ЕЛ: Звезда коначно срушила Олимпијакос!

Енис херој – Звезда после велике борбе победила Олимпијакос! Кошаркаши Црвене звезде победили су после велике борбе Олимпијакос са 89:78, у 20. колу Евролиге.  Сјајни Дилан Енис предводио је црвено-беле до преокрета у четвртој четвртини. Алимпијевић искључен, повреда Давидовца, звиждуци екстремних навијача и подршка осталих Алену Омићу. . .  Паде и тај Олимпијакос! Експлозија Ениса поништила искључење Алимпијевића! Ален Омић поделио навијаче, али и дао веома важне поене у завршници за тријумф - 89:78.

Кошарка 26.01.2018 | 21:10
ЕЛ: Звезда коначно срушила Олимпијакос!
Сваки играч из београдског клуба одиграо је одличан меч, али посебно се издваја партија Дилана Ениса.

Звездин Американац одиграо је само 18 минута, а меч је завршио са 21 поеном, осам скокова, пет асистенција и једном украденом лоптом – индекс корисности 31.

У новијој историји Евролиге ово је прва победа Црвене звезде над великаном из Пиреја.

Утакмица је отворена у веома брзом ритму, што нико није очекивао. Рочести је играо одлично и постигао чак осам поена у првих десет минута игре. Црвено-бели из Београда затворили су прву четвртину са резултатом 24:20.

Током друге деонице Звезда је доминирала на паркету. Енис је одлично одменио Рочестија у овим моментима утакмице. Звезда је свела Олимпијакос на само 14 поена у овој деоници.

Све је ишло у одличном смеру за екипу Душана Алимпијевића, али судије су хтеле мало другачији ток.

Све је кренуло када је арбитар Бисан досудио фаул за слободна бацања над Робертсом. Фаул је постојао, али је био на земљи, међутим тако није видео Француз.

Алимпијевић је веома бурно реаговао на ту одлуку, добио је две техничке грешке и аутоматски је избачен. Звездина предност од осам поена спуштена је на само четири због слободних бацања.

Није то била једина лоша одлука судија, пошто их је било неколико на користи и Звезде и Олимпијакоса.

Клуб из Пиреја преузео је у тим тренуцима темпо игре и скроз је дошао до преокрета. Пред последњи период ушло се са резултатом, 63:57 за Олy.

Ипак, питали су се и домаћи играчи. Енис, Лесор, Омић, Дангубић, Бјелица, Давидовац, Јанковић, ма готово сви играчи имали су важну улогу у последњој деоници. На кратко издвојиће се Енис, пошто је он постигао тројку на 40 секунди до краја и тако донео победу Звезди.

Када се то можда и најмање очекивало, Црвена звезда је успела да скине и последњи велики европски "скалп" који јој је недостајао! Из шестог покушаја.

Дилан Енис нанизао је 21 поен, осам скокова и пет асистенција, а београдски црвено-бели су у последњих осам минута бацили на колена "браћу" из Пиреја. Са 61:68, преокренули су на 88:75, пре него што је Јоргос Принтезис тројком ублажио трећи пораз Олимпијакоса у последња четири кола.

У мечу 20. рунде Евролиге, Црвена звезда - Олимпијакос 89:78 (24:10, 19:14, 14:29, 31:15)!

Звезда је прекинула серију од три пораза и поправила скор на 8-12, док су Спанулис и другови са 13-7 пали на деобу трећег до петог места са Реалом и Панатинаикосом.

Идућег петка изабраници Душана Алимпијевића - који је због протеста искључен у 23. минуту - гостују Басконији, али пре тога, у понедељак, на програму је "вечити" дерби против Партизана.

Меч против Олимпијакоса остаће упамћен и по дебију словеначког центра Алена Омића, уз опречне и бурне реакције са трибина, као и по повреди колена коју је у 36. минуту претрпео Дејан Давидовац. Некадашњи млади репрезентативац је после наизглед безазленог доскока осетио бол и одмах сео на паркет, па после краће станке успео да сам одшета до клупе...

Победа Звезде је већа утолико што је остварена без искусног тандема Перо Антић - Џејмс Фелдин.

Српски и регионални шампион је средином друге четвртине два пута имао "плус 12" (36:24, 38:26), али је Олимпијакос у трећем кварталу и на почетку четвртог био готово непогрешив исеријом од 12:0 је преокренуо на 57:65.

Звезда је тада пронашла снагу кроз неколико добрих одбрана, кроз неустрашиве Енисове спринтове и фанатичну борбеност Лесора и Омића под кошевима.

Корак по корак, ствари су почеле да се враћају на позиције из првог полувремена, а одлука је пала у 39. минуту, када је Никола Милутинов промашио, а Милко Бјелица искористио оба слободна бацања. Уместо 80:77, било је 82:75. Мат!

Побеђивала је Црвена звезда редом евролигаше, али никада није успела да савлада Олимпијакос. Е па, сада је јој је и то пошло за руком. Упркос искључењу првог тренера Душана Алимпијевића,  подељеним навијачима по питању противника и довођења Алена Омића. Звезда је показала срце, Звезда је показала од чега је саздана и предвођена Миленком Топићем, али пре свега невероватним Диланом Енисом, до краја меча учинила је што није раније - 89:78.

Сјајни амерички плејмејкер је одиграо најбољу утакмицу у дресу. Постигао је 21 поен, од чега четири тројке, и коначно показао због чега је стигао на Мали Калемегдан.

Веома важни моменти утакмице били су на почетку треће деонице када је Алимпијевићдобио две техничке грешке, а самим тим и искључење. Звезда је тада пала у игри, Олимпијакос је прешао у вођство, али су се црвено-бели миц по миц враћали у утакмицу. На око пет минута пре краја Звезда се поново вратила у вођство и повела с 69:68. Најпре на крилима Дилана Ениса који је фантастично носио екипу у одсуству Тејлора Рочестија.

Играла се неизвесна завршница где је новопридошли Омић дао веома важне поене.

Пре почетка меча један део навијача, оних најватренијих, изнео је незадовољство доласком Алена Омића, док је други део поздравио новог играча аплаузима. Такође, чули су се звиждуци за Олимпијакос што последњих година није баш био случај.

Но, на паркету је Олимпијакос кренуо снажно и доста спустао лопту на Милутинова иПринтезиса, док је меч добро отворио и Спанулис тројком. Изгледа да је запамтио оних нула поена од прошле сезоне.

Као и против Химкија, Немања Дангубић је добро отворио шутерски меч, погодио две тројке у низу и дигнуо навијаче на ноге. Тако је Звезде од 6:10, стигла до 15:10.

Омић је дебитовао пред крај прве четвртине и опет је поделио навијаче на два дела, додуше већи део му је упутио аплаузе, па чак и стојеће овације. У тој врсти атмосфере се одвијала утакмица, смењивали су се звиждуци и аплаузи, као и вођство две екипе на паркету. 

Управо је Омић акцијом из рекета поентирао за предност Звезде од 28:21 из акције која је толико недостајала црвено-белима ове сезоне. Потом је и Енис погодио тројку и Звезда је први пут на мечу отишла на 10 разлике. Дилан је играо добро, пробијао је и у првих 20 минута шутирао је 3/3 за два поена.

Звезда је генерално у првом полувремену имала врло добре проценте шута и за три и за два поена и то је, уз далеко бољу одбрану него у претходним мечевима, држало домаћина у предности од девет поена разлике. Било је доста агресивности у одбрани.

Трећа деоница почела је с техничком грешком Душана Алимпијевића, а онда и искључењем тренера Звезде са утакмице на седам минута пре краја треће деонице. Од тог момента екипу је преузео Миленко Топић. Отпилике у тим моментима је и Спанулис дошао до четврте личне грешке.

Звезда је почела да пада у тим моментима, а важну тројку дао је Дилан Енис. Било је мало конфузно када је Топић преузео, није навикао да буде у таквој улози, а помоћни тренери су чак ишли до Алимпијевића по савете шта да Звезда одигра.

Све је то наравно имало директне импликације у игри и резултату и Звезда је великом борбом направила подвиг. Пао је и Олимпијакос.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ОЛИМПИЈАКОС 89:78 (24:20, 19:14, 14:29, 32:15)

Хала Пионир
Гледалаца: 5.993
Судије: Хименез (Шпанија), Пастусијак (Пољска) и Бисанг (Француска)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Кешељ, Дангубић 11, Давидовац 9 (4 ас), Лазић 2, Добрић 5, Јанковић 6, Рочести 11 (6 ас), Омић 6 (5 ск), Лесор 9 (5 ск), Енис 21 (8 ск, 5 ас), Јовановић, Бјелица 9.

ОЛИМПИЈАКОС: Меклин 1, Толиопулос, Спанулис 16 (3 ас), Милутинов 7 (7 ск), Стрелниекс 5, Принтезис 9 (6 ск), Папаниколау 12 (8 ск, 6 ас), Манцарис 4 (4 ас), Робертс 14, Богрис, Вилчер 10, Томпсон.

Ускоро опширније...

РЕЗУЛТАТИ 20. КОЛА:

ЦСКА - Бамберг 81:72
Фенербахче - Барселона 86:82
Црвена звезда - Олимпијакос 89:78
Валенсија - Химки 20.30
Армани - Макаби 20.45

одиграно у четвртак:

Панатинаикос - Жалгирис 94:93 (83:83)

Реал - Ефес 87:68

Уникаха - Басконија 83:85

ТАБЕЛА: ЦСКА 16-4, Фенербахче 14-6, Олимпијакос 13-7, Реал 13-7, Панатинаикос 13-7, Жалгирис 12-8, Химки 11-8, Макаби 10-9 (плеј-оф), Басконија 9-11, Уникаха 8-12, Црвена звезда 8-12, Барселона 7-13, Бамберг 7-13, Валенсија 6-13, Армани 6-13, Ефес 5-15.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар