"У Србији се намјешта исто колико и у Европи!"

Масимилијано Мићенци, специјалиста за сузбијање криминала у фудбалу, каже да нема индиција да постоје "велике нерегуларности" у српској Суперлиги.

Фудбал 28.01.2018 | 08:15
"У Србији се намјешта исто колико и у Европи!"
"Сарадња ФСС и УЕФА је веома добра и проактивна по свим питањима, у вези са дисциплином и интегритетом. Сарадња када је реч о намештању утакмица такође је врло активна, одржавамо сталну сарадњу и верујемо да ћемо имати веома добре резултате", рекао је функционер Европске фудбалске уније (УЕФА).

На питање да ли постоје нека сазнања о нерегуларностима у Суперлиги Србије Мићенци је био директан – "Креће се у оквирима просека европских такмичења и не представља нешто по чему се Србија издваја и није широко распрострањено".

Италијан истиче да је искуство са афером 'Калчополи' из 2006. године помогло јер је показало да постоји велики интерес група – које се баве организованим криминалом – да се инфилтрирају у фудбал, али на срећу ниво до којег продиру није нароцито висок јер допиру 'само' до низих лига.

"Намештају утакмице и потом стављају велике суме новца на клађење на азијском трзисту, а такође 'перу' велике колицине новца стечене на такав незаконит начин. Није реч о ниском нивоу криминала и не ради се само о томе да неколико играча или неко други намести утакмицу, већ се иза свега може крити превара која доноси богатство криминалној оргаинзацији која стоји иза ње", јасан је Мићенци.

Минћенци истиче да су закони у Србији веома добри, али да је опрез неопходан.

"Иако се новац можда не ставља на опкладе у Србији, где су прописи о клађењу веома добри, он се уплаћује преко интернета на кладионицарском трзисту у Азији, где прописи нису тако строги, као у Европи, анонимност је велика, а порекло и износи уплаћеног новца се не преиспитују. Зато то тржиште користе криминалне организације и они који се баве намештањем утакмица", закључио је функционер УЕФА, који је у Србији био гост на конференцији "Фер плеј, ферл лајф" у организацији Министарства омладине и спорта и Новинске агенције Тањуг.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар