Beč: Dijaspora u duhu svetosavlja

U bečkom hotelu „Parkhotel Šenbrun“ održan je 21. Svetosavski bal u organizaciji Srpskog centra i Zajednice srpskih klubova u Beču.

Region 26.01.2018 | 09:05
Beč: Dijaspora u duhu svetosavlja
Za sinoćnjim balom vladalo je veliko interesovanje i gotovo u potpunosti je bio rasprodat, a, kao i uvijek bilo je gostiju ne samo iz Beča, već i drugih dijelova Austrije, ali i susjednih zemalja.

Srpski centar je povodom ovog bala objavio monografiju „20.godina Svetosavskog bala u Beču“, koji je svojevrsna retrospektiva bečkih balova u novije doba.

Ove godine kroz balski program vodio je glumački bračni par Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović-Ćetković.

U balskom programu učestvovala je plesna škola „Imerfol“, koja već godinama otvara Svetosavski bal, kao i KUD „Branko Radičević“ iz Beča sa gradskim igrama.

Tokom večeri prisutne su zabavljali Neda Ukraden, Ranko Jović, Jadranka Jovanović, Dušan Svilar, i Dubravka Miletić.

Raznovrsan umjetnički program obogatio je Umjetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, kojim je dirigovao Vojkan Borisavljević.

Po prvi put je ansambl Ministarstva odbrane učestvovao na ovom balu u Beču, a kako je najavio organizator, predsjednik Srpskog centra Milorad Mateović, planirano je da se saradnja nastavi i iduće godine.

Premijerno na ovom balu je šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) Johan Gudenus nosio orden Republike Srpske, koji mu je nedavno uručio predsjednik Srpske Milorad Dodik, a koji je izazvao pravu buru u Austriji.

"Na balovima nosim ordenje koje sam dobio. Obično nosim onaj koji mi se sviđa, a sada sam izabranio novi orden koji sam dobio od predsjednika Dodika. Ne razumijem što se oko tog ordena i moje posjete RS digla tolika bura u Austriji.

Mi negujemo odnose sa svim zemljama na Zapadnom Balkanu, ali uvijek kada odemo na srpsku teritoriju neki nas napadaju. Lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Kristijan Kern dožvolio je da ga savjetuju veliki Bošnjaci. Pitam se gdje je tu neutralnost“, naglasio je Gudenus.

Nakon izvođenja Svetosavske himne i tradicionalnog poziva „Neka bude bal”, uz prve taktove valcera na podijumu su se našli i prvi plesni parovi.

Balska tombola imala je humanitarni karakter i dio sredstava će biti uplaćen na račun humanitarne organizacije "Budi human" za malog Ognjena Jovanovića.

"Srpski centar" iz Beča je , prije 21 godina, ponovo oživio tradiciju srpskog bala u Beču, koja datira još od davne 1846. godine, kada je knez Miloš Obrenović došao na ideju da organizuje manifestaciju na kojoj bi jednom godišnje okupljao sve Srbe koji žive u Beču.

Vispreni srpski državnik je tim povodom takođe dao nalog Johanu Štrausu mlađem da napiše odgovarajuću prateću kompoziciju, za ovaj bal.  pa je tako nastao "Srpski kvadril", koji je prvi put i izveden na prvom balu.

Prvi put "Srpski kadril" izveden je 28. januara 1846. godine na srpskom balu u glavnom gradu Austrije i nakon toga, do 1998. godine, kada je Srpski centar "oživeo" Srpski bal, više nije javno izvođen.

Na Svetosavskom balu, kao i svake godine bili su prisutni predstavnici diplomatskog kora, austrijskog političkog, kulturnog i javnog života, kao i gosti iz Srbije, među kojima je bio i načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane kapetan bojnog broda Petar Bošković.

Balska sezona u Beču, koja je nakon nove godine dobila na zamahu, a u čijem kalendaru je uvršten i Svetosavski bal, napuniće značajno budžet glavnog grada Austrije, ali i austrijske države.

Prema procjeni Privredne komore Beča očekuje se da će balovi donijeti prihode od 139 miliona evra. 

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Karadoz

26.01.2018 08:38

Iz opanka u lakovanu cipelu pa Becki valcer... a sutra kolo uz Acu lukasa

ODGOVORITE
Name

Народ и ентитети

26.01.2018 09:38

Србски народ има слиједеће великане: Мешу Селмовића, Николу Теслу, Милутина Миланковића, Михајла Пупина, Милеву Марић, Руђера Бошковића, Петра Петровића Његоша, Јована Дучића, Иву Андрића, Саву Владисављевића, Огњеслава Костовића Степановића, Алексу Шантића, Филипа Вишњића, Живојина Мишића, цареве Лазара и Душана (између осталих), Милоша Обилића, Светог Саву... могао би овако данима. Које великане имате ви, ентитети који нас окружујете?

Name

Re:narod i entiteti

26.01.2018 10:54

Sta nam vrijede velikani kad su nam uzori Seselj i Zmaj od Sipova.Najposjecenija manifestacija je bodljevina jadnih bikova na Manjaci. Drugo lijepo je sto znas nabrojati "nase" velikane,ali ocito da o njima malo znas jer u suprotnom bio bi blag kao Santic,ljubazan kao Tesla i skroman kao Ivo Andric.

Name

Народ и ентитети

26.01.2018 17:29

@Re:narod i entiteti: (1) Коме је то узор Шешељ или Змај од Шипова? Па обадвојица су наметнути као слуђивачи народа (сваки на свој начин)! (2)Корида на Мањачи јесте посјећена али није најпосјећенија манифестација (и када већ причамо о томе: таквима као ти - када одете у Шпанију - се продаје прича о кориди као о традицијо и ви је фотографишете и дијелите по друштвеним мрежама али овдје вам је то примитивно и заостало). Људи се отимају за позоришне карте, културне манифестације су углавном дупке пуне - да идеш на таква мјеста, то би могао да видиш. (3) То јесу наши (а не "наши") великани. О којима читам и које имам на зиду у канцеларији као испирацију. Лијепо си препознао да врлине које су наши великани демонстрирали, али си "заборавио" да су многи морали да се лате мача када су морали да се бране. Е сад, ја сам мишљења да се србски храст не брине много кад' се свиња од њега чеше. Али када амебе као овај "Karadoz" својим коментарима вријеђају мој народ. вадим тастаруру ("перо је јаче од мача").

Name

Istina

27.01.2018 11:50

Otkad je to Ruđerđ Bošković srpski naučnik?U svim enciklopedijama piše da je Hrvat ili Ragužanin.Jedino Šešelj i njemu slicni prisvajaju bez osnove znamenite ljude i teritorije.

Name

Bog EVRO

26.01.2018 08:46

Da je dijaspori bilo do svetosavlja ostala bi uotadžbini.

ODGOVORITE