Kako je prije 94 godine "sedmica zimskih sportova" prerasla u ZOI?

Dvadeset petog januara 1924. godine organizovane su prve Zimske olimpijske igre u francuskom Šamoniju.

Ostali sportovi 27.01.2018 | 22:45
Kako je prije 94 godine "sedmica zimskih sportova" prerasla u ZOI?
Tek što je Evropa lečila rane od "Velikog rata", Međunarodni olimpijski komitet je na sastanku u Lozani odlučio da se u Šamoniju 1924. organizuje "nedelja zimskih sportova".

"Međunarodna nedelja" je vremenski postala dve nedelje jer je trajala od 25. januara do 5. februara. Sportski i kulturološki tada je nastao događaj kasnije poznat kao Zimske olimpijske igre.

Zanimljivo je da se njima protivio osnivač olimpijskog pokreta Pjer de Kuberten jer je smatrao da ne okupljaju sve sportiste na istom mestu u isto vreme. Upravo on nije odobravao da se zovu Olimpijskim igrama.

Prva zlatna medalja je osvojena u brzom klizanju, Čarls Džetro je drugog dana takmičenja bio najbolji na 500 metara. Već tada se svetu u umetničkom klizanju predstavila i 11-godišnja Sonja Heni koja će kasnije harati na ledu.

Prve medalje u ski skokovima osvojili su Norvežani, a Kanađani su bili odlični u hokeju. Na prvim ZOI ukupno je učestvovalo tek 16 zemalja, a od 258 sportista bilo je svega 11 žena.

Tadašnja Jugoslavija je učestvovala sa četvoro sportista, ali nisu osvojili medalje, a Norvežani su ih osvojili najviše - sedamnaest.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar