Stranke uzimaju milionske iznose

Političke partije iz godine u godinu uzimaju milionske iznose iz budžeta na svim nivoima u BiH. Pored toga, koriste i mogućnost finansiranja iz drugih izvora, koji su često mimo zakona. Mogućnosti kontrole su ograničene, a za promjenu zakona o finansiranju političkih stranaka još nema političke volje, istaknuto je u emisiji „Izazovi“ BN televizije.

Republika Srpska 26.01.2018 | 22:00
Stranke uzimaju milionske iznose
BiH u izbornu godinu ulazi bez efikasne kontrole finasniranja političkih stranaka. Zakon propisuje da se političke stranke finansiraju iz budžeta, donacija, prihioda od imovine, od izdavačkih i drugih djelatnosti. Međutim, postoje i drugi načini koji su mimo zakona - izvlačenje sredstava iz institucija, javnih preduzeća kojima se finansiraju prije svega izborne kampanje.

Borba za vlast se svela na borbu za finansije. Činjenica je da osam posto partija u BiH kontroliše preko 80 posto finansijskih sredstava. Nije problem u malim partijama, problem je tamo gdje je koncentrisana najveća količina novca, kaže Momčilo Novaković, član Ustavnopravne komisije u Parlamentarnoj skupštini BiH.

„Ako bi neko zaista htio da se odrekne da kroz vlast i novcem građana koje kroz vlast ostvari kupuje glasove onda bismo mi vjerovatno došli do poštenijih izbora i onda botba za vlast ne bi bila samo borba za puteve, za šume, za direktorska mjesta“, ističe Novaković.

Neophodno je izvršiti harmonizaciju propisa koji regulišu ovo pitanje. Postoje četiri-pet zakona koje treba uskladiti. S druge strane, mehanizmi Centralne izborne komisije BiH za kontrolu su ograničeni, kaže Suad Arnautović, član CIK-a BiH.

„U 2016. godini u FBiH je izdvojeno više od 12 miliona maraka za fuknkcionisanje političkih stranaka, u Republici Srpskoj četiri miliona i 800 hiljada maraka, na državnom nivou nešto manje od milion maraka, ali više od 18 miliona u jednoj godini, da ne računamo na ostale resurse kao što je korištenje helikoptera, vozila, mobilnih telefona“, kaže Arnautović.

“Mi smo imali podatak recimo, da od 29 donatora Socijalističke partije 25 radi sa preduzećem “Šume Srpske”. Sad ako pitate iz koje partije je direktor tog javnog preduzeća valjda je svakom živom u ovoj zemlji jasno”, kaže Momčilo Novaković.

Izmjene zakona o finansiranju političkih stranaka su nephodne. Pokazalo se da ni trenutne sankcije nemaju značajan efekat, kaže Ivana Korajlić.

Bez političke volje nemoguće je bilo šta promijeniti, a upravo te volje nema jer političkim partijama odgovara postojeće stanje, istaknuto je u emisiji “Izazovi” BN televizije.



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mafija

26.01.2018 21:22

Nisu to stranke.To su mafijaske organizacije.Kakve stranke.

ODGOVORITE
Name

Re Mafija

27.01.2018 21:22

Tako je prijatelju.

Name

Toto Riina

27.01.2018 22:27

"Cosa nostra" je mala maca za ove vase kriminalne organizacije!

ODGOVORITE