"U Srbiji se namješta isto koliko i u Evropi!"

Masimilijano Mićenci, specijalista za suzbijanje kriminala u fudbalu, kaže da nema indicija da postoje "velike neregularnosti" u srpskoj Superligi.

Fudbal 28.01.2018 | 08:15
"U Srbiji se namješta isto koliko i u Evropi!"
"Saradnja FSS i UEFA je veoma dobra i proaktivna po svim pitanjima, u vezi sa disciplinom i integritetom. Saradnja kada je reč o nameštanju utakmica takođe je vrlo aktivna, održavamo stalnu saradnju i verujemo da ćemo imati veoma dobre rezultate", rekao je funkcioner Evropske fudbalske unije (UEFA).

Na pitanje da li postoje neka saznanja o neregularnostima u Superligi Srbije Mićenci je bio direktan – "Kreće se u okvirima proseka evropskih takmičenja i ne predstavlja nešto po čemu se Srbija izdvaja i nije široko rasprostranjeno".

Italijan ističe da je iskustvo sa aferom 'Kalčopoli' iz 2006. godine pomoglo jer je pokazalo da postoji veliki interes grupa – koje se bave organizovanim kriminalom – da se infiltriraju u fudbal, ali na sreću nivo do kojeg prodiru nije narocito visok jer dopiru 'samo' do nizih liga.

"Nameštaju utakmice i potom stavljaju velike sume novca na klađenje na azijskom trzistu, a takođe 'peru' velike kolicine novca stečene na takav nezakonit način. Nije reč o niskom nivou kriminala i ne radi se samo o tome da nekoliko igrača ili neko drugi namesti utakmicu, već se iza svega može kriti prevara koja donosi bogatstvo kriminalnoj orgainzaciji koja stoji iza nje", jasan je Mićenci.

Minćenci ističe da su zakoni u Srbiji veoma dobri, ali da je oprez neophodan.

"Iako se novac možda ne stavlja na opklade u Srbiji, gde su propisi o klađenju veoma dobri, on se uplaćuje preko interneta na kladionicarskom trzistu u Aziji, gde propisi nisu tako strogi, kao u Evropi, anonimnost je velika, a poreklo i iznosi uplaćenog novca se ne preispituju. Zato to tržište koriste kriminalne organizacije i oni koji se bave nameštanjem utakmica", zaključio je funkcioner UEFA, koji je u Srbiji bio gost na konferenciji "Fer plej, ferl lajf" u organizaciji Ministarstva omladine i sporta i Novinske agencije Tanjug.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar