Срђан Алексић је симбол храбрости

Паљењем свијећа и полагањем цвијећа уз евоцирање сјећања на гробу Срђана Алексића у Требињу данас је обиљежена 25. годишњица трагичне смрти храброг младића који је у центру града страдао бранећи пријатеља Бошњака Алена Главовића и храбрим чином постао синоним људске хуманости у широј регији.

Република Српска 27.01.2018 | 14:10
Срђан Алексић је симбол храбрости
Градоначелник Требиња Лука Петровић је нагласио како је важна порука сјећања на Срђана Алексића да људи побјеђују.

"Имамо и жал и тугу, а постоје тренуци када можемо да кажемо да људска дјела никада не застаријевају. Да ће се величати и да ће бити трајна обавеза и града и било које власти да обиљежава на достојан начин емоције и успомене на такве људе као што је био Срђан“, поручио је са Срђановог гроба градоначелник Требиња Лука Петровић.

Срђанов отац Раде Алексић истиче како је некоме вјеројатно прошло брзо, али њему је полако.

"Сваке године подсјећа ме овај дан на недаћу која ме задесила што сам изгубио сина. Али, данас кажем није вријеме да жалимо Срђана као изгубљеног момка, већ да славимо побједу човјека и да се издигнемо изнад свих ситних потреба и да будемо људи“, кроз сузе је рекао Раде Алексић на синовом гробу.

Буру емоција додатно је повећао тренутак када му је лик Срђана Алексића уклесан у плочу јабланичког гранита уручио Озрен Исламовић у име Удружења антифашиста из Јабланице.

"Драго ми је да ће све ово што је Срђан урадио живјети уз нас и да ће остати будућим генерацијама као један путоказ на овим просторима хуманости и људскости да има наде за ове будуће генерације“ казао је Исламовић.

Срђан Алексић умро је у требињској болници на Савиндан 1993. године од посљедица удараца задобивених 21. јануара те године у центру Требиња од резервиста Војске Републике Српске, док је бранио пријатеља Бошњака Алена Главовића.

Срђану Алексићу је постхумно додијељена Повеља Хелсиншког комитета за људска права у Босни и Херцеговини. Храбри младић племенитог срца добио је своју улицу у Сарајеву, а пролаз у Новом Саду у Змај-Јовиној улици назван је по њему.

Такође, ту је постављена и спомен-плоча у његову част. Пролаз који носи име Срђана Алексића постоји и у Панчеву, а у Тузли се већ годинама одржава турнир који носи име Срђана Алексића и промовише заједништво међу младима.

У фебруару 2012. године тадашњи предсједник Републике Србије, Борис Тадић, постхумно је Алексића одликовао Златном медаљом за показану храброст и дјело посебног јунаштва. 11. српња/јула 2013. по Алексићу је названа улица поред Спомен-парка жртвама ратова на простору бивше Југославије у црногорском главном граду Подгорици, а од 2016. године Срђаново име носи и једна улица у Новом Београду.

Београдски редитељ Срђан Голубовић снимио је филм Кругови инспирисан догађајем који говори о посљедицама херојског поступка војника којег Срби убијају јер штити свог пријатеља цивила који је Бошњак. Радио телевизија Србије 2007. године снима и емитиује документарни филм Срђо, о Срђану Алексићу, чији је главни актер његов отац, а 2008. требињско позориште Слово, поставља представу Епилог о Срђану.

У спомен на његов херојски подухват установљена је и новинарска награда за професионално извјештавање о маргинализованим и рањивим групама.

Ален Главовић данас живи у Шведској, ожењен је и има двоје дјеце. Сваке године посјећује Требиње, Срђанов гроб и његовог оца.



(БН/Анадолија)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

с.а

27.01.2018 13:31

Људска громада , нека му је лака црна земља. Свјетли примјер свима нама. Нису га српске власти уврстале у историју али он це остат вјецно упамцен по добру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.01.2018 18:22

Љуска громада која је ститила своје цигаре И остало.де се распитајте мало боље засто је погинуо.нек рекне његов отац у којој је то он јединици био.то је био један обицан олос И лопов.јер има И оних који су га лицно познавали.

Name

Амер

27.01.2018 18:58

Да је клао и убијао као сто су то радили неки други био би вјероватно и уврштен!! Овако је за српске националисте издајник а за све нормалне људе Срђан Алексић је херој и оличење ЧОВЈЕКА (ЧОВЈЕК КАКО ТО ГОРДО ЗВУЧИ Максим Горки)

Name

АДНАН

27.01.2018 13:50

Срдзан је понос БИХ, да ти бог драги подари лаку земљу и да поцивас у миру бозијем с андзелима, ово је примјер да има људи и овакви људи дају наду за боље сутра, будимо сви добри људи као покојни Срдзан , поносим се сто се улица у мом граду Сарајеву зове по Срдзану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре АДНАН

27.01.2018 14:28

Ти имас висе православне вјере у себи него Исламске.

Name

@рере аднан

27.01.2018 15:58

Пос.....ти се у вјеру овдје се ради о људскости на првом мјесу мајмуне један.

Name

Ре

27.01.2018 16:00

Аднане остани то сто јеси не коментарси ове клоц умове. СРДзАНУ Лака земља. Понос људскод рода.

Name

АДНАН за РЕ

27.01.2018 17:11

Ја сам босњак и поносим се тим, нецу за цовјека српске вјере реци ваљда рахметлија , Срдзан је понос Босне и Х., сваки град треба да има улицу коју це по њему назвати, било је пуно Срдзана на све стране и зивих и мртвих, треба бити цовјек, а вјеру нека фура како ко хоце јебат је. Ово ссмо говори да су сви народи добри осим појединаца, и то сто је добро треба истицати маxимално због боље нам будуцности. ЛП.

Name

ре

27.01.2018 18:28

Срдјан је сеамота за беиха.обицни сверцер који није видио линије.понос је био онај из зепца сто је спасио пар срба И сто је убијен због тога.о њему се треба писат.србин сам ал треба рец како јест.цовјек је погинуо ксо војник ,а не као овај дезертер.

Name

Мирко

27.01.2018 21:17

Није Срдзан неко Срђан, међеде босански, буква је од тебе писменија !

Name

мосарајвоса

27.01.2018 14:07

Ово су прави хероји, а не вуцибатине које нас у одјелима убјеђују да су они ти који се боре за нас и наше интересе. Више је доброг покојни Срђан донио Србима него пола политичког врха .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре

27.01.2018 17:18

Ста ли то везе тебе за Аднана ? Сви вјерски описи постовање према Алексицу као да је их Поп писао.Клоц ум је несто друго.

Name

ТразимоРјесењеНеКривце

27.01.2018 14:17

Слава јунаку! Види се да иверје не пада далеко од кладе, отац му је пун разумијевања и вјере у боље сутра. Надам се да су одговарали пред законом они сто га убисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.01.2018 18:25

Пун лоповлука је био.ста је он радио по пијаци доксе његов народ бранио од терориста на линијама око требиња.било је спасавсња на свију странама ал нико недаје знацаја ко за овог криминалца који је сверцово цигаре И њија бранио а не колегу.прица за малу дјецу.

Name

Директ

27.01.2018 15:10

И маркетинга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНЕ РАДИ

27.01.2018 15:43

О мртвима све најбоље.Филм Кругови не одражава право стање и на неистинит начин приказује шта се десило тог 27.1.1993 у нашем Требињу.Истина је да Срдјан Алексић није нико припадник ВРС већ као син општинског чиновника поштеђен рата и исти је на пијаци у а Требињу држао штанд са гардеробом на којем је радио његов пријатељ муслиман док смо ми честити Срби држали прву линију.Повратком наших бораца са линије дошло је до сукоба измедју њих и Алексицевог друга и радмила муслимана.Наши борци изреволтирани дезертерсством приоритетима преврнули су Алексицев станд и тад се умијесао Срдјан Алексић у намјери да заштити свој штанд и свој радника.Дошло је до туце измедју наших војника ВРС и оних који то нису били.Ово је права истина о страдању Срдјан Алексића.Овдје се олује по Српским борцима а велича ратно профитерство и дезертерства.ООВО САМО ИСТИНЕ РАДИ.-СРПСКИ БОРАЦ СА ПЕВЕ ЛИНИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ре истине ради

27.01.2018 17:04

Истине ради је си ли ти икакве школе завршио.

Name

Семберац

27.01.2018 17:17

Ре истине ради незнам ја да ли је Срђан ратовао, откуд право тим назови борцима да суде, такви олоша фукара и пијандура је било и у мојој средини, у сваком рату г... а испливају на површину па и у овом. Ту багру је требало убит а не осудити. На 2 год. Затвора. Срђане нека ти је вечна слава и хвала.

Name

ТразимоРјесењеНеКривце

27.01.2018 23:33

Свака цаст Семберац. Потписимјем све, био и све видио , није било бораца, није било јунака, само багра и фукара. Свак је исао на линију ко је морао, али је фукара била и на линији и у граду само фукара и јад.

Name

МГ ре Истине Ради

27.01.2018 18:33

Ово што си написао је досад најближе оном што сам ја чуо о том догађају! Ипак је бранио штанд са фармерицама а не друга муслимана .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.01.2018 07:17

Код брцког онај Србин сто је спасио муслимане.Сто њега нико неспомиње.зато сто је био обицни цовјек.било је такви ситуација јел ико споменуо.одкуд сад бас овог.ал тата је био на позицији па немогу рец истину вец ај вако.брука.