Како је прије 94 године "седмица зимских спортова" прерасла у ЗОИ?

Двадесет петог јануара 1924. године организоване су прве Зимске олимпијске игре у француском Шамонију.

Остали спортови 27.01.2018 | 22:45
Како је прије 94 године "седмица зимских спортова" прерасла у ЗОИ?
Тек што је Европа лечила ране од "Великог рата", Међународни олимпијски комитет је на састанку у Лозани одлучио да се у Шамонију 1924. организује "недеља зимских спортова".

"Међународна недеља" је временски постала две недеље јер је трајала од 25. јануара до 5. фебруара. Спортски и културолошки тада је настао догађај касније познат као Зимске олимпијске игре.

Занимљиво је да се њима противио оснивач олимпијског покрета Пјер де Кубертен јер је сматрао да не окупљају све спортисте на истом месту у исто време. Управо он није одобравао да се зову Олимпијским играма.

Прва златна медаља је освојена у брзом клизању, Чарлс Џетро је другог дана такмичења био најбољи на 500 метара. Већ тада се свету у уметничком клизању представила и 11-годишња Соња Хени која ће касније харати на леду.

Прве медаље у ски скоковима освојили су Норвежани, а Канађани су били одлични у хокеју. На првим ЗОИ укупно је учествовало тек 16 земаља, а од 258 спортиста било је свега 11 жена.

Тадашња Југославија је учествовала са четворо спортиста, али нису освојили медаље, а Норвежани су их освојили највише - седамнаест.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар