika i parlament, a 10 kantona imaju dodatno zasebne vlasti. Do danas je tako da postoji međunarodni mandat i visoki predstavnik. To sve još nije konačno rešen održivi razvoj. Želimo da održimo kanal za razgovor sa svima. Potrebno je zajedničko rešenje za održivi mirni razvoj u regionu”, objasnio je on i ponovo se pozvao na primer Južnog Tirola kao uzor za obezbeđivanje autonomnih prava tamo gde postoji želja za samoopredeljenjem. 

Povodom predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Austriji, Štrahe, uz opasku da je imao čast da upozna Vučića, ističe da Srbija i Austrija imaju dobru saradnju na međunarodnoj diplomatskoj sceni. 

Dodaje i da će jedna od njegovih prvih inostranih poseta biti upravo Srbija, na poziv njegovog srpskog kolege, potpredsednika Vlade Ivice Dačića. 

Štrahe objašnjava da je Srbija važan partner Austrije i u ekonomskoj saradnji, ali pre svega u kontekstu pitanja "održive Evrope". 

“Srbija je važan faktor i za dalji održivi evropski proces. Naša budućnost je Evropa subsidijarnosti i federalne evropske otadžbine, gde se uz međusobno poštovanje živi zajedno u partnerskom odnosu, a ne ide u pravcu centralne savezne države". 

Austrijanci su, kaže, veoma ponosni na svoju neutralnost i suverenost. Austrijski pristup EU je da se Briselu daje manje zadataka, ali da oni budu bolje sprovedeni, a ne da se Uniji daje sve više nadležnosti, a da ne funkcioniše dobro. 

"S tim u vezi bih podsetio na obezbeđivanje spoljne granice. Srbija je uvek bila ključna zemlja, posebno imajući u vidu njenu istorijsku vezu sa Rusijom. Naša želja je da za konfliktnu situaciju i sankcije koje postoje prema Rusiji nađemo način da ih konačno ukinemo i uspostavimo tešnju saradnju sa Moskvom. Srbija je možda u ovoj fazi neko ko može da nas poveže i pomogne u ovom geostrateškom pitanju", ocenjuje Štrahe. 

Veruje da bi bilo dobro ako bi EU ekonomski tešnje sarađivala i sa Rusijom, čak da se u budućnosti uspostavi zona slobodne trgovine. 

Svakako je uveren da dalje "ledeno doba" ne koristi ni jednoj strani. 

“To je bio i moj pristup koji sam i pre 'Majdana' imao i iznosio prema EU. To upozorenje, međutim, nisu čuli. Tada sam s pravom, kako se naknadno potvrdilo, govorio da je neophodno da se vode razumni trilateralni razgovori EU - Ukrajina - Rusija, da se nađe zajedničko rešenje kada je reč o približavanju Ukrajine EU. Kroz pregovore se moglo naći rešenje za suprostavljene stavove", kaže Štrahe. 

Nažalost, dodaje, nije došlo do toga i imali smo bolno iskustvo. Sada je važno da se tenzije smanje. 

"Mislim da sankcije u osnovi, i njihovo dalje zaoštravanje, ne donose nikome ništa. Nama, kao neutralnoj zemlji je želja, a tome se nadam, da se nađe rešenje u pravcu zajedništva i održivog mirnog razvoja. Uvek kada je Rusija bila bliža Evropi to je bilo dobro po mirni razvoj Evrope”, zaključio je vicekancelar.

(Tanjug)

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

cica

27.01.2018 21:09

Koliko mu je mile platio da za njegovu dusu siri suplju pricu e moj milokrade stalno krades sirotinjske pare i drugima ih guras u dzep.

ODGOVORITE
Name

Re Cica

27.01.2018 21:22

Cici pa ti sve znas ko kome placa.

Name

НЕ РАЗУМЕШ ТИ ТО

27.01.2018 21:27

Јадна Цицо, јадна ли си. Не знамо ни ти ни ја да ли је ово излобирано, али реци ми је ли то забрањено и да ли други народи лобирају или не.

Name

re cica

27.01.2018 22:21

Drzi se pederacije.a tvoj Baki je bas posten

Name

re cica

27.01.2018 23:15

Cico,Dodik je Straheu za ovu priču i podršku doa da Austrijski kriminalni koncern Novomatic Admiral pere novac narko kartela,a Novomatic Admiral pranje vrši preko firmi NOVO RS doo i RSA Gaming doo. Dodik ne može upoznati normalne ljude i lobiste,Dodikova i Livneova ciljna grupa su kriminalci i Fašisti,a sve to su našli u Štraheu koga su upoznali preko još većeg kriminalca Martina Šlafa. A što se tiče ovog Novomatic Admirala,na čijem je platnom spisku Štrahe,Johanes Han i Guzenbauer,jos prije 10 godina je od strane SADa označen kao praonica novca narko kartela iz Južne Afrike i Južne Amerike,a ovaj Guzenbauer je Vučiću savjetnik,dalje ti je sve jasno.

Name

re_НЕ РАЗУМЕШ ТИ ТО

28.01.2018 00:25

problem je kada lobiras kod stranke cija idelogija je npr. u drugom svjetskom ratu strijeljala Kragijevacke Djake ili sto Srba za jednog vojnika i sa takvim da dijeli ideologiju?? Jel to tebi normalno??

Name

BiH

28.01.2018 03:22

Žena mu je Srpkinja iz Banjaluke i zato laprda a nezna ni sta.Podrzava suverenitet BiH a istovremeno podrzava i volju naroda za samoopredjeljenje.Ako je tako sto ne dopustite da se Tirol odvoji od Austrije.Odabi od Bosne na duzinu palice.

Name

Realno

28.01.2018 06:51

Baksuze nek ne bude mira u tvojoj kuci ali sa ovom izjavom ceka te sigurni otkaz za sva vremena kao i tvog partnera milokrada

Name

nikotije

28.01.2018 08:16

NIsta nije placeno sve se obavlja u naturi. Ovaj njemu glasace a ovaj ljepe rjeci. Stim sto ovi glasaci rade protiv sebe u duplo

Name

lobiranje

28.01.2018 08:20

evo ga, lobiranje kod austrijskih fašista na djelu, ovaj je za ove rečenice naplatio nekoliko miliona €ura.

Name

IZDAJA

28.01.2018 09:23

Srbi su antifasisti,do su i dokazali,Te Dodikovo koketiranje sa nacionalfasistickim strankama,je ustvari izdaja srpskog antifasizma,i tamna mrlja na Jasenovac Gradisku ITD;

Name

hanjc-kuranjc

28.01.2018 11:45

Razvlaci narodu mozak tako i treba.

Name

JA

30.01.2018 10:44

Cico kolko je tvoji,lično tvojih para ukrao?

Name

popara

27.01.2018 21:16

Na sjeveru Kosova zivi 250 000 Srba...?

ODGOVORITE
Name

Da Da

27.01.2018 21:32

Samo na sjeveru a gje su enklave.

Name

mrki

28.01.2018 01:15

na Kosovu ni 91 nije bilo 200 000 srba,a danas jih je jos manje

Name

Znam

28.01.2018 10:27

Bilo je i u Srbskoj Krajini 280 000 pa ih nema vise!

Name

kuku nama sa nama

27.01.2018 21:20

Što ovaj švabo diže repinu ovim budalama koje su umislile da se njihova pita,a nalaze se na čelu Srba..ali samo Srba kao naziva naroda,naroda koji nema ni "m"od mošnji njihovih predaka zbog kojih svjet i danas smatra da smo junaci..a kad im švabo podmetne nogu,ima da se izvrnu k'o zlatica u krompirištu

ODGOVORITE
Name

НЕ РАЗУМЕШ ТИ ТО

27.01.2018 21:34

Благош теби и твом дефетизму!

Name

kuku nama sa nama

27.01.2018 22:11

Danu mi ga ti "malo razumi"..ti si garant jedan autentičan Srbenda kome gusle vise na takvom mjestu u kući da svako ko uđe u kuću udari glavom o njih i zbog toga se počne priča o junaštvu i srpstvu,a za sveteoga Nikolu (ili drugu posnu slavu) obavezno dva praseta okreneš-nema se kud manje silni gosti Srbinu dođu.Ono što samo ti znaš je da su ti opanci uvjek zakopčani da se,ako nedaj bože zatreba'ne,može razguliti na vakat..MOJ JARANE,KAD SAM VIDIO DA SU BEZ ČIZAMA POBJEGLE BUKADŽIJE I TO 12 KM PREPJEŠAČILI DO SIGURICE,A POŠTO SU NAM "PLAVI"UPALI NA DOBROJUTRO IZA LEĐA-SVE SAM SHVATIO..do tada sam vjerovao u nas.Njima pomenuti lošu rječ o junaštvu i srpstvu i svemu ostalom,do tada su bili spremni pucati u tebe...od tog"marša",nastavili su "ratovati"u Srbiji-bjegajući da ih Milošević ne deportuje curik..Ti ako si "rovario" imalo od 92-95 ćeš shvatiti da je defetizam odlika svakog ko je barem jednom bio u vatri sa svim onim što su bukali..a ako si ovaj "autentični srBski borac",onda je tvoje mjesto u skupštinskim klupama,među onim "ispisanim"veteranima..naravno dok se ne otkoče puške sa kojima se slikaju i u njih umjesto manevarske ubaci ona municija što "zviždi"kad prođe kraj čo'jeka!Mani se prijatelju srpskog junaštva u stvarnoj situaciji..MALO NAS JE OSTALO REALNIH I SVJESNIH STVARNOSTI KAD ZAPUCA-ZATO TI JA I PRIČAM O PONOSU KOJI IMAMO ZBOG JUNAŠTVA NAŠIH PREDAKA..živ bio

Name

zoran

27.01.2018 22:27

Zar se i ti KUKU NAMA prestavljas ko Srbin ,nemoj molim te jer cu ja morat da se odreknem srpstva.

Name

Re kuku tebi sa sobom

27.01.2018 23:31

I ti bi volio da si normalan. Ali j.biga gaaa.

Name

kuku nama sa nama

28.01.2018 07:12

Defetizam je realnost svakog Srbina koji je rovario u ratu i vidio kako se bos razguli sa linije kad dodje gusto...ako si bio priznaces bar u sebi da sam u pravu..ako si ovaj skupstinski veteran,e onda ti mozes do Sibira praviti Srpsku...

Name

Baba

28.01.2018 08:22

A progledace Slijepci valda ili ce osjetiti samo kasno

Name

kuku nama sa nama

28.01.2018 11:35

Zorane i svi ovdje potpisani koji "srbujete",pljujući po "kuku nama.."JOŠ PRIJE ZORE SE ODREKNITE SRBBBSTVA..jer takvih "hajkači"su nam i jebali mamu..oni što su palamudili su uvjek bili na puškomet na sigurnom,a ovi što su sa redenicima išli u wc,su opet te redenike ostavljali kad je najteže bilo.ETO "SRBINE"ZORANE TOLIKO OD MENE KOJI"SE PREDSTAVLJAM KAO SRBIN"I KOJI SE NAGLEDAO SVAŠTA,A POGOTOVO SRPSKOG JUNAŠTVA I JEDINSTVA OD TREBINJA I PRIJEDORA.ZAHVALNOST ZA USPJEH DUGUJEMO NESRETNOM GENERALU KOJI JE SVOJIM PRISUSTVOM DRŽAO SVE NA OKUPU,IAKO NIJE BIO NA SVAKOM MJESTU U SVAKOM TRENU I NARAVNO SILNOJ TEHNICI I OPREMI KOJU SMO NASLIJEDILI OD SILNE JNA,A NA KRAJU I FORSIRANJU OD STRANE SRBIJE,A SVE U CILJU DA SE "ZARAZA"ZVANA RAT DRŽI ŠTO DALJE OD NJIHOVOG TERENA..PREMA TOME ZORANE,KAD IZVADIŠ LIČNU KARTU,A I NEMORAŠ..TAMO IDU I MALOLJETNI,IDI NA OBUKU KOD OVIH U RUSIJU,GDJE IH NA OBUCI UČE DA PUŠKU DRŽE ZA OKVIR..SRBBBBSKA ČAS'

Name

Bravo

27.01.2018 21:33

Štrahe Srbine brate.

ODGOVORITE
Name

Rade

28.01.2018 00:29

Neonacista je

Name

Re

28.01.2018 06:07

Je.ote Strahe,ovakvi su vam bili i u Jasenovcu a ti ga zoves brate

Name

n

28.01.2018 08:19

Koliki je on Srbin imaces sanse osjetiti malo sacekaj

Name

Turboskara

28.01.2018 09:13

Što bi rekao Šešelj Rasime Ljajiču brate srbne sjedi do nas ima tu i jedno mjesto za tebe.Sve je to fino na priči a opet vamo spominje Kosovo granice i neke rezolucije.Značil to da onda na to ima pravo sandžak i vojvodina mogu biti kao Tirol.Samo nam glupostima pune glavu.Nedaj bože da nam ta EU zatvori granice mogli bi mi samo u južnu osetiju.Daj ekonomiju privredu školstvo posao plate o tome pričaj na dnu smo dna pričaš o odvajanju rs a ti i EU ste zabranili referendum o samostalnosti i neznam šta pričaš samo baljezga.

Name

blbl

27.01.2018 21:53

Ako su nam ovakvi jedini prijatelji onda smo nagrabusili svi. Ko se hvali sa prijateljima nacistima? Samo Baja i raja koja Baju podrzava.

ODGOVORITE
Name

БЛБЛ, ОДАКЛЕ СИ МАТЕРЕ ТИ?

27.01.2018 22:01

А ко је по теби пријатељ Србима? Да нису можда зли британци или кварни амери? Далеко им лепа кућа. Распале им се државе дабогда! Свугде су им угрожени национални интереси. Пас матер империјалистичку!

Name

Брест

28.01.2018 06:33

То је његов став само за јавност, има инструменте у ЕУ и УН па нека тамо заштити Србе?

Name

Osvit

28.01.2018 08:47

Nazalost savrseno tacno a jos mu u Evropi kao minus navode saradnju sa socijal demokratom Miloradom Dodikom.

Name

Re

28.01.2018 09:03

Ti se onda seli u arabiju kod demokrata

Name

Zool

27.01.2018 22:23

Ovaj kako ozeni Banjalucanku ona mu pomuti pamet.

ODGOVORITE
Name

Roma

27.01.2018 23:40

Što ova ljudina ne objasni nama neznalicama kako je neko šiptarima mogao pokloniti Kosovo. Može li on Srbima sada pokloniti Bavarsku pokrajinu? Sigurno da ne može jer nema nikakve veze sa njim. Kosovo je srpsko zašto se ne potrudi da izgradi način da se Kosovo vrati Srbima ali ne, on će sve učiniti da se odreknemo jer valja nam ući u Evropu gdje nas čeka blagostanje i sreća. Ovom ludilu nema kraja.

ODGOVORITE
Name

QD

28.01.2018 05:26

Ako se neko nađe da našu situaciju urazumije realno našem narodu je to čudno jel nisu navikli na realnost,u takom primjeru i sami Srbi ne misle da je to realna izjava već da je barem neko na njihovoj strani dok drugi ne svaćaju realnost pa misle da je taj protiv njih ,jer nisu na realnost navikli ,navikli su da izjave stranaca budu protiv srba

ODGOVORITE
Name

Miloš

28.01.2018 07:35

Ovaj Štrahe nemože ništa da uradi bez gospodina Kurza. Bez Kurza nema ni udarza.

ODGOVORITE
Name

nibrS

28.01.2018 19:36

@BIH Nije njegova,nego je žena zamjenika gradonačelnika Beča Johana Gudeniusa iz Banja Luke sa kojom se vjenčao u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u Banja Luci...

ODGOVORITE