Kako je šestorka trgovala drogom

Šestočlana kriminalna grupa, koja se bavila prodajom kokaina na području Banjaluke, osuđena je juče na 25 i po godina robije.

Republika Srpska 27.01.2018 | 12:47
Kako je šestorka trgovala drogom
Presudom Okružnog suda u Banjaluci na najstrožu zatvorsku kaznu osuđen je Jelenko Tamburić (53), suspendovani radnik gradskog javnog preduzeća “Akvana” i to na pet i po godina zatvora.

Tamburić je ujedno jedini od optuženih koji je osuđen zbog dva krivična djela, odnosno, jer je bio član kriminalne grupe narkodilera, ali se pored toga bavio i prodajom tableta “ksalol” čija je distriubicija strogo ograničena, obzirom da sadrže psihoaktivne supstance.

Tokom hapšenja Tamburića, na njegovom radnom mjestu u pomenutom preduzeću pronađene su 324 tablete “ksalola”.

Iako je optuženi u svojoj odbrani tvrdio da su mu pomenute tablete potrebne, jer ih koristi protiv jakih bolova, obzirom da je invalid, sud mu nije vjerovao, pa ga je osudio i za to krivično djelo.

Prvooptuženi član kriminalne grupe narkodilera, Ognjen Branković (37) zvani Žorž osuđen je juče na pet godina zatvora.

Na po četiri godine osuđeni su Vedran Bodiroža (32) zvani Guzla, te Nebojša Mikić (38) i Nedžad Omerović (35). Supruga osuđenog Tamburića, Vesna Tamburić (60) osuđena je na tri godine zatvora.

Optuženi su uhapšeni u velikoj akciji MUP RS u martu prošle godine, a neki od uhapšenih su policiji poznati kao prestupnici koji su hapšeni i osuđivani zbog različitih krivičnih djela.

Optužnica ih je teretila da su u periodu od juna 2015. do marta 2017. godine počinili krivična djela nedozvoljene proizvodnje i prometa opojnih droga, te da su kontinuirano i planski nabavljali, pakovali i prodavali kokain.

Svaki član kriminalne grupe imao je svoju ulogu i zadatke sa cilje prodaje kokaina zavisnicima na području Banjaluke.

Sudija Pane Gavrić, obrazlažući presudu, istakao je da je Branković samostalno nabavljao drogu od njemu poznatih osoba, te u dalju prodaju narkotika aktivno uključivao ostale pripadnike grupe.

Optuženi su komunicirali putem mobilnih telefona, a za kokain su koristili riječi “bombonice”, “bjelan”, “gume” i drugo.

Tokom višemjesečnog sudskog postupka, Republičko tužilaštvo je prema mišljenju sudskog vijeća, u potpunosti dokazalo navode optužnice i to iskazima svjedoka, te materijalnim dokazima i snimljenim telefonskim razgovora tokom provođenja posebnih istražnih radnji protiv članova kriminalne grupe.

Prilikom odlučivanja o visini zatvorskih kazni, sud je kao otežavajuću okolnost na strani optuženih uzeo to što je na području Banjaluke u posljednje vrijeme došlo do porasta zloupotrebe opojnih droga, te da je sve više korisnika mlađe dobi koji narušavaju svoje zdravlje.

-Sud je cijenio da su optuženi krivično djelo koje im je stavljeno na teret, odnosno neovlaštenu proizvodnju i promet opojnih droga činili duži vremenski periodu i to od juna 2015. do marta 2017. godine na štetu mladih- naveo je sudija Gavrić.

Optuženima Jelenku Tamburiću, Ognjenu Brankoviću, Nedžadu Omeroviću i Vedranu Bodiroži banjalučki Okružni sud je ujedno produžio pritvor u kojem se nalaze od trenutka hapšenja.

Najavljene žalbe na presudu

Advokati optuženih najavili su žalbe na izrečenu presudu Okružnog suda Banjaluka o kojoj će u narednom periodu odlučivati Vrhovni sud RS.

U narednih šest mjeseci vrhovni sud bi tako trebao donijeti pravosnažnu presudu protiv optužene kriminalne grupe koju terete za trgovinu kokainom na području Banjaluke.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

MESAR MILE

27.01.2018 12:13

I ja sam davao mom Igoru pare da sebi kupuje "bombonice"!

ODGOVORITE
Name

Stoko

27.01.2018 12:54

uh..Puno mi vi brinete za zdravlje mladih a bogami i starih....Zato vam i svi utekoše iz zemlje..Bagro jedna..

ODGOVORITE
Name

Re

27.01.2018 14:17

Utekoše...ahaha..iz koje li si ti šume došao?Utekoše..hahhaha.

Name

Selo

27.01.2018 15:57

Sislo sa sela.Pa se fatilo droge.Ko da zaradi..

Name

Ma

27.01.2018 13:13

Pretresite vi kafe Kampari.

ODGOVORITE
Name

Aaaa

27.01.2018 16:26

i cafe bar Equinoks kod dvorane Borok,vlasnistvo Ljubise Jacimovica,to je leglo prostitucije i uzivana narkotika...sodoma i gomora...

Name

25 godina

27.01.2018 15:03

Pa ove kazne su smijesne, cuj 25 godina al ukupno svima. Najstrozija kazna 5 godina, taman da za 3 godine upozna kolege u zatvoru i eto ga vani da nastavi gdje je stao...

ODGOVORITE
Name

007

27.01.2018 15:05

Vrlo ,vrlo blage kazne.

ODGOVORITE