Kvalitetan kadar za razvoj Srpske

Republici Srpskoj potrebni su visokoobrazovani i kvalitetni kadrovi koji će moći da budu konkuretni na tržištu rada i da odgovore na sve izazove savremenog društva. To je primarni zadatak visokoškolskih ustanova u Srpskoj, istaknuto je na svetosavskoj svečanosti u Bijeljini.

Republika Srpska 27.01.2018 | 14:20
Kvalitetan kadar za razvoj Srpske
Sve manji broj upisanih srednjoškolaca, iz godine u godinu ima za posljedicu smanjenje studenata na fakultetima u Srpskoj. Ključni faktori opstanka fakulteta je da budući studenti budu informisani o stručnim profilima i mogućnostima kasnijeg zapošljavanja, istaknuto je u Centru za visoko obrazovanje u Bijeljini. 

Profesor dr Miladin Jovičić, dekan Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini, je ukazao da je neophodno izdvajati više sredstava za bavljenje naukom, jer razvijenost neke zemlje se ocjenjuje po broju visokoobrazovanih ljudi.

"Mi moramo da uložimo dodatni napor da bi obrazovali stručan kadar koji bi Republiku Srpsku mogao da podigne na viši ekonomski nivo. Sada oko 50 odsto naših studenata uspije da se zaposli, ali to treba još unaprijediti", kaže Jovičić. 

I dekan Pedagoškog fakulteta ističe da ne treba potencirati na kvanitetu, već da prioritet treba da bude kvalitet. 

"Za narednu akademsku godinu očekujemo da upišemo i drugi ciklus na studijskom programu tehničko obrazovanje i informatika. Takođe, čekamo odluku Vlade Republike Srpske da uvedemo doktorski studij tako da ćemo zaokružiti sva tri obrazovna ciklusa", kaže prof. dr Dalibor Stević, dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini. 

(BN) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Miso

27.01.2018 21:46

Imacete vi sve manje upianih studenata svake godine i tako narednih 20 godina!

ODGOVORITE
Name

rokky

28.01.2018 10:40

Fakulteti se bore da "namaknu" studente kako im poslovanje ne bi propalo. 80 % svrsenih studenata trazi sansu da ode izvan RS. A kvalitet znanja koje inzenjeri recimo, ponesu sa sobom u prizvodne firme je pod upitnikom. Jos ih treba dodatno obucavati jer nemaju nikakva prakticna znanja. Medjutim i ono malo sposobnih odlazi "trbuhom za kruhom". A nema ni majstora vise, odlaze i oni. I svi oni koji su otisli svoje porodice su poveli sa sobom. I onda se fakulteti zale nema dovoljno studenata!?

ODGOVORITE
Name

Mg.

28.01.2018 18:30

Dosta je vise tih visokoobrazovanih strucnjaka koji nas u propast odvedose nama su potrebni posteni seljaci koji su naucili da rade i cijene ono sto zarade .