АО: Федерер јури 20. ГС, Чилић први пехар у Мелбурну!

Швајцарац и Хрват у недељу ујутро састаће се у финалу Аустралијан Опена.  Федерер 20. или Чилић 2. гренд-слем: Коме иде пехар Аустралијан опена? Финале првог гренд слема сезоне има јасног фаворита, али треба бити свестан да нико не може са сигурношћу да отпише чистокрвног динарског тениског ратника.

Тенис 27.01.2018 | 21:45
АО: Федерер јури 20. ГС, Чилић први пехар у Мелбурну!
У недељу од 9.30 сати на Род Лејвер Арени у Мелбурну парку водиће се битка за пехар Аустралијан Опена, првог гренд слема сезоне.

У финалу ће играти други тенисер света Роџер Федерер, који брани прошле гдине освојени пехар, и Марин Чилић, који је већ обезбедио трећу позицију на АТП листи.

Федерер (36) је у рекордном седмом финалу Аустралијан Опена и игра за шесту титулу, чиме би се изједначио са Новаком Ђоковићем и Ројом Емерсоном. Швајцарац игра за 20. гренд слем трофеј, а 29-годишњи хрватски тенисер за други.

Чилић ће покушати да постане први хрватски тенисер који је тријумфовао у Мелбурну.

"То је велика мотивација за мене у финалу. Осећам се заиста добро по питању моје игре, надам се да ћу одиграти добар меч и да ћу имати много енергије на терену", рекао је Чилић.

Федерер је најстарији играч гренд слем финала од Кена Розвела, који је као 39-годишњак 1974. године играо за трофеј на УС Опену, али и фаворит за пехар.

Ако победи прикључиће се Маргарет Корт, Серени Вилијамс и Штефи Граф, јединим играчима који су освојили 20 гренд слем трофеја у синглу.

"То би било невероватно", рекао је Федерер.

Федерер и Чилић су до сада играли девет пута, а осам победа остварио је Швајцарац.

Последњи пут играли су у финалу Вимблдона, пре шест месеци, када је победио Федерер (6:3, 6:1, 6:4). Чилић је тада имао проблема са жуљевима на стопалима.

"Осећам се заиста добро физички. Не тражим освету. Због својих проблема нисам могао да дам све од себе на Вимблдону и то се дешава. Сада играм много агресивније, добро ударам, од ритерна преко форхенда и бекхенда, кретања, све је добро", навео је Хрват, који је за сада једни гренд слем трофеј освојио 2014. године на УС Опену.

Федерер је рекао да није очекивао да ће играти за 20. гренд слем трофеј.

"Током каријере пролазите кроз различите фазе. Срећан сам што сам још ту, што сам здрав и што и даље играм добро, стварам себи прилике играјући најбоље".

Федерер је до финала провео 10 сати и 50 минута на теренима у Мелбурну, шест сати мање него Чилић.

"Мислим да сам све урадио прилично добро. Надам се да ћу добро почети меч, да ћу играти разноврсно. Надам се да ћу добро сервирати и да ћу успети да читам његове сервисе и све те ствари. Задовољан сам што добро играм од самог почетка турнира", рекао је Федерер.

Да ли ће Роџер Федерер подићи рекордни 20. или ће пак Марин Чилић подићи свој други гренд слем трофеј биће решене по традици у недељу ујутру од 09.30 у финалу Аустралијан опена

Док је Федерер, иначе акутелни шампион првог гренд слема сезоне виђем за нову титулу, Чилић се некако "провукао испод радара". Стамени, али веома симпатични Херцеговац само једном је савладао овог ривала, али се то десило 2014. у полуфиналу УС Опена када је протутњао у три сета и против Швајцарца и доцније у борби за његов до сада једини гренд слем пехар против Кеија Нишикорија.

Федерер је осам пута био бољи од тренутно (до понедељка) шестог играча света, а Чилић му опасно "дугује" за прошлогодипшње финале Вимблдона. Тада је Хрват имао великих проблема са повредама, стегао је зубе и одиграо до краја, али није био ни приблично на свом нивоу. Такав пораз највише пече сваког врхунског спортисту, те је и мотив више за момка из Међугорја.

Наравно, биће му много тешко против човека који је освојио све што се могло освојити и који је буквално сам исписао нове странице тениске историје. Федерер, који је један од најстаријих тенисера који су се икада пробили у гренд слем финале (36 година и 137 дана) има чак 66 % проценат успешности у мечевима за титула на четири највећа турнира. Чак 19 пута је дизао пехар, а 10 пута је поражен. А то значи и да ће му ово бити чак 30. гренд слем  сингл финале! Са таквим бројкама нико не може да се пореди.

Ипак, "не бије бој свијетло оружје...". Чилић од почетка сезоне, а посебно у Мелбурну игра много, много добро. Наравно, ни Федерер није далеко, али се чини да је Хрват ипак бољи. Сада, да ли ће успети то што је приказивао претходне две недељеда  уради и овог недељног јутра, то је велико питање. И баш у том аспекту је највећа предност хладнокрвног мештера из Базела.

Све ово указује на то да можемо рачунати на напет меч, јер чини се да је већи притисак на Федереру, да се поново упише у историју са 20 грен слем пехара, него на Чилићу који би лако могао да му одложи славље на још неко време.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар