Na sjeveru Kosova napeta situacija

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je upozorenje svojim državljanima da se prilikom putovanja na sjever Kosova informišu o bezbjednosnoj situaciji.

Svijet 27.01.2018 | 10:39
Na sjeveru Kosova napeta situacija
U upozorenju se podsjeća da je 16. januara ubijen poznati političar kosovskih Srba Oliver Ivanović u Sjevernoj Mitrovici.

“Na sjeveru Kosova (opštine Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica) situacija ostaje napeta”, navodi se u saopštenju koje je 24. januara objavljeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Njemačke.

Iako nasilje, kako se dodaje, po pravilu, nije usmjereno prema strancima, ne može se isključiti mogućnost izolovanih bezbjednosno incidenata koji ograničavaju opštu slobodu kretanja.

Zbog toga se, kako se dodaje, putnicima savjetuje da se prije putovanja na sjever Kosova informišu o situaciji, da pažljivo pripreme put, da u to uključe lokalne žitelje odnosno da ako individualno putuju budu u pratnji poznavalaca lokalnih prilika, kao i da izbjegavaju veća okupljanja ljudi.

U svim drugim dijelovima Kosova situacija je u načelu mirna i stabilna, konstatuje se u saopštenju i dodaje da se situacija smirila nakon što je opozicija u prvoj polovini 2016. godine izvodila dijelom nasilne protestne akcije protiv vlade, ali se upozorava da potencijal za takve proteste i dalje postoji.

Stoga se preporučuje da se u svim dijelovima Kosova izbjegavaju okupljanja ljudi i da se o bezbjednosnoj situaciji putnici na licu mjesta informišu preko lokalnih medija.

Američki Stejt department izdao je upozorenje na terorizam na Kosovu šest dana prije ubistva Olivera Ivanovića, dok je ovo upozorenje objavljeno nakon ubistva Ivanovića.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Njemačka

27.01.2018 23:41

u cojeloj Njemačkoj je napeta situacija. Majmuni jedni licemjerni. Guzicu ližete Amerima i Englezima

ODGOVORITE