Tri kandidata za nasljednika Jia

Kristofer Del, DŽonatan Mur i još jedan mladi anonimni diplomata tri su opcije o kojima razmišlja američki predsjednik Donald Tramp da zamijene Brajana Hojt Jia na funkciji koju je obavljao na Balkanu, objavio je "Sputnjik".

Svijet 26.01.2018 | 21:40
Tri kandidata za nasljednika Jia
Tramp bi trebalo u naredne dvije sedmice da objelodani ko će zamijeniti Hojta Jia na funkciji koju je obavljao kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Balkan.

"Trenutno ga na toj funkciji zamjenjuje Metju Palmer, američki veteran u diplomatiji i dobar poznavalac prilika na Balkanu, ujedno i veliki zaštitnik Brajana Hojta Jia", navodi "Sputnjik".

Izvori te informativne agencije tvrde da je ovo pitanje toliko bitno za albanske i bošnjačke lobiste u američkom Kongresu da se na ljude koji imaju uticaj na Trampa vrši neviđen pritisak.

"Kako trenutno stvari stoje, Trampu su predložene tri osobe za ovu funkciju", piše "Sputnjik" i dodaje da je prva opcija bivši ambasador SAD na Kosovu iz perioda Klintonove administracije Kristofer Del.

Agencija navodi da za Dela iz petnih žila lobiraju albanski lobisti i pobornici spoljne politike koju je vodio Bil Klinton na Balkanu.

"Ako se ove spekulacije ostvare, Del, osim što bi imao veliki politički uticaj kad je riječ o rješavanju kosovskog pitanja, navodno, ima i lične interese jer, kako se spekuliše, u tijesnim i poslovnim vezama je sa američkom korporacijom koja učestvuje u gradnji puta od Tirane do administrativne linije na Merdaru", piše "Sputnjik".

Prema istom izvoru, američka firma koja učestvuje, osim Turske, u ovoj izgradnji ima 15 odsto od ukupne vrijednosti posla, a ugovoreni iznos je, kako se tvrdi, veći od 620 miliona evra.

"Ova opcija što se tiče Srbije je ista, ako ne i gora od Jia, s obzirom da je Del neko ko je već ovdje boravio i upoznat je sa činjenicama, ali i sa ljudima", naveo je izvor "Sputnjika".

Druga opcija, koja je prema riječima sagovornika "Sputnjika" lični Trampov prijedlog, jeste mladi anonimni diplomata bez iskustva i navodno nema nikakve dodirne tačke sa ovim dijelom svijeta.

"Samo mali krug ljudi oko Trampa zna o kome je riječ. Navodno je to mlada osoba koja se istakla u Trampovoj kampanji i za koga predsjednik SAD smatra da će dosljedno sprovoditi njegovu spoljnu politiku, pošto je Balkanu potrebno novo lice u skladu sa novom spoljnom politikom koju Tramp preferira", rekao je sagovornik "Sputnjika".

On je napomenuo da bi ovo mogao da bude mač sa dvije oštrice, s obzirom na zapetljane prilike u regionu.

Kao treća opcija pominje se ime bivšeg šefa Misije OEBS-a u BiH DŽonatana Mura, navodi "Sputnjik".

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Realno

26.01.2018 20:49

Najbolje taj mladi diplomata. Ovi stari samo gledaju kako da se utale sa ovim korumpiranim balkanskim politicarima.

ODGOVORITE
Name

Simo

27.01.2018 08:18

nek pitaju doda

ODGOVORITE
Name

Igor

27.01.2018 09:18

Mile je sredio da to bude rodjak od Medlin Olbrajt posto je on dobar sa njom. Oni lako potezu za bombardovanjem pa da malo uozbilje politicare. Mile je ustvati extra dobar sa "bivsom" administracijom i nije nista cudno sto ih pljuje , pljuvao je i Vucica i Nikolica sad ih hvali i odlikuje. A naroda jeste ovca mili Boze. hahahaha

ODGOVORITE