Slovenci traže povećanje plata

Oko 30. 000 zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji štrajkovalo je u srijedu, tražeći povećanje plata, javlja STA.

Region 25.01.2018 | 09:59
Slovenci traže povećanje plata
Kako navodi agencija, zbog štrajka su bile ograničene usluge u javnoj upravi, zdravstvu, socijalnoj zaštiti i u pojedinim obrazovnim institucijama.

U znak podrške štrajku, koji je organizovalo 16 sindikata, više hiljada radnika okupillo se ispred zgrade vlade u Ljubljani pozivajući na prekid mjera štednje i očivanje jedinstvenog platnog sistema.

Skupu, za koji sindikati procjenjuju da je privukao između 4.000 i 5.000 ljudi, prisustvovali su i predstavnici sindikata, koji nisu u štrajku, i onih kojima nije dozvoljeno da prekinu s radom.

Ranije je prenijeto da je više od 10.000 zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji, uključujući carinike, medicinske sestre, socijalne radnike i univerzitetske profesore, započelo u sredu jednodnevni štrajk tražeći povećanje plata.

"Iako je ovo peta godina ekonomskog rasta, neka ograničenja za plate uvedena 2012. godine još nisu ukinuta. Vrijeme je da se sva ograničenja ukinu i plate povećaju", kaže Jakon Počivavšek, predsjednik odbora sindikata za koordinaciju štrajka.

On je za Rojters rekao da bi plate u javnom sektoru trebalo da porastu za 16 do 20 odsto tokom određenog vremenskog perioda koji bi se dogovorio sa vladom.

Vlada tvrdi da su zahtjevi sindikata dostigli skoro milijardu evra i da su neprihvatljivi, te da bi ugrozili planiranu fiskalnu konsolidaciju.

"Ako povećamo troškove za rad u javnom sektoru za milijardu evra, poremetićemo makroekonomsku ravnotežu. Kao društvo, to ne možemo da preživimo", rekao je ministar za javnu administraciju Boris Koprivnikar.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ne prate

25.01.2018 10:52

Neka dodju Milord—Željkino privredno čudo,ovde su plate i do 185€,privreda ide tako uzlaznom kampanjom,jedini je problem što Dodik nema više članova porodice i kumova pa da baš budemo razvijeni,tada bi.prestigli i Južnu,al Osetiju i Sjevernu al Koreju

ODGOVORITE
Name

ŽUĆI

25.01.2018 12:34

RE, TAKO JE, PA ŽELJKICA KAŽE DA SMO NAJBOLJI U REGIONU. JOŠ JEDAN DOKAZ DA SMO NAJGORI, NAJGLUPLJI I NAJJADNIJI NAROD U EVROPI. SLOVENCI IMAJU TRI PUTA VEĆE PLATE I NEDAJU NA SEBE A KOD NAS ČIM SE NEKO POBUNI, OVI DEZERTERI IZ VLASTI IH NAZOVU IZDAJNICIMA