Квалитетан кадар за развој Српске

Републици Српској потребни су високообразовани и квалитетни кадрови који ће моћи да буду конкуретни на тржишту рада и да одговоре на све изазове савременог друштва. То је примарни задатак високошколских установа у Српској, истакнуто је на светосавској свечаности у Бијељини.

Република Српска 27.01.2018 | 14:20
Квалитетан кадар за развој Српске
Све мањи број уписаних средњошколаца, из године у годину има за посљедицу смањење студената на факултетима у Српској. Кључни фактори опстанка факултета је да будући студенти буду информисани о стручним профилима и могућностима каснијег запошљавања, истакнуто је у Центру за високо образовање у Бијељини. 

Професор др Миладин Јовичић, декан Факултета пословне економије у Бијељини, је указао да је неопходно издвајати више средстава за бављење науком, јер развијеност неке земље се оцјењује по броју високообразованих људи.

"Ми морамо да уложимо додатни напор да би образовали стручан кадар који би Републику Српску могао да подигне на виши економски ниво. Сада око 50 одсто наших студената успије да се запосли, али то треба још унаприједити", каже Јовичић. 

И декан Педагошког факултета истиче да не треба потенцирати на кванитету, већ да приоритет треба да буде квалитет. 

"За наредну академску годину очекујемо да упишемо и други циклус на студијском програму техничко образовање и информатика. Такође, чекамо одлуку Владе Републике Српске да уведемо докторски студиј тако да ћемо заокружити сва три образовна циклуса", каже проф. др Далибор Стевић, декан Педагошког факултета у Бијељини. 

(БН) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мисо

27.01.2018 21:46

Имацете ви све мање упианих студената сваке године и тако наредних 20 година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

роккy

28.01.2018 10:40

Факултети се боре да "намакну" студенте како им пословање не би пропало. 80 % сврсених студената трази сансу да оде изван РС. А квалитет знања које инзењери рецимо, понесу са собом у призводне фирме је под упитником. Јос их треба додатно обуцавати јер немају никаква практицна знања. Медјутим и оно мало способних одлази "трбухом за крухом". А нема ни мајстора висе, одлазе и они. И сви они који су отисли своје породице су повели са собом. И онда се факултети зале нема довољно студената!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мг.

28.01.2018 18:30

Доста је висе тих високообразованих струцњака који нас у пропаст одведосе нама су потребни постени сељаци који су науцили да раде и цијене оно сто зараде .