Наставак 55. сједнице ПСБиХ

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би у сриједу, 31. јануара, расправом о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о заштити лица која пријављују корупцију у институцијама БиХ, да настави 55. сједницу, која је прекинута 17. јануара.

Босна и Херцеговина 27.01.2018 | 12:15
Наставак 55. сједнице ПСБиХ
Разлози за доношење овог закона, чији су предлагачи посланици Александра Пандуревић /СДС/, Борјана Кришто /ХДЗ/ и Мирсад Исаковић /СББ/, односе се на ефикаснију заштиту лица која пријављују корупцију, путем унапређења нормативног оквира.

Према већ утврђеном дневном реду, посланици би требало да разматрају и Приједлог закона о осигурању депозита у банкама БиХ, чији је предлагач Савјет министара.

Пред делегатима ће се наћи Приједлог закона о осигурању депозита у банкама БиХ који је утврдио Савјет министара на приједлог Управног одбора Агенције за осигурање депозита у чијем су саставу министри финансија Републике Српске и ФБиХ, министар финансија и трезора БиХ и гувернер Централне банке БиХ.

Доношењем цјеловитог закона жели се унаприједити финансијска стабилност, појачати транспарентност и извршити његово усклађивање са одговарајућим директивама ЕУ.

Новим законом омогућена је боља заштита депонената приликом трансформације банака у БиХ, те уведена могућност реструктурисања банака.

Прописано је да банке које добију дозволу за рад од Агенција за банкарство у Републици Српској и ФБиХ аутоматски улазе у процес осигурања депозита.

Агенција за осигурање депозита БиХ са сједиштем у Бањалуци и филијалама у овом граду и Сарајеву надлежна је за исплату депозита физичких и правних лица у банкама чланицама у складу с овим законом, као и за учешће у процесу реструктурисања банака.

Пред посланицима ће се наћи и Извјештај о финансијској ревизији извршења буџета институција БиХ за 2016. годину, Годишњи ревизорски извјештај о главним налазима и препорукама за 2016. годину и појединачни ревизорски извјештаји за 74 институције БиХ за прошлу годину, које је сачинила Канцеларија за ревизију институција БиХ.

За извјештај о ревизији извршења буџета институција БиХ за 2016. годину, Канцеларија је исказала мишљење с резервом, и то и на финансијске извјештаје и на усклађеност.

Канцеларија за ревизију је за 10 институција дала мишљења с резервом и скретањем пажње, од којих је осам добило мишљење с резервом на усклађеност са законима и прописима, а двије у односу на финансијске извјештаје.

За 40 институција Канцеларија је дала позитивно мишљење уз скретање пажње, а за 23 чисто позитивно мишљење.

Међу 102 тачке дневног реда ове сједнице налази се и Извјештај о реализацији Ревидиране стратегије БиХ за спровођење Анекса 7 Дејтонског мировног споразума за 2016. годину, Извјештај о збрињавању избјеглица и странаца под супсидијарном заштитом у БиХ за 2016, као и Извјештај о прегледаном стању финансијског пословања политичких партија у 2015. години, те Извјештај о слободи говора и стању медијских слобода у БиХ.

Предвиђено је и разматрање Информације о стању у области страних директних инвестиција у БиХ, разматрање одређених посланичких иницијатива, као и давање сагласности за ратификацију низа међународних споразума.

У првом дијелу 55. сједнице посланици су размотрили захтјев Дома народа за разматрање Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ по хитном законодавном поступку, као и Приједлог закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ, чији су предлагачи посланици Независног блока Салко Соколовић, Сенад Шепић и Садик Ахметовић.

Размотрени су и приједлози посланика Мирсада Ђонлагића /СББ/ и то Приједлог закона о допунама Оквирног закона о високом образовању у БиХ и Приједлог закона о допунама Закона о спорту у БиХ.

Расправа је обављена и о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о омбудсмену за људска права БиХ, као и о Приједлогу закона о измјенама Изборног закона БиХ, чији су предлагачи посланици СДА Амир Фазлић, Нермина Капетановић, Шефик Џаферовић, Сафер Демировић, Хазим Ранчић, Асим Сарајлић и Шемсудин Мехмедовић.

О свим овим питањима посланици ће се изјаснити на крају сједнице.

Наставак 55. сједнице заказан је за 31. јануар у 10.00 часова.

По окончању ове, требало би да почне и 56. редовна сједница Представничког дома парламента БиХ.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар