EL: Zvezda konačno srušila Olimpijakos!

Enis heroj – Zvezda posle velike borbe pobedila Olimpijakos! Košarkaši Crvene zvezde pobedili su posle velike borbe Olimpijakos sa 89:78, u 20. kolu Evrolige.  Sjajni Dilan Enis predvodio je crveno-bele do preokreta u četvrtoj četvrtini. Alimpijević isključen, povreda Davidovca, zvižduci ekstremnih navijača i podrška ostalih Alenu Omiću. . .  Pade i taj Olimpijakos! Eksplozija Enisa poništila isključenje Alimpijevića! Alen Omić podelio navijače, ali i dao veoma važne poene u završnici za trijumf - 89:78.

Košarka 26.01.2018 | 21:10
EL: Zvezda konačno srušila Olimpijakos!
Svaki igrač iz beogradskog kluba odigrao je odličan meč, ali posebno se izdvaja partija Dilana Enisa.

Zvezdin Amerikanac odigrao je samo 18 minuta, a meč je završio sa 21 poenom, osam skokova, pet asistencija i jednom ukradenom loptom – indeks korisnosti 31.

U novijoj istoriji Evrolige ovo je prva pobeda Crvene zvezde nad velikanom iz Pireja.

Utakmica je otvorena u veoma brzom ritmu, što niko nije očekivao. Ročesti je igrao odlično i postigao čak osam poena u prvih deset minuta igre. Crveno-beli iz Beograda zatvorili su prvu četvrtinu sa rezultatom 24:20.

Tokom druge deonice Zvezda je dominirala na parketu. Enis je odlično odmenio Ročestija u ovim momentima utakmice. Zvezda je svela Olimpijakos na samo 14 poena u ovoj deonici.

Sve je išlo u odličnom smeru za ekipu Dušana Alimpijevića, ali sudije su htele malo drugačiji tok.

Sve je krenulo kada je arbitar Bisan dosudio faul za slobodna bacanja nad Robertsom. Faul je postojao, ali je bio na zemlji, međutim tako nije video Francuz.

Alimpijević je veoma burno reagovao na tu odluku, dobio je dve tehničke greške i automatski je izbačen. Zvezdina prednost od osam poena spuštena je na samo četiri zbog slobodnih bacanja.

Nije to bila jedina loša odluka sudija, pošto ih je bilo nekoliko na koristi i Zvezde i Olimpijakosa.

Klub iz Pireja preuzeo je u tim trenucima tempo igre i skroz je došao do preokreta. Pred poslednji period ušlo se sa rezultatom, 63:57 za Oly.

Ipak, pitali su se i domaći igrači. Enis, Lesor, Omić, Dangubić, Bjelica, Davidovac, Janković, ma gotovo svi igrači imali su važnu ulogu u poslednjoj deonici. Na kratko izdvojiće se Enis, pošto je on postigao trojku na 40 sekundi do kraja i tako doneo pobedu Zvezdi.

Kada se to možda i najmanje očekivalo, Crvena zvezda je uspela da skine i poslednji veliki evropski "skalp" koji joj je nedostajao! Iz šestog pokušaja.

Dilan Enis nanizao je 21 poen, osam skokova i pet asistencija, a beogradski crveno-beli su u poslednjih osam minuta bacili na kolena "braću" iz Pireja. Sa 61:68, preokrenuli su na 88:75, pre nego što je Jorgos Printezis trojkom ublažio treći poraz Olimpijakosa u poslednja četiri kola.

U meču 20. runde Evrolige, Crvena zvezda - Olimpijakos 89:78 (24:10, 19:14, 14:29, 31:15)!

Zvezda je prekinula seriju od tri poraza i popravila skor na 8-12, dok su Spanulis i drugovi sa 13-7 pali na deobu trećeg do petog mesta sa Realom i Panatinaikosom.

Idućeg petka izabranici Dušana Alimpijevića - koji je zbog protesta isključen u 23. minutu - gostuju Baskoniji, ali pre toga, u ponedeljak, na programu je "večiti" derbi protiv Partizana.

Meč protiv Olimpijakosa ostaće upamćen i po debiju slovenačkog centra Alena Omića, uz oprečne i burne reakcije sa tribina, kao i po povredi kolena koju je u 36. minutu pretrpeo Dejan Davidovac. Nekadašnji mladi reprezentativac je posle naizgled bezazlenog doskoka osetio bol i odmah seo na parket, pa posle kraće stanke uspeo da sam odšeta do klupe...

Pobeda Zvezde je veća utoliko što je ostvarena bez iskusnog tandema Pero Antić - Džejms Feldin.

Srpski i regionalni šampion je sredinom druge četvrtine dva puta imao "plus 12" (36:24, 38:26), ali je Olimpijakos u trećem kvartalu i na početku četvrtog bio gotovo nepogrešiv iserijom od 12:0 je preokrenuo na 57:65.

Zvezda je tada pronašla snagu kroz nekoliko dobrih odbrana, kroz neustrašive Enisove sprintove i fanatičnu borbenost Lesora i Omića pod koševima.

Korak po korak, stvari su počele da se vraćaju na pozicije iz prvog poluvremena, a odluka je pala u 39. minutu, kada je Nikola Milutinov promašio, a Milko Bjelica iskoristio oba slobodna bacanja. Umesto 80:77, bilo je 82:75. Mat!

Pobeđivala je Crvena zvezda redom evroligaše, ali nikada nije uspela da savlada Olimpijakos. E pa, sada je joj je i to pošlo za rukom. Uprkos isključenju prvog trenera Dušana Alimpijevića,  podeljenim navijačima po pitanju protivnika i dovođenja Alena Omića. Zvezda je pokazala srce, Zvezda je pokazala od čega je sazdana i predvođena Milenkom Topićem, ali pre svega neverovatnim Dilanom Enisom, do kraja meča učinila je što nije ranije - 89:78.

Sjajni američki plejmejker je odigrao najbolju utakmicu u dresu. Postigao je 21 poen, od čega četiri trojke, i konačno pokazao zbog čega je stigao na Mali Kalemegdan.

Veoma važni momenti utakmice bili su na početku treće deonice kada je Alimpijevićdobio dve tehničke greške, a samim tim i isključenje. Zvezda je tada pala u igri, Olimpijakos je prešao u vođstvo, ali su se crveno-beli mic po mic vraćali u utakmicu. Na oko pet minuta pre kraja Zvezda se ponovo vratila u vođstvo i povela s 69:68. Najpre na krilima Dilana Enisa koji je fantastično nosio ekipu u odsustvu Tejlora Ročestija.

Igrala se neizvesna završnica gde je novopridošli Omić dao veoma važne poene.

Pre početka meča jedan deo navijača, onih najvatrenijih, izneo je nezadovoljstvo dolaskom Alena Omića, dok je drugi deo pozdravio novog igrača aplauzima. Takođe, čuli su se zvižduci za Olimpijakos što poslednjih godina nije baš bio slučaj.

No, na parketu je Olimpijakos krenuo snažno i dosta spustao loptu na Milutinova iPrintezisa, dok je meč dobro otvorio i Spanulis trojkom. Izgleda da je zapamtio onih nula poena od prošle sezone.

Kao i protiv Himkija, Nemanja Dangubić je dobro otvorio šuterski meč, pogodio dve trojke u nizu i dignuo navijače na noge. Tako je Zvezde od 6:10, stigla do 15:10.

Omić je debitovao pred kraj prve četvrtine i opet je podelio navijače na dva dela, doduše veći deo mu je uputio aplauze, pa čak i stojeće ovacije. U toj vrsti atmosfere se odvijala utakmica, smenjivali su se zvižduci i aplauzi, kao i vođstvo dve ekipe na parketu. 

Upravo je Omić akcijom iz reketa poentirao za prednost Zvezde od 28:21 iz akcije koja je toliko nedostajala crveno-belima ove sezone. Potom je i Enis pogodio trojku i Zvezda je prvi put na meču otišla na 10 razlike. Dilan je igrao dobro, probijao je i u prvih 20 minuta šutirao je 3/3 za dva poena.

Zvezda je generalno u prvom poluvremenu imala vrlo dobre procente šuta i za tri i za dva poena i to je, uz daleko bolju odbranu nego u prethodnim mečevima, držalo domaćina u prednosti od devet poena razlike. Bilo je dosta agresivnosti u odbrani.

Treća deonica počela je s tehničkom greškom Dušana Alimpijevića, a onda i isključenjem trenera Zvezde sa utakmice na sedam minuta pre kraja treće deonice. Od tog momenta ekipu je preuzeo Milenko Topić. Otpilike u tim momentima je i Spanulis došao do četvrte lične greške.

Zvezda je počela da pada u tim momentima, a važnu trojku dao je Dilan Enis. Bilo je malo konfuzno kada je Topić preuzeo, nije navikao da bude u takvoj ulozi, a pomoćni treneri su čak išli do Alimpijevića po savete šta da Zvezda odigra.

Sve je to naravno imalo direktne implikacije u igri i rezultatu i Zvezda je velikom borbom napravila podvig. Pao je i Olimpijakos.

CRVENA ZVEZDA - OLIMPIJAKOS 89:78 (24:20, 19:14, 14:29, 32:15)

Hala Pionir
Gledalaca: 5.993
Sudije: Himenez (Španija), Pastusijak (Poljska) i Bisang (Francuska)

CRVENA ZVEZDA: Kešelj, Dangubić 11, Davidovac 9 (4 as), Lazić 2, Dobrić 5, Janković 6, Ročesti 11 (6 as), Omić 6 (5 sk), Lesor 9 (5 sk), Enis 21 (8 sk, 5 as), Jovanović, Bjelica 9.

OLIMPIJAKOS: Meklin 1, Toliopulos, Spanulis 16 (3 as), Milutinov 7 (7 sk), Strelnieks 5, Printezis 9 (6 sk), Papanikolau 12 (8 sk, 6 as), Mancaris 4 (4 as), Roberts 14, Bogris, Vilčer 10, Tompson.

Uskoro opširnije...

REZULTATI 20. KOLA:

CSKA - Bamberg 81:72
Fenerbahče - Barselona 86:82
Crvena zvezda - Olimpijakos 89:78
Valensija - Himki 20.30
Armani - Makabi 20.45

odigrano u četvrtak:

Panatinaikos - Žalgiris 94:93 (83:83)

Real - Efes 87:68

Unikaha - Baskonija 83:85

TABELA: CSKA 16-4, Fenerbahče 14-6, Olimpijakos 13-7, Real 13-7, Panatinaikos 13-7, Žalgiris 12-8, Himki 11-8, Makabi 10-9 (plej-of), Baskonija 9-11, Unikaha 8-12, Crvena zvezda 8-12, Barselona 7-13, Bamberg 7-13, Valensija 6-13, Armani 6-13, Efes 5-15.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar