Словенци траже повећање плата

Око 30. 000 запослених у јавном сектору у Словенији штрајковало је у сриједу, тражећи повећање плата, јавља СТА.

Регион 25.01.2018 | 09:59
Словенци траже повећање плата
Како наводи агенција, због штрајка су биле ограничене услуге у јавној управи, здравству, социјалној заштити и у појединим образовним институцијама.

У знак подршке штрајку, који је организовало 16 синдиката, више хиљада радника окупилло се испред зграде владе у Љубљани позивајући на прекид мјера штедње и очивање јединственог платног система.

Скупу, за који синдикати процјењују да је привукао између 4.000 и 5.000 људи, присуствовали су и представници синдиката, који нису у штрајку, и оних којима није дозвољено да прекину с радом.

Раније је пренијето да је више од 10.000 запослених у јавном сектору у Словенији, укључујући царинике, медицинске сестре, социјалне раднике и универзитетске професоре, започело у среду једнодневни штрајк тражећи повећање плата.

"Иако је ово пета година економског раста, нека ограничења за плате уведена 2012. године још нису укинута. Вријеме је да се сва ограничења укину и плате повећају", каже Јакон Почивавшек, предсједник одбора синдиката за координацију штрајка.

Он је за Ројтерс рекао да би плате у јавном сектору требало да порасту за 16 до 20 одсто током одређеног временског периода који би се договорио са владом.

Влада тврди да су захтјеви синдиката достигли скоро милијарду евра и да су неприхватљиви, те да би угрозили планирану фискалну консолидацију.

"Ако повећамо трошкове за рад у јавном сектору за милијарду евра, пореметићемо макроекономску равнотежу. Као друштво, то не можемо да преживимо", рекао је министар за јавну администрацију Борис Копривникар.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Не прате

25.01.2018 09:52

Нека додју Милорд—Жељкино привредно чудо,овде су плате и до 185€,привреда иде тако узлазном кампањом,једини је проблем што Додик нема више чланова породице и кумова па да баш будемо развијени,тада би.престигли и Јужну,ал Осетију и Сјеверну ал Кореју

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋИ

25.01.2018 11:34

РЕ, ТАКО ЈЕ, ПА ЖЕЉКИЦА КАЖЕ ДА СМО НАЈБОЉИ У РЕГИОНУ. ЈОШ ЈЕДАН ДОКАЗ ДА СМО НАЈГОРИ, НАЈГЛУПЉИ И НАЈЈАДНИЈИ НАРОД У ЕВРОПИ. СЛОВЕНЦИ ИМАЈУ ТРИ ПУТА ВЕЋЕ ПЛАТЕ И НЕДАЈУ НА СЕБЕ А КОД НАС ЧИМ СЕ НЕКО ПОБУНИ, ОВИ ДЕЗЕРТЕРИ ИЗ ВЛАСТИ ИХ НАЗОВУ ИЗДАЈНИЦИМА