Novi ugovor ili štrajk radnika

Predstavnici Sindikata BH Telekoma najavili su danas mogućnost pokretanja štrajka u ovoj kompaniji, ali i protesta pred Vladom Federacije BiH /FBiH/ ukoliko ne dođe do hitnog potpisivanja kolektivnog ugovora sa većinskim vlasnikom.

Bosna i Hercegovina 26.01.2018 | 12:22
Novi ugovor ili štrajk radnika
Predstavnici Sindikata smatraju da se iza opstrukcija kolektivnog ugovora krije uvod u prodaju ove državne firme koji bi, između ostalog, doveo i do otpuštanja radnika.

Na konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu poručeno je da se u pregovorima sa Vladom o novom kolektivnom ugovoru traži umanjenje plata u ovoj firmi za 10 odsto, a na što u Sindikatu ne žele pristati. 

Organi Sindikata BH Telekoma donijeli su i tri zaključka u kojem traže od Vlade da hitno, a najkasnije za 15 dana imenuje drugog šefa pregovaračkog tima umjesto dosadašnjeg Zlatka Hurtića.

"Ukoliko se Vlada ne oglasi o našem zahtjevu, Sindikat će u skladu sa zakonom pokrenuti štrajk u kompaniji kao i proteste pred Vladom. Ukoliko Uprava BH Telekoma usljed pritisaka sa Vladom pokuša umanjiti bilo koje materijalno ili nematrijalno pravo kod izmjene Pravilnika o radu, prije zaključenja kolektivnog ugovora, Sidnikat će početi štrajk i proteste odmah, ne čekajući reagovanja Vlade", poručeno je sa konferencije za novinare.

Predstavnici Sindikata BH Telekoma, ali i predstavnici HT Eronet Mostar, koji su prisustvovali današnjoj konferenciji za medije, uvjereni su da se iza svega krije prodaja, te tvrde da im je federalni premijer Fadil Novalić na jednom od sastanaka rekao da im je u Velikoj Britaniji ponuđeno za jednu trećinu BH Telekoma 200 miliona KM, ali da im je to premalo. 

(Avaz)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

007

26.01.2018 12:20

Sve probleme će rešiti Cenićka.

ODGOVORITE
Name

Kapetan

26.01.2018 12:46

Mogu svi da kazu svasta ali ovi ljudi u federaciji su pokazali kako se brani svoje pravo na zivot i egzistenciju. Pozdrav za radnike zenicke zeljezare svaka im cast.

Name

Federalac

26.01.2018 13:38

Mi iz Federacije pokušavamo pokazati radnicima u RSu da se mora boriti za svoja prava.Nemože neko u federaciji za gajbu piva i litru rakije preknuti štrajk i udarati na talambase nacionalistićkih interesa o ugrozenosti države.Nije država vlasništvo pojedinog pojlitičara bilo koje stranke,kako se to radi u RSu već interesna organizacija svi njenih građana i naroda.Vi srbujte sa Dodikom i Vučićem,a mi još nismo prodali telekome,šume,rude i dr.Sretno bivše komšije."Sama pala sama se ubila"

ODGOVORITE
Name

RS

27.01.2018 17:15

Istina potpisujem :(