Како је шесторка трговала дрогом

Шесточлана криминална група, која се бавила продајом кокаина на подручју Бањалуке, осуђена је јуче на 25 и по година робије.

Република Српска 27.01.2018 | 12:47
Како је шесторка трговала дрогом
Пресудом Окружног суда у Бањалуци на најстрожу затворску казну осуђен је Јеленко Тамбурић (53), суспендовани радник градског јавног предузећа “Аквана” и то на пет и по година затвора.

Тамбурић је уједно једини од оптужених који је осуђен због два кривична дјела, односно, јер је био члан криминалне групе наркодилера, али се поред тога бавио и продајом таблета “ксалол” чија је дистриубиција строго ограничена, обзиром да садрже психоактивне супстанце.

Током хапшења Тамбурића, на његовом радном мјесту у поменутом предузећу пронађене су 324 таблете “ксалола”.

Иако је оптужени у својој одбрани тврдио да су му поменуте таблете потребне, јер их користи против јаких болова, обзиром да је инвалид, суд му није вјеровао, па га је осудио и за то кривично дјело.

Првооптужени члан криминалне групе наркодилера, Огњен Бранковић (37) звани Жорж осуђен је јуче на пет година затвора.

На по четири године осуђени су Ведран Бодирожа (32) звани Гузла, те Небојша Микић (38) и Неџад Омеровић (35). Супруга осуђеног Тамбурића, Весна Тамбурић (60) осуђена је на три године затвора.

Оптужени су ухапшени у великој акцији МУП РС у марту прошле године, а неки од ухапшених су полицији познати као преступници који су хапшени и осуђивани због различитих кривичних дјела.

Оптужница их је теретила да су у периоду од јуна 2015. до марта 2017. године починили кривична дјела недозвољене производње и промета опојних дрога, те да су континуирано и плански набављали, паковали и продавали кокаин.

Сваки члан криминалне групе имао је своју улогу и задатке са циље продаје кокаина зависницима на подручју Бањалуке.

Судија Пане Гаврић, образлажући пресуду, истакао је да је Бранковић самостално набављао дрогу од њему познатих особа, те у даљу продају наркотика активно укључивао остале припаднике групе.

Оптужени су комуницирали путем мобилних телефона, а за кокаин су користили ријечи “бомбонице”, “бјелан”, “гуме” и друго.

Током вишемјесечног судског поступка, Републичко тужилаштво је према мишљењу судског вијећа, у потпуности доказало наводе оптужнице и то исказима свједока, те материјалним доказима и снимљеним телефонским разговора током провођења посебних истражних радњи против чланова криминалне групе.

Приликом одлучивања о висини затворских казни, суд је као отежавајућу околност на страни оптужених узео то што је на подручју Бањалуке у посљедње вријеме дошло до пораста злоупотребе опојних дрога, те да је све више корисника млађе доби који нарушавају своје здравље.

-Суд је цијенио да су оптужени кривично дјело које им је стављено на терет, односно неовлаштену производњу и промет опојних дрога чинили дужи временски периоду и то од јуна 2015. до марта 2017. године на штету младих- навео је судија Гаврић.

Оптуженима Јеленку Тамбурићу, Огњену Бранковићу, Неџаду Омеровићу и Ведрану Бодирожи бањалучки Окружни суд је уједно продужио притвор у којем се налазе од тренутка хапшења.

Најављене жалбе на пресуду

Адвокати оптужених најавили су жалбе на изречену пресуду Окружног суда Бањалука о којој ће у наредном периоду одлучивати Врховни суд РС.

У наредних шест мјесеци врховни суд би тако требао донијети правоснажну пресуду против оптужене криминалне групе коју терете за трговину кокаином на подручју Бањалуке.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

МЕСАР МИЛЕ

27.01.2018 12:13

И ја сам давао мом Игору паре да себи купује "бомбонице"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоко

27.01.2018 12:54

ух..Пуно ми ви бринете за здравље младих а богами и старих....Зато вам и сви утекоше из земље..Багро једна..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.01.2018 14:17

Утекоше...ахаха..из које ли си ти шуме дошао?Утекоше..хаххаха.

Name

Село

27.01.2018 15:57

Сисло са села.Па се фатило дроге.Ко да заради..

Name

Ма

27.01.2018 13:13

Претресите ви кафе Кампари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа

27.01.2018 16:26

и цафе бар Еqуинокс код дворане Борок,власниство Љубисе Јацимовица,то је легло проституције и узивана наркотика...содома и гомора...

Name

25 година

27.01.2018 15:03

Па ове казне су смијесне, цуј 25 година ал укупно свима. Најстрозија казна 5 година, таман да за 3 године упозна колеге у затвору и ето га вани да настави гдје је стао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

27.01.2018 15:05

Врло ,врло благе казне.

ОДГОВОРИТЕ