БиХ тужила саму себе у Стразбуру?

Министарство за људска права и избјеглице БиХ поднијело је, у име повратника у Которско код Добоја, апелацију Европском суду за људска права у Стразбуру против БиХ, што је до сада невиђен примјер јер то фактички значи да је БиХ тужила саму себе, пише "Глас Српске".

Босна и Херцеговина 26.01.2018 | 08:46
БиХ тужила саму себе у Стразбуру?
Повратници у Которско сматрају да су суочени са кршењем имовинских права јер им је наводно спријечен приступ и онемогућено коришћење земљишта.

Додатни парадокс је чињеница да је Министарство за људска права и избјеглице, на чијем је челу кадар СДА Семиха Боровац, за подношење апелације ангажовало адвоката на основу уговора о дјелу, и за ту услугу у октобру 2016. године исплатило му 3.000 КМ, наводи "Глас Српске".

Шеф Канцеларије правног представника Републике Српске Слободан Радуљ рекао је да је до сада невиђено да државна институција финансира приватног адвоката да тужи своју државу Европском суду за људска права.

"Министарство за људска права и избјеглице је за ту услугу (подношења апелације) платило 3.000 КМ адвокату Недиму Адемовићу. То министарство је задужено да заступа БиХ у том истом суду јер при њему постоји канцеларија агента за заступање БиХ у Европском суду за људска права у Стразбуру.

То значи да министарство истовремено финансира одбрану у случају свих апелација против БиХ у том суду, а с друге стране, финансира приватне тужбе у којима је тужена БиХ", наводи Радуљ.

Он сматра да је крајња намјера покушај да индиректно буде тужена Република Српска.

"У Европском суду за људска права појављује се БиХ као тужена страна, а индиректно Српска, јер се посљедице такве тужбе директно, финансијски и материјално, односе на Српску", рекао је Радуљ.

Он је најавио да ће упутити допис Министарству за људска права и избјеглице БиХ и агенту БиХ у Европском суду за људска права у Стразбуру у којем ће их упозорити да је то незаконито.

(Глас Српске)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Циркус

26.01.2018 08:37

А законито је срБске снаге да врсе терор над Српским народом. Законито је и малољетну дјецу дрогират и слат у кампове. Море марс у пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

26.01.2018 08:40

Овим је директно БиХ тузила ПЦ па то је и врапцима на грани јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

26.01.2018 09:04

И то је вама цудно, а није цудно кад НПР. Иваниц или Цовиц као цланови предсједниства БиХ стите интересе Србије,Хрватске, а раде против дрзаве из цијег будзета примају плату!

ОДГОВОРИТЕ
Name

перспектива

26.01.2018 09:12

Није то никакво цудо. Имамо ми таквих слуцајева јос, нпр. предсједник Додик. Паметан потез, хало земља зове марс!

ОДГОВОРИТЕ
Name

колатерална стета

26.01.2018 11:39

Јос од Додикове тузбе "сам против себе" је било јасно са каквим ликом се има посла. Ста мислите каква стета нам је од тог времена нанесена?

Name

Треба реци

26.01.2018 09:30

Да ли је законито отимају земље старосједиоци ма Которског и нелегална додјела Србима. Немам ништа против тих људи, али зна се чија је земља била. Нека Опстина купи земљу и додјели коме хоће али НЕ ОТИМАТИ СТАРОСЈЕДИОЦИМА. И треба да тузе и да врате своје посједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Треба реци

26.01.2018 10:50

Је ли теби ко шта отео? Ако јесте, реци ко, када и колико си оштећен. Парадирате по Републици Српској као да сте борци прве категорије, а пуцали на нас четири године.

Name

Е ЗИВОТЕ,

26.01.2018 10:07

тек сада сам сватио ,да су вам вране мозак попиле,је*о ва цаца вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.01.2018 12:34

Е нека си сватио.

Name

Ранко

26.01.2018 10:40

БиХ и постоји само да би политицари могли да краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комарац

26.01.2018 13:07

Ха ха министарство у за људска права Бих је лакрдија циста и шпрдња...

ОДГОВОРИТЕ
Name

судија

26.01.2018 16:47

Шта је ту спорноПовратници у Которско нису могли остварити своја права пред правосуђем БИХ на челу са Уставним судом који су донијели одлуку у њихову корист.слиједи тужба у СТРАЗБУР И ПЛАЧАЊЕ ТРОШКОВА ИПРЕСУДЕ У КОРИСТ ПОВРАТНИКА.То што је неко замислио да је "бог" на земљи разбит че му се о главу и над попом има поп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ахаха.за."судија"

27.01.2018 08:50

Ово, наравно, није тачно: Уставни суд БиХ НИЈЕ прихватио апелацију Бошњака из Которског већ је пресудио да њихова права НИСУ угрожена. То је лако провјерити на интернету. У супротном - тј. да је Уставни суд уважио њихову апелацију - они уопште не би могли приступити суду у Стразбуру пошто је Суду за људска права могуће поднијети тужбу тек кад су у домицилној земљи исцрпљена сва правна средства, односно кад изгубите спорове на СВИМ домаћим судовим. Ово не говорим ради "судије" који наравно није судија већ неки пилићар којем су грешком дозволили да тамбура по тастатури већ ради понеког од читалаца који би могао бити доведен у заблуду.