Вучић: Нема признања Косова

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Давосу са председником привремених институција у Приштини Хашимом Тачијем.

Србија 25.01.2018 | 16:01
Вучић: Нема признања Косова
Вучић је за рекао да су разговарали о наставку дијалога и решавању проблема.

Како је навео, не разуме зашто су прихватили само размену информација када је реч о истрази убиства Оливера Ивановића, али се нада да ће они пронаћи његове убице.

Председник Србије је поручио да је важно да се разговара и размишља о будућности српског и албанског народа. 

"Имали смо састанке са Албанцима који су овде представљени у складу са оним како је договорено – дакле Косово звездица Резолуција 12 44", рекао је српски председник. 

Навео је да је важно да наставимо да разговарамо и да размишљамо о будућности и српског и албанског народа. 

На констатацију да ће учествовати на више скупова на којима се "заправо говори и о Србији и Косову" и на питање да ли то треба да нас радује или забрине, председник Србије је рекао да се овде не говори о Србији и Косову, већ о Београду и Приштини, а да Тачи говори о Србији и Косову, док неки не говоре уопште о Србији и Косову... 

"Да, говори се о нашим односима и није лака година пред нама, у сваком случају. Пошто не могу да коментаришем глупости које поједини људи на српској политичкој сцени изговарају – ми морамо да одлучимо шта је то што можемо, шта је то што желимо, хоћемо у будућности, и да имамо реалан и озбиљан приступ да изгубимо најмање што морамо, а да добијемо највише што можемо", рекао је Вучић. 

Он је навео да је безброј пута рекао да ситуација у којој се ми и Приштина договарамо мора да буде таква да и једни и други мора да будемо помало љути и незадовољни. 

"Ми морамо да је одлучимо шта је то што можемо, шта је то што желимо, шта је то што хоћемо са собом. У будућности да имамо реалан, озбиљан и одговоран приступ. Да изгубимо најмање што морамо а да добијемо највише што можемо и ја сам безброј пута рекао да ситуација у којој се ми и Приштина договарамо мора да буде таква да и једни и други будемо помало незадовољни и љути. Ако неко мисли да може да добије све, а да други не добију ништа, мислим да је то погрешан пут и да он никада неће довести ни до каквог решења", рекао је Вучић. 

Ако неко мисли да је идеја процеса нормализације односа Београда и Приштине само да Србија мора да призна Косово и то је то, "онда – хвала, довиђења", рекао је председник Србије. 

Вучић је то рекао на питање да ли постоји могућност да се организује међународна конференција на којој би се питање КиМ решило, уместо "мрцварења" у Бриселу, које траје већ годинама. 

Председник начелно не одбацује ни ту могућност, мада се, како каже, плаши да би евентуална конференција "прошла без договора". 

Вучић је, наиме, објаснио да о каквом год формату да је реч – "неко мора да покаже добру вољу, да разуме да је компромис не само да очекујете у којој ћете форми добити све", као што то, приметио је, Тачи очекује, већ морају да постоје уступци са обе стране. 

"Ако сте у стању да то урадите, спремни смо да разговарамо. Ако ви кажете ''Србија мора да призна Косово и то је то'', онда, хвала, довиђења", поручио је Вучић. 

На питање да ли је Приштина спремна на компромисе, одговорио је да није у стању да говори у њиховово име. 

"Биће они по ходницима, видим да имају довољно слободног времена, па их питајте", казао је Вучић новинарима. 

Александар Вучић састао се и са председником Пољске Анџејом Дудом. После састанка, председник је рекао да су разговарали о инвестицијама. 

"Знате да смо једва успели да сачувамо пољску инвестицију, 'Телефонику' у Зајечару, и сада они раде добро. Стигла је и њихова фирма у Смедеревску млекару, у Прву искру Барич. Долази све више пољских инвеститора, ми желимо да их угостимо, да дођу у нашу земљу", рекао је Вучић. 

Додао је да се трговинска размена са Пољском увећава из године у годину и да Пољска постаје земља која је петнаеста по нашем извозу, а шеста по нашем увозу. 

"Њен значај у Србији расте, као што расте значај Пољске у ЕУ", навео је Вучић. 

Александар Вучић се на маргинама форума у Давосу састао и са хрватским премијером Андрејем Пленковићем.



(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

попара

25.01.2018 15:09

Вуциц поциње да брине о будуцности и других народа,Албанаца,сутра Босњака,Хрвата....да није трагицно било би смијесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги

25.01.2018 15:54

Могу само да га отму и то без сјевера а ми га дати добровољно нећемо никада. Може ти то бити смјешно али је тако и никада неће бити другачије.

Name

блбл

25.01.2018 15:43

Изгледа да само вама није јасно да је Косово заврсена прица за сва времена. О томе сте требали размисљати 1999 године а не подрзавати Милосевица у етницком цисцењу Косовара. Пресли сте се у рацуници и сада је готово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@блбл

25.01.2018 16:06

Све је њима јасно само сто Срби воле да им се лазе,а ови опет лазу јер знају да то пије воду,такав менталитет.

Name

Луу

25.01.2018 15:54

Је... Косово. Покази нам налог за хапсење Додикапа :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

25.01.2018 22:31

Њих веже Проинтер, м:тел, Гранд траде...

Name

300 спарта 1389 Обилиц

25.01.2018 16:12

Зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цица

25.01.2018 16:48

Трла баба лан да јој проде дан,да јој проде дан.смијесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

25.01.2018 17:18

Писи своје име и не користи тудје!!!

Name

ццццц

25.01.2018 18:58

"привремених" ста је сад ово несто ново АХАХАХХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

26.01.2018 00:17

Докле цес лагати народ косово си дао.

ОДГОВОРИТЕ