BiH tužila samu sebe u Strazburu?

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podnijelo je, u ime povratnika u Kotorsko kod Doboja, apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv BiH, što je do sada neviđen primjer jer to faktički znači da je BiH tužila samu sebe, piše "Glas Srpske".

Bosna i Hercegovina 26.01.2018 | 08:46
BiH tužila samu sebe u Strazburu?
Povratnici u Kotorsko smatraju da su suočeni sa kršenjem imovinskih prava jer im je navodno spriječen pristup i onemogućeno korišćenje zemljišta.

Dodatni paradoks je činjenica da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, na čijem je čelu kadar SDA Semiha Borovac, za podnošenje apelacije angažovalo advokata na osnovu ugovora o djelu, i za tu uslugu u oktobru 2016. godine isplatilo mu 3.000 KM, navodi "Glas Srpske".

Šef Kancelarije pravnog predstavnika Republike Srpske Slobodan Radulj rekao je da je do sada neviđeno da državna institucija finansira privatnog advokata da tuži svoju državu Evropskom sudu za ljudska prava.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je za tu uslugu (podnošenja apelacije) platilo 3.000 KM advokatu Nedimu Ademoviću. To ministarstvo je zaduženo da zastupa BiH u tom istom sudu jer pri njemu postoji kancelarija agenta za zastupanje BiH u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

To znači da ministarstvo istovremeno finansira odbranu u slučaju svih apelacija protiv BiH u tom sudu, a s druge strane, finansira privatne tužbe u kojima je tužena BiH", navodi Radulj.

On smatra da je krajnja namjera pokušaj da indirektno bude tužena Republika Srpska.

"U Evropskom sudu za ljudska prava pojavljuje se BiH kao tužena strana, a indirektno Srpska, jer se posljedice takve tužbe direktno, finansijski i materijalno, odnose na Srpsku", rekao je Radulj.

On je najavio da će uputiti dopis Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i agentu BiH u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u kojem će ih upozoriti da je to nezakonito.

(Glas Srpske)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Cirkus

26.01.2018 08:37

A zakonito je srBske snage da vrse teror nad Srpskim narodom. Zakonito je i maloljetnu djecu drogirat i slat u kampove. More mars u pm.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

26.01.2018 08:40

Ovim je direktno BiH tuzila PC pa to je i vrapcima na grani jasno

ODGOVORITE
Name

Srbo

26.01.2018 09:04

I to je vama cudno, a nije cudno kad NPR. Ivanic ili Covic kao clanovi predsjednistva BiH stite interese Srbije,Hrvatske, a rade protiv drzave iz cijeg budzeta primaju platu!

ODGOVORITE
Name

perspektiva

26.01.2018 09:12

Nije to nikakvo cudo. Imamo mi takvih slucajeva jos, npr. predsjednik Dodik. Pametan potez, halo zemlja zove mars!

ODGOVORITE
Name

kolateralna steta

26.01.2018 11:39

Jos od Dodikove tuzbe "sam protiv sebe" je bilo jasno sa kakvim likom se ima posla. Sta mislite kakva steta nam je od tog vremena nanesena?

Name

Treba reci

26.01.2018 09:30

Da li je zakonito otimaju zemlje starosjedioci ma Kotorskog i nelegalna dodjela Srbima. Nemam ništa protiv tih ljudi, ali zna se čija je zemlja bila. Neka Opstina kupi zemlju i dodjeli kome hoće ali NE OTIMATI STAROSJEDIOCIMA. I treba da tuze i da vrate svoje posjede.

ODGOVORITE
Name

Re Treba reci

26.01.2018 10:50

Je li tebi ko šta oteo? Ako jeste, reci ko, kada i koliko si oštećen. Paradirate po Republici Srpskoj kao da ste borci prve kategorije, a pucali na nas četiri godine.

Name

E ZIVOTE,

26.01.2018 10:07

tek sada sam svatio ,da su vam vrane mozak popile,je*o va caca vas.

ODGOVORITE
Name

re

26.01.2018 12:34

E neka si svatio.

Name

Ranko

26.01.2018 10:40

BiH i postoji samo da bi politicari mogli da kradu.

ODGOVORITE
Name

Komarac

26.01.2018 13:07

Ha ha ministarstvo u za ljudska prava Bih je lakrdija cista i šprdnja...

ODGOVORITE
Name

sudija

26.01.2018 16:47

Šta je tu spornoPovratnici u Kotorsko nisu mogli ostvariti svoja prava pred pravosuđem BIH na čelu sa Ustavnim sudom koji su donijeli odluku u njihovu korist.slijedi tužba u STRAZBUR I PLAČANJE TROŠKOVA IPRESUDE U KORIST POVRATNIKA.To što je neko zamislio da je "bog" na zemlji razbit če mu se o glavu i nad popom ima pop.

ODGOVORITE
Name

ahaha.za."sudija"

27.01.2018 08:50

Ovo, naravno, nije tačno: Ustavni sud BiH NIJE prihvatio apelaciju Bošnjaka iz Kotorskog već je presudio da njihova prava NISU ugrožena. To je lako provjeriti na internetu. U suprotnom - tj. da je Ustavni sud uvažio njihovu apelaciju - oni uopšte ne bi mogli pristupiti sudu u Strazburu pošto je Sudu za ljudska prava moguće podnijeti tužbu tek kad su u domicilnoj zemlji iscrpljena sva pravna sredstva, odnosno kad izgubite sporove na SVIM domaćim sudovim. Ovo ne govorim radi "sudije" koji naravno nije sudija već neki pilićar kojem su greškom dozvolili da tambura po tastaturi već radi ponekog od čitalaca koji bi mogao biti doveden u zabludu.