Вучић најављује одлуку за Косово

Неће нам дозволити улазак у Европску унију без јасно ријешеног питања граница. Како ћемо да га ријешимо, то је друга ствар. Хоћемо ли да га рјешавамо или нећемо? Народ ће свакако на неком референдуму морати да каже шта мисли о томе - изјавио је предсједник Александар Вучић.

Србија 25.01.2018 | 10:21
Вучић најављује одлуку за Косово
Вучић је рекао да ће за два, два и по мјесеца предложити најмање лоше рјешење за Косово. Он, како је нагласио, свакако неће бјежати од тога да каже шта је најмање лоше рјешење, јер добрих рјешења нема. Он је истакао да имамо тежак проблем, тј. да нико не жели да преузме на себе ништа.

''Тома Николић и ја, па чак и Шешељ није имао ништа против тога, подржали смо доношење Устава 2006. године иако смо били опозиција, али смо имали државотворни приступ. Ови данас неће ни да разговарају јер не знају шта би рекли'', рекао је Вучић и истакао да сви „чекају да он заврши све и да му потом одрубе главу, а у себи се захваљују богу што не морају то да раде“.

Александар Попов из Центра за регионализам каже за „Блиц” да је вријеме ЕУ већ исцурило.

''Мислим да је посљедњи рок који ће ЕУ толерисати крај ове или почетак 2019. године. Тренутак одлуке се свакако примиче'', наводи Попов.

Он каже да се из понашања званичника, укључујући и предсједника Србије, не може закључити у ком правцу ћемо ићи.

''Мислим да ни онај који ће потписати правно обавезујући документ или који ће одбити да га потпише још није сигуран шта ће урадити. Ако проблем нећемо да оставимо поколењима, како Вучић каже, онда очекујем потписивање правно обавезујућег споразума'', наводи Попов.

Када је ријеч о референдуму, Попов истиче да је то најдемократскији начин, али и најбоље средство манипулације.

Плашим се да би се могло догодити да двије трећине буду против и онда нека нам је бог у помоћи. Можемо да закључамо европску перспективу - закључује Попов.

Соња Лихт, предсједница Београдског фонда за политичку изузетност, каже за „Блиц” да овдје није ријеч само о уласку у ЕУ.

''Због даљег развоја земље и довођења читавог региона до неопходног нивоа стабилности, биће неопходно да потпишемо правно обавезујући споразум. Дубоко сам увјерена да је неопходно да дође до дуготрајног друштвеног уговора који ће омогућити да Срби и Албанци у овом дјелу свијета живе у миру и просперитету'', наводи Лихт.

Она истиче да питање неријешених граница постоји на више мјеста у овом региону, да је оно тешко рјешиво, али неопходно за стабилност.

Рушење Специјалног суда за ОВК

Одлука предсједништва парламента да Рамушу Харадинају прослиједи посланичку иницијативу о укидању Специјалног суда за злочине такозване ОВК је тема свих приштинских медија, а „Зери” под насловом „Рушење Специјалног суда је сада у рукама премијера” пише да има рок од мјесец дана да одговори на ту иницијативу. Он је новинарима рекао да још није званично примио документ, а косовски аналитичари кажу да је та иницијатива упућивањем влади примила облик законског акта.

Портал Антипрес пише да је након готово мјесец дана драме због иницијативе 43 косовска посланика којом се захтијева да парламент опозове ранију одлуку о формирању Специјалног суда за ратне злочине ОВК, то питање пребачено у руке премијера Харадинаја, за којег кажу да је један од највећих противника овог суда од самог његовог формирања.

Харадинај се, наиме, наводи овај медиј, надао да ће процес усвајања иницијативе ићи кроз парламент, па је 23. децембра, дан након првог пропалог покушаја њеног усвајања због недостатка кворума, рекао да је Скупштина та која утврђује обавезе владе. Стране дипломате су јасно упозориле косовске лидере да је покушај укидања Специјалног суда велика грешка.

''Желим да јасно кажем да се САД противе сваком покушају да се укине или измијени закон о Специјалном суду. Ово је непријатно. Ако ова иницијатива буде успјешна, онда ће бити изузетно негативних импликација за будућност Косова'', рекао је амерички амбасадор у Приштини Грег Делави.

„Само не потписуј ништа“

Подсјетио је да му је и у Лапљем Селу госпођа Вулићевић рекла: „Само, сине, не потписуј ништа”, као што му и његов отац говори.

''Ја га питам „а шта мислиш ти, је л’ мора неко да донесе неку одлуку у овој земљи” - рекао је предсједник. Он је нагласио да смо већ имали ту ситуацију да се не потписују и не доносе одлуке:- А знате ли шта смо ми све добили и купили вријеме и мир Бриселским споразумом'', запитао је Вучић.

Он је истакао да морамо да се договарамо шта ћемо учинити у будућности и да од сукоба са Албанцима „нема вајде и среће”.

''Нису они јачи од нас, ни неки други, али ми ни не треба да будемо јачи, већ богатији, успјешнији, да брже грабимо и пристижемо оне који су испред нас, да имамо више страних и домаћих инвестиција'', истакао је Вучић.

Дачићево разграничење

Идеја министра спољних послова Ивице Дачића о разграничењу шта је српско, а шта албанско, као трајном рјешењу, изазвала је бројне реакције у јавности. Дачић је рекао је да би подјела КиМ било једно од бољих рјешења и да би то било у интересу и Срба и Албанаца.

Такав договор, односно трајно рјешење односа Београда и Приштине, могао би да се постигне на међународној конференцији под покровитељством ЕУ, али и САД и Русије - рекао је Дачић и додао да за такав сценарио расплета - подјеле Косова, нема званичне подршке ни у Београду, ни у Приштини, као ни у већини свјетских центара моћи. Дачић је нагласио да је то само његов лични став, пише Блиц.рс.

Кутлешићева реална унија

Владан Кутлешић, професор Пословног и правног факултета Универзитета Унион, представио је приједлог о реалној унији независних држава Србије и Косова, које би ипак остале међусобно повезане.

''Мој приједлог претпоставља да Србија призна Косово као независну државу, али би оно остало институционално у вези са Србијом. То би била царинска унија која би имала јединствено тржиште и јединствену монетарну политику. У том случају, динар не би морао да буде јединствена званична валута, али би се користио као средство плаћање на Косову''.

Извор: БН/Блиц

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Пендула

25.01.2018 09:29

Сљедеце је одрицање од Републике Српске !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

25.01.2018 09:44

Шта је њима свето осим лове и власти??? Продали би све!!!

Name

Циркус

25.01.2018 14:58

Реко тата тако. Ниста сине не потписуј нека други потпису. Јебес дрзаву гдје тзв преседник мора питат тату и маму цак пунца и пуницу ста мисле ста треба да уради. Јој циркуса од дрзаве. Зали бозе има тамо и постеног народа ал дзаба све кад непостени воде је.

Name

ре Циркус

26.01.2018 00:37

Треба да схватиш да то што ти описујеш није предсједник, него краљ или неки други монарх који ради шта хоће и не мора никога да пита. Ја сад схватам зашто се наши предсједници понашају више као монарси - зато што наш необразовани народ воли ауторитарне вође који не питају народ ни за суву шљиву и бахате се као да је земља њихова ћаћевина. Е па нек проба предсједник да донесе одлуку на своју руку, народ треба да га избаци наглавачке из предсједничке канцеларије, и ја ћу бити тамо да им помогнем.

Name

дзоо

25.01.2018 09:31

Нормално морас признати Рс се проци инаце оде и она у пм.Пусти те нас да зивимо на насим њивама и не брини те се за РС и босну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Удба ј..чи наше судбине

25.01.2018 17:22

Оде Црна Гора, Косово, у Хрватској нас протјерали...а ови наши “лидери” џелатима да удовоље и даље.

Name

Роле

25.01.2018 09:51

Ако покрајина ИМА прави на одцјепљење онда ИМА и република

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

25.01.2018 10:02

@ Роле ИМА, сутра али мало сутра!

Name

роле

25.01.2018 12:53

Питај своје идеологе и издајнике шта урадише 1974,а паралелизирање ова два појма је ретардирано.

Name

Пинокио

25.01.2018 10:23

Прица једно ради друго. Не змотаји Вуцицу висе вец реци јасно и гласно да си признао Косово. Сада како видим зели мало да Србује по Републици Српској и тиме скрене пазњу са оног сто се стварно десава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мартин

25.01.2018 10:32

Изгледно је да је Србија сатјерана у ћошак и да јој понестаје маневарског простора. Ако потпише правно обавезујући споразум о признању Косова, у блиској будућности ће потписивати исте такве споразуме са Санџаком, Војводином, источном Србијом....итд. Србија ће остати Теразије и Кнез Михајлова. Власт треба да пита народ на референдуму и готова ствар. То вам је као са вуном, када почне да се одасипа џемпер, човјек веома брзо остане го. Паметном доста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Роле

25.01.2018 10:46

Е мој Роле..........Веома је опасно за Српски народ што нема јасног и брзог става о признању Косова чиме се ситуација усложњава.Мора се схватити да су на наплату досла сва досадашња курчења Србијанских политичара везано за игнорисање интереса великих сила.Зар неко мисли да ово Додиково курчење неће некад платити Срби у РСу,а твоје млатарање по порталу баш је у том стилу.Окрени се комшији-сусједу,пријатељу,обиђи мало фамилију и дружи се.Предлажем ти да равалиш мобител и да се мало уз лопату релаксираш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

турбоскара

25.01.2018 10:57

Србија че признати косово нема гдје даље-Косово је независно што је и показало доласком Вучича на косово гдје је морао тражити одобрење да додје на косово.Али вазно је да Босна не признаје косово. накрају це бих и рс остати задњи Србиоја има своји проблема сад око санџака војводине-Све је то је..на политика гдје се све купује продаје и гледа само интерес. а народ је увјек на задњем месту и служи за манипулацију и гласове за изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смајо

25.01.2018 11:15

да Бакир под хитне сазове савјет за нациналну безбједност јер Вуциц оцигледно најављује признање Косова. Нико не мозе да зиви без срца и не зелимо да имамо мртваца поред себе ако се ово деси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумиц

25.01.2018 11:17

Мартин у брисел Мартин из брисела

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

25.01.2018 11:24

Да ли је неко тражио од Украјине да се одрекне Крима или Домбаса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ор

25.01.2018 12:32

Или Грузија Абхазије и Јужне Осетије?

Name

Мико

25.01.2018 11:35

Ти си предсједник,нисам ја ти цес да одговарас за све сто радис,како сте народу лијепо обецавали,сада то испуните, немојте у вас нерад увлацити друге,да је којим слуцајем СЕСЕЉ предсједник први би га ти оптузио за оно сто ради.Сто си тразио то си и добио мисли и ти мало главом,а не само твоји савјетници , и некукумаци висе идез ни на зивце

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуто

25.01.2018 11:41

...долази време гутања краставих жаба....!!! ...долазе зла времена....!!! ...долазе године беде....!!! ...долази нови рат....!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

глас народа

25.01.2018 12:55

И ладно ће га признати душа продана! А онда смо ми у Републици Српској следећи и нас ће се одрећи и утопиће нас у унитарну бих и онда чему све оне жртве и рат за ослобођење?! Увијек сам говорио да је јајара и продана душа пууу! Сви на улице ако то потпише и промјенити цијели систем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

25.01.2018 13:55

Досло време да се плати све стонсе позубало.