Беч: Дијаспора у духу светосавља

У бечком хотелу „Паркхотел Шенбрун“ одржан је 21. Светосавски бал у организацији Српског центра и Заједнице српских клубова у Бечу.

Регион 26.01.2018 | 09:05
Беч: Дијаспора у духу светосавља
За синоћњим балом владало је велико интересовање и готово у потпуности је био распродат, а, као и увијек било је гостију не само из Беча, већ и других дијелова Аустрије, али и сусједних земаља.

Српски центар је поводом овог бала објавио монографију „20.година Светосавског бала у Бечу“, који је својеврсна ретроспектива бечких балова у новије доба.

Ове године кроз балски програм водио је глумачки брачни пар Војин Ћетковић и Слобода Мићаловић-Ћетковић.

У балском програму учествовала је плесна школа „Имерфол“, која већ годинама отвара Светосавски бал, као и КУД „Бранко Радичевић“ из Беча са градским играма.

Током вечери присутне су забављали Неда Украден, Ранко Јовић, Јадранка Јовановић, Душан Свилар, и Дубравка Милетић.

Разноврсан умјетнички програм обогатио је Умјетнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, којим је дириговао Војкан Борисављевић.

По први пут је ансамбл Министарства одбране учествовао на овом балу у Бечу, а како је најавио организатор, предсједник Српског центра Милорад Матеовић, планирано је да се сарадња настави и идуће године.

Премијерно на овом балу је шеф посланичког клуба Слободарске партије Аустрије (ФПО) Јохан Гуденус носио орден Републике Српске, који му је недавно уручио предсједник Српске Милорад Додик, а који је изазвао праву буру у Аустрији.

"На баловима носим ордење које сам добио. Обично носим онај који ми се свиђа, а сада сам изабранио нови орден који сам добио од предсједника Додика. Не разумијем што се око тог ордена и моје посјете РС дигла толика бура у Аустрији.

Ми негујемо односе са свим земљама на Западном Балкану, али увијек када одемо на српску територију неки нас нападају. Лидер Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) Кристијан Керн дожволио је да га савјетују велики Бошњаци. Питам се гдје је ту неутралност“, нагласио је Гуденус.

Након извођења Светосавске химне и традиционалног позива „Нека буде бал”, уз прве тактове валцера на подијуму су се нашли и први плесни парови.

Балска томбола имала је хуманитарни карактер и дио средстава ће бити уплаћен на рачун хуманитарне организације "Буди хуман" за малог Огњена Јовановића.

"Српски центар" из Беча је , прије 21 година, поново оживио традицију српског бала у Бечу, која датира још од давне 1846. године, када је кнез Милош Обреновић дошао на идеју да организује манифестацију на којој би једном годишње окупљао све Србе који живе у Бечу.

Виспрени српски државник је тим поводом такође дао налог Јохану Штраусу млађем да напише одговарајућу пратећу композицију, за овај бал.  па је тако настао "Српски квадрил", који је први пут и изведен на првом балу.

Први пут "Српски кадрил" изведен је 28. јануара 1846. године на српском балу у главном граду Аустрије и након тога, до 1998. године, када је Српски центар "оживео" Српски бал, више није јавно извођен.

На Светосавском балу, као и сваке године били су присутни представници дипломатског кора, аустријског политичког, културног и јавног живота, као и гости из Србије, међу којима је био и начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране капетан бојног брода Петар Бошковић.

Балска сезона у Бечу, која је након нове године добила на замаху, а у чијем календару је уврштен и Светосавски бал, напуниће значајно буџет главног града Аустрије, али и аустријске државе.

Према процјени Привредне коморе Беча очекује се да ће балови донијети приходе од 139 милиона евра. 

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Карадоз

26.01.2018 08:38

Из опанка у лаковану ципелу па Бецки валцер... а сутра коло уз Ацу лукаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ и ентитети

26.01.2018 09:38

Србски народ има слиједеће великане: Мешу Селмовића, Николу Теслу, Милутина Миланковића, Михајла Пупина, Милеву Марић, Руђера Бошковића, Петра Петровића Његоша, Јована Дучића, Иву Андрића, Саву Владисављевића, Огњеслава Костовића Степановића, Алексу Шантића, Филипа Вишњића, Живојина Мишића, цареве Лазара и Душана (између осталих), Милоша Обилића, Светог Саву... могао би овако данима. Које великане имате ви, ентитети који нас окружујете?

Name

Ре:народ и ентитети

26.01.2018 10:54

Ста нам вриједе великани кад су нам узори Сесељ и Змај од Сипова.Најпосјеценија манифестација је бодљевина јадних бикова на Мањаци. Друго лијепо је сто знас набројати "насе" великане,али оцито да о њима мало знас јер у супротном био би благ као Сантиц,љубазан као Тесла и скроман као Иво Андриц.

Name

Народ и ентитети

26.01.2018 17:29

@Ре:народ и ентитети: (1) Коме је то узор Шешељ или Змај од Шипова? Па обадвојица су наметнути као слуђивачи народа (сваки на свој начин)! (2)Корида на Мањачи јесте посјећена али није најпосјећенија манифестација (и када већ причамо о томе: таквима као ти - када одете у Шпанију - се продаје прича о кориди као о традицијо и ви је фотографишете и дијелите по друштвеним мрежама али овдје вам је то примитивно и заостало). Људи се отимају за позоришне карте, културне манифестације су углавном дупке пуне - да идеш на таква мјеста, то би могао да видиш. (3) То јесу наши (а не "наши") великани. О којима читам и које имам на зиду у канцеларији као испирацију. Лијепо си препознао да врлине које су наши великани демонстрирали, али си "заборавио" да су многи морали да се лате мача када су морали да се бране. Е сад, ја сам мишљења да се србски храст не брине много кад' се свиња од њега чеше. Али када амебе као овај "Карадоз" својим коментарима вријеђају мој народ. вадим тастаруру ("перо је јаче од мача").

Name

Истина

27.01.2018 11:50

Откад је то Руђерђ Бошковић српски научник?У свим енциклопедијама пише да је Хрват или Рагужанин.Једино Шешељ и њему слицни присвајају без основе знамените људе и територије.

Name

Бог ЕВРО

26.01.2018 08:46

Да је дијаспори било до светосавља остала би уотаџбини.

ОДГОВОРИТЕ