Нови уговор или штрајк радника

Представници Синдиката БХ Телекома најавили су данас могућност покретања штрајка у овој компанији, али и протеста пред Владом Федерације БиХ /ФБиХ/ уколико не дође до хитног потписивања колективног уговора са већинским власником.

Босна и Херцеговина 26.01.2018 | 12:22
Нови уговор или штрајк радника
Представници Синдиката сматрају да се иза опструкција колективног уговора крије увод у продају ове државне фирме који би, између осталог, довео и до отпуштања радника.

На конференцији за новинаре одржаној у Сарајеву поручено је да се у преговорима са Владом о новом колективном уговору тражи умањење плата у овој фирми за 10 одсто, а на што у Синдикату не желе пристати. 

Органи Синдиката БХ Телекома донијели су и три закључка у којем траже од Владе да хитно, а најкасније за 15 дана именује другог шефа преговарачког тима умјесто досадашњег Златка Хуртића.

"Уколико се Влада не огласи о нашем захтјеву, Синдикат ће у складу са законом покренути штрајк у компанији као и протесте пред Владом. Уколико Управа БХ Телекома усљед притисака са Владом покуша умањити било које материјално или нематријално право код измјене Правилника о раду, прије закључења колективног уговора, Сидникат ће почети штрајк и протесте одмах, не чекајући реаговања Владе", поручено је са конференције за новинаре.

Представници Синдиката БХ Телекома, али и представници ХТ Еронет Мостар, који су присуствовали данашњој конференцији за медије, увјерени су да се иза свега крије продаја, те тврде да им је федерални премијер Фадил Новалић на једном од састанака рекао да им је у Великој Британији понуђено за једну трећину БХ Телекома 200 милиона КМ, али да им је то премало. 

(Аваз)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

007

26.01.2018 12:20

Све проблеме ће решити Ценићка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан

26.01.2018 12:46

Могу сви да казу сваста али ови људи у федерацији су показали како се брани своје право на зивот и егзистенцију. Поздрав за раднике зеницке зељезаре свака им цаст.

Name

Федералац

26.01.2018 13:38

Ми из Федерације покушавамо показати радницима у РСу да се мора борити за своја права.Неможе неко у федерацији за гајбу пива и литру ракије прекнути штрајк и ударати на таламбасе националистићких интереса о угрозености државе.Није држава власништво појединог појлитичара било које странке,како се то ради у РСу већ интересна организација сви њених грађана и народа.Ви србујте са Додиком и Вучићем,а ми још нисмо продали телекоме,шуме,руде и др.Сретно бивше комшије."Сама пала сама се убила"

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

27.01.2018 17:15

Истина потписујем :(