Три кандидата за насљедника Јиа

Кристофер Дел, Џонатан Мур и још један млади анонимни дипломата три су опције о којима размишља амерички предсједник Доналд Трамп да замијене Брајана Хојт Јиа на функцији коју је обављао на Балкану, објавио је "Спутњик".

Свијет 26.01.2018 | 21:40
Три кандидата за насљедника Јиа
Трамп би требало у наредне двије седмице да објелодани ко ће замијенити Хојта Јиа на функцији коју је обављао као замјеник помоћника државног секретара САД за Балкан.

"Тренутно га на тој функцији замјењује Метју Палмер, амерички ветеран у дипломатији и добар познавалац прилика на Балкану, уједно и велики заштитник Брајана Хојта Јиа", наводи "Спутњик".

Извори те информативне агенције тврде да је ово питање толико битно за албанске и бошњачке лобисте у америчком Конгресу да се на људе који имају утицај на Трампа врши невиђен притисак.

"Како тренутно ствари стоје, Трампу су предложене три особе за ову функцију", пише "Спутњик" и додаје да је прва опција бивши амбасадор САД на Косову из периода Клинтонове администрације Кристофер Дел.

Агенција наводи да за Дела из петних жила лобирају албански лобисти и поборници спољне политике коју је водио Бил Клинтон на Балкану.

"Ако се ове спекулације остваре, Дел, осим што би имао велики политички утицај кад је ријеч о рјешавању косовског питања, наводно, има и личне интересе јер, како се спекулише, у тијесним и пословним везама је са америчком корпорацијом која учествује у градњи пута од Тиране до административне линије на Мердару", пише "Спутњик".

Према истом извору, америчка фирма која учествује, осим Турске, у овој изградњи има 15 одсто од укупне вриједности посла, а уговорени износ је, како се тврди, већи од 620 милиона евра.

"Ова опција што се тиче Србије је иста, ако не и гора од Јиа, с обзиром да је Дел неко ко је већ овдје боравио и упознат је са чињеницама, али и са људима", навео је извор "Спутњика".

Друга опција, која је према ријечима саговорника "Спутњика" лични Трампов приједлог, јесте млади анонимни дипломата без искуства и наводно нема никакве додирне тачке са овим дијелом свијета.

"Само мали круг људи око Трампа зна о коме је ријеч. Наводно је то млада особа која се истакла у Трамповој кампањи и за кога предсједник САД сматра да ће досљедно спроводити његову спољну политику, пошто је Балкану потребно ново лице у складу са новом спољном политиком коју Трамп преферира", рекао је саговорник "Спутњика".

Он је напоменуо да би ово могао да буде мач са двије оштрице, с обзиром на запетљане прилике у региону.

Као трећа опција помиње се име бившег шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатана Мура, наводи "Спутњик".

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Реално

26.01.2018 20:49

Најбоље тај млади дипломата. Ови стари само гледају како да се утале са овим корумпираним балканским политицарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

27.01.2018 08:18

нек питају дода

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

27.01.2018 09:18

Миле је средио да то буде родјак од Медлин Олбрајт посто је он добар са њом. Они лако потезу за бомбардовањем па да мало уозбиље политицаре. Миле је уствати еxтра добар са "бивсом" администрацијом и није ниста цудно сто их пљује , пљувао је и Вуцица и Николица сад их хвали и одликује. А народа јесте овца мили Бозе. хахахаха

ОДГОВОРИТЕ