AO: Federer juri 20. GS, Čilić prvi pehar u Melburnu!

Švajcarac i Hrvat u nedelju ujutro sastaće se u finalu Australijan Opena.  Federer 20. ili Čilić 2. grend-slem: Kome ide pehar Australijan opena? Finale prvog grend slema sezone ima jasnog favorita, ali treba biti svestan da niko ne može sa sigurnošću da otpiše čistokrvnog dinarskog teniskog ratnika.

Tenis 27.01.2018 | 21:45
AO: Federer juri 20. GS, Čilić prvi pehar u Melburnu!
U nedelju od 9.30 sati na Rod Lejver Areni u Melburnu parku vodiće se bitka za pehar Australijan Opena, prvog grend slema sezone.

U finalu će igrati drugi teniser sveta Rodžer Federer, koji brani prošle gdine osvojeni pehar, i Marin Čilić, koji je već obezbedio treću poziciju na ATP listi.

Federer (36) je u rekordnom sedmom finalu Australijan Opena i igra za šestu titulu, čime bi se izjednačio sa Novakom Đokovićem i Rojom Emersonom. Švajcarac igra za 20. grend slem trofej, a 29-godišnji hrvatski teniser za drugi.

Čilić će pokušati da postane prvi hrvatski teniser koji je trijumfovao u Melburnu.

"To je velika motivacija za mene u finalu. Osećam se zaista dobro po pitanju moje igre, nadam se da ću odigrati dobar meč i da ću imati mnogo energije na terenu", rekao je Čilić.

Federer je najstariji igrač grend slem finala od Kena Rozvela, koji je kao 39-godišnjak 1974. godine igrao za trofej na US Openu, ali i favorit za pehar.

Ako pobedi priključiće se Margaret Kort, Sereni Vilijams i Štefi Graf, jedinim igračima koji su osvojili 20 grend slem trofeja u singlu.

"To bi bilo neverovatno", rekao je Federer.

Federer i Čilić su do sada igrali devet puta, a osam pobeda ostvario je Švajcarac.

Poslednji put igrali su u finalu Vimbldona, pre šest meseci, kada je pobedio Federer (6:3, 6:1, 6:4). Čilić je tada imao problema sa žuljevima na stopalima.

"Osećam se zaista dobro fizički. Ne tražim osvetu. Zbog svojih problema nisam mogao da dam sve od sebe na Vimbldonu i to se dešava. Sada igram mnogo agresivnije, dobro udaram, od riterna preko forhenda i bekhenda, kretanja, sve je dobro", naveo je Hrvat, koji je za sada jedni grend slem trofej osvojio 2014. godine na US Openu.

Federer je rekao da nije očekivao da će igrati za 20. grend slem trofej.

"Tokom karijere prolazite kroz različite faze. Srećan sam što sam još tu, što sam zdrav i što i dalje igram dobro, stvaram sebi prilike igrajući najbolje".

Federer je do finala proveo 10 sati i 50 minuta na terenima u Melburnu, šest sati manje nego Čilić.

"Mislim da sam sve uradio prilično dobro. Nadam se da ću dobro početi meč, da ću igrati raznovrsno. Nadam se da ću dobro servirati i da ću uspeti da čitam njegove servise i sve te stvari. Zadovoljan sam što dobro igram od samog početka turnira", rekao je Federer.

Da li će Rodžer Federer podići rekordni 20. ili će pak Marin Čilić podići svoj drugi grend slem trofej biće rešene po tradici u nedelju ujutru od 09.30 u finalu Australijan opena

Dok je Federer, inače akutelni šampion prvog grend slema sezone viđem za novu titulu, Čilić se nekako "provukao ispod radara". Stameni, ali veoma simpatični Hercegovac samo jednom je savladao ovog rivala, ali se to desilo 2014. u polufinalu US Opena kada je protutnjao u tri seta i protiv Švajcarca i docnije u borbi za njegov do sada jedini grend slem pehar protiv Keija Nišikorija.

Federer je osam puta bio bolji od trenutno (do ponedeljka) šestog igrača sveta, a Čilić mu opasno "duguje" za prošlogodipšnje finale Vimbldona. Tada je Hrvat imao velikih problema sa povredama, stegao je zube i odigrao do kraja, ali nije bio ni priblično na svom nivou. Takav poraz najviše peče svakog vrhunskog sportistu, te je i motiv više za momka iz Međugorja.

Naravno, biće mu mnogo teško protiv čoveka koji je osvojio sve što se moglo osvojiti i koji je bukvalno sam ispisao nove stranice teniske istorije. Federer, koji je jedan od najstarijih tenisera koji su se ikada probili u grend slem finale (36 godina i 137 dana) ima čak 66 % procenat uspešnosti u mečevima za titula na četiri najveća turnira. Čak 19 puta je dizao pehar, a 10 puta je poražen. A to znači i da će mu ovo biti čak 30. grend slem  singl finale! Sa takvim brojkama niko ne može da se poredi.

Ipak, "ne bije boj svijetlo oružje...". Čilić od početka sezone, a posebno u Melburnu igra mnogo, mnogo dobro. Naravno, ni Federer nije daleko, ali se čini da je Hrvat ipak bolji. Sada, da li će uspeti to što je prikazivao prethodne dve nedeljeda  uradi i ovog nedeljnog jutra, to je veliko pitanje. I baš u tom aspektu je najveća prednost hladnokrvnog meštera iz Bazela.

Sve ovo ukazuje na to da možemo računati na napet meč, jer čini se da je veći pritisak na Federeru, da se ponovo upiše u istoriju sa 20 gren slem pehara, nego na Čiliću koji bi lako mogao da mu odloži slavlje na još neko vreme.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar