Странке узимају милионске износе

Политичке партије из године у годину узимају милионске износе из буџета на свим нивоима у БиХ. Поред тога, користе и могућност финансирања из других извора, који су често мимо закона. Могућности контроле су ограничене, а за промјену закона о финансирању политичких странака још нема политичке воље, истакнуто је у емисији „Изазови“ БН телевизије.

Република Српска 26.01.2018 | 22:00
Странке узимају милионске износе
БиХ у изборну годину улази без ефикасне контроле финаснирања политичких странака. Закон прописује да се политичке странке финансирају из буџета, донација, прихиода од имовине, од издавачких и других дјелатности. Међутим, постоје и други начини који су мимо закона - извлачење средстава из институција, јавних предузећа којима се финансирају прије свега изборне кампање.

Борба за власт се свела на борбу за финансије. Чињеница је да осам посто партија у БиХ контролише преко 80 посто финансијских средстава. Није проблем у малим партијама, проблем је тамо гдје је концентрисана највећа количина новца, каже Момчило Новаковић, члан Уставноправне комисије у Парламентарној скупштини БиХ.

„Ако би неко заиста хтио да се одрекне да кроз власт и новцем грађана које кроз власт оствари купује гласове онда бисмо ми вјероватно дошли до поштенијих избора и онда ботба за власт не би била само борба за путеве, за шуме, за директорска мјеста“, истиче Новаковић.

Неопходно је извршити хармонизацију прописа који регулишу ово питање. Постоје четири-пет закона које треба ускладити. С друге стране, механизми Централне изборне комисије БиХ за контролу су ограничени, каже Суад Арнаутовић, члан ЦИК-а БиХ.

„У 2016. години у ФБиХ је издвојено више од 12 милиона марака за фукнкционисање политичких странака, у Републици Српској четири милиона и 800 хиљада марака, на државном нивоу нешто мање од милион марака, али више од 18 милиона у једној години, да не рачунамо на остале ресурсе као што је кориштење хеликоптера, возила, мобилних телефона“, каже Арнаутовић.

“Ми смо имали податак рецимо, да од 29 донатора Социјалистичке партије 25 ради са предузећем “Шуме Српске”. Сад ако питате из које партије је директор тог јавног предузећа ваљда је сваком живом у овој земљи јасно”, каже Момчило Новаковић.

Измјене закона о финансирању политичких странака су непходне. Показало се да ни тренутне санкције немају значајан ефекат, каже Ивана Корајлић.

Без политичке воље немогуће је било шта промијенити, а управо те воље нема јер политичким партијама одговара постојеће стање, истакнуто је у емисији “Изазови” БН телевизије.



БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мафија

26.01.2018 21:22

Нису то странке.То су мафијаске организације.Какве странке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мафија

27.01.2018 21:22

Тако је пријатељу.

Name

Тото Риина

27.01.2018 22:27

"Цоса ностра" је мала маца за ове васе криминалне организације!

ОДГОВОРИТЕ