На сјеверу Косова напета ситуација

Њемачко министарство спољних послова издало је упозорење својим држављанима да се приликом путовања на сјевер Косова информишу о безбједносној ситуацији.

Свијет 27.01.2018 | 10:39
На сјеверу Косова напета ситуација
У упозорењу се подсјећа да је 16. јануара убијен познати политичар косовских Срба Оливер Ивановић у Сјеверној Митровици.

“На сјеверу Косова (општине Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и Северна Митровица) ситуација остаје напета”, наводи се у саопштењу које је 24. јануара објављено на сајту Министарства спољних послова Њемачке.

Иако насиље, како се додаје, по правилу, није усмјерено према странцима, не може се искључити могућност изолованих безбједносно инцидената који ограничавају општу слободу кретања.

Због тога се, како се додаје, путницима савјетује да се прије путовања на сјевер Косова информишу о ситуацији, да пажљиво припреме пут, да у то укључе локалне житеље односно да ако индивидуално путују буду у пратњи познавалаца локалних прилика, као и да избјегавају већа окупљања људи.

У свим другим дијеловима Косова ситуација је у начелу мирна и стабилна, констатује се у саопштењу и додаје да се ситуација смирила након што је опозиција у првој половини 2016. године изводила дијелом насилне протестне акције против владе, али се упозорава да потенцијал за такве протесте и даље постоји.

Стога се препоручује да се у свим дијеловима Косова избјегавају окупљања људи и да се о безбједносној ситуацији путници на лицу мјеста информишу преко локалних медија.

Амерички Стејт департмент издао је упозорење на тероризам на Косову шест дана прије убиства Оливера Ивановића, док је ово упозорење објављено након убиства Ивановића.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Њемачка

27.01.2018 22:41

у цојелој Њемачкој је напета ситуација. Мајмуни једни лицемјерни. Гузицу лижете Америма и Енглезима

ОДГОВОРИТЕ