Хрвати хтјели да забране изложбу

Први потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић свечано ће данас отворити српско-јеврејску изложбу "Јасеновац-право на незаборав" у Уједињеним нацијама, у Њујорку, у 18. 00 сати по локалном времену.

Свијет 25.01.2018 | 09:27
Хрвати хтјели да забране изложбу
Изложба "Јасеновац - право на незаборав", прва је изложба међународне ГХ7 експертске групе историчара из седам земаља у Уједињеним нацијама, 72 године након Другог свјетског рата, а чији је шеф и директор Изложбе проф. др Гидеон Грајф, свјетски признат експерт за Аушвиц, Мајданек, Јасеновац и Зондеркомандосе, саопштило је Министарство спољних послова.

Координатор српско-јеврејског академског пројекта "Јасеновац" је амбасадор др Љиљана Никшић, а сарадња је базирана на Меморандуму о разумјевању који су Министарство просвјете Републике Србије и Институт за Холокауст Шем Олам потписали 28. марта 2017. године са циљем да се заједнички организују изложбе, научне конференције и програми едукације о Јасеновцу.

Изложба представља скроман допринос очувању универзалних вриједности човечанства и глобалних напора УН-а у циљу спречавања појаве ревизије и рехабилитације неонацистичких и неофашистичких идеологија искључивости и свих облика дискриминације и фанатизма.

Подршка је напорима УНИЦЕФ-а у правцу заштите најугроженије категорије становништва неговањем права дјетета на срећно дјетињство, имајући у виду да је Јасеновац био и логор за дјецу.

Главни циљ изложбе је неговање културе сјећања на српске, јеврејске, ромске и антифашистичке жртве Холокауста и геноцида у Јасеновцу, једном од најбруталнијих и најозлоглашенијих од укупно осам логора за истребљење у Другом свјетском рату.

Ово је највећа и најмонументалнија изложба која ће по први пут бити постављена у Уједињеним нацијама о Јасеновцу са 7 тона опреме и експоната који ће на мултимедијални начин Србију представити кроз српско-јеврејски пројекат поводом обиљежавања Међународног дана Холокауста.

Гости

Специјални гости на отварању изложбе биће преживјели - дјеца логораши Јасеновца, Јастребарског из Србије - Јелена Бухач Радојчић, Смиља Тишма, Гојко Рончевић Мраовић, а из Њујорка Ева Костабел Дојч и Давид Алкалај, који су преживјели Раб, Паг и Јасеновац и који ће се овом приликом видјети по први пут.

Почасни гост биће Роузи Стивенсон Гуднајт, потпредсједница Викимедије (Wикимедиа) и потомак чувеног Давида Албале, који је издејствовао прво признање Балфурове декларације.

Прва влада која је одобрила Булфурову декларацију била је Влада Србије у егзилу 1917. године, за вријеме Првог свјетског рата, а примјерак тог документа биће приказан на изложби.

Поред историчара, истраживача и личности из јавног живота, сљедећи аутори различитог умјетничког израза дали су изузетан допринос овој изложби: академски вајари проф. др Габријел Глид, син Нандора Глида, познатог вајара који је овековечио логораше у логорима Дахау, Маутхаузен и саградио споменик у Јадвашему посвећен жртвама Холокауста, Љубиша Манчић и Катарина Трипковић, Драган Јеловац, магистар и академски сликар, и Вукица Микача, умјетнички фотограф.

Хрвати тражили да се забрани изложба у УН

Хрватска је на све начине покушавала да спријечи изложбу о Јасеновцу, која ће у четвртак бити отворена у сједишту УН у Њујорку, али је одустала када је лично генерални секретар УН Антонио Гутерес одобрио поставку о усташким злочинима над Србима, Јеврејима и Ромима, пишу Новости.

Према информацијама листа, званични Загреб је дипломатским каналима тражио да УН забране изложбу у својим просторијама, па су се са таквим захтјевом обратили и Гутересу.

Како преноси лист, по њима је била спорна фотографија Алојзија Степинца и његова страшна мисија у покатоличавању Срба, као и истицање броја настрадалих о којем се говори у филму који је дио поставке.

Послије овог маневра Загреба услиједила је брза реакција српског шефа дипломатије Ивице Дачића.

Он је од генералног секретара Ун затражио добио званично одобрење да изложба може да се организује.

"Јасеновац - право на незаборав" је највећа и најмонументалнија изложба о Јасеновцу која ће први пут бити постављена у УН са седам тона опреме и експоната који ће на мултимедијални начин Србију представити кроз српско-јеврејски пројекат поводом обиљежавања међународног дана Холокауста.

Извор: Тањуг

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Република Зворник

25.01.2018 08:43

СССС - Само српска србина спашава.. Не треба се угледати на њих Ми имамо своју Републику копја постаје утицајнија сваким даном у политицким круговима ЕУРОПЕ .. Стандард се полахко али сигурно повецава ..Доста људи из ФБиХ долази радити у Зворник на дневнице... Да нема РС босна би пропала... намјерно писем босну малим словима јер је не постујем

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Зворник

25.01.2018 09:06

Ти се мани тога ко се гдје запосљава то је народу добро познато.Не знам засто није позван и професор Србољуб Зивановиц који би имао много тога да казе а нароцито о истразивању и ископавању на подруцју Јасеновца које су комунистицке власти врло брзо забраниле

Name

Ре Република Зворник

25.01.2018 12:19

Прочитан си,ти ниси Србин.Написао си "полахко".Ти си један обични, шупљоглави провокатор!

Name

Цц

25.01.2018 14:05

Како болан непостоји Босне це бит ибицеје и у њој босанаца .Тебе нико неце ни питат .Ато сто казес дасте богати па веције будет кантона Сарајева Ал ти то незнас.

Name

МОГАО ЈЕ ДОДИК?!

25.01.2018 08:53

Како Хрватска није тражила од Додика, да излобира забрану ПОСТАВКЕ, имајући у виду да је НАЈВЕЋИ ДИО ДОКУМЕНАТА О ЈАСЕНОВЦУ предао ХРВАТСКОЈ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немозес Веровати,

25.01.2018 09:31

да је то тај глупи педер уцинио ,огромну стету је нанео србима ,и он ми несто превисе мирисе по том устаслуку ;много се ми лизе са њима ,сто пре га исутирати тек онда дици оптузницу,за његова злодела против народа

Name

Додик

25.01.2018 20:15

Брука, шверцер, дубоко се клањам јасеновацким муценицима.

Name

Кхал Дрого

25.01.2018 09:01

Већ 3 деценија се врши бестидно прекрајање историје. У лијепој њиховој агресивно раде на ревизији, имамо једну изопачену интерпретацију тог времена, релативизицију и бестидно умањивање броја страдалих у монструм творевини ендехазији. На удару је посебно Јасеновац, та наша никад зацељена рана, име од којег нас обузме језа, од којег нам се следи крв у жилама. Умајуњу се бројеви жртава и по 10ак пута, ту иде и мантра да то није било баш тако уз оно неизбјежно АЛИ, отприке јес оно било али то бјеше "реакција на српски терор у краљевини Југославији". На жалост и у Србији су нашли своје јатаке, разне НВО и медији који такође "изокола" гурају мантру која води ревизији историје. И ова прича о овом Степинцу је подваљена, и изокола се бјежи од суштине, од самог зла, од концепта монструм творевине ендехазије. Опасна игра, а неки залуђени Срби, ваљда још опијени у тим неким временима када смо тежили неком братству, јединству, би пристали на такву лажну интерпретацију историје. Због свих наших пострадалих мученика, због патње кроз коју прођоше, због своје будућности немамо право пристати на то, немамо право ни ћутати када ови из лијепе њихове (а ту су и неки новинари обожавани у Србији и Српској) крену са умањивањем тих наших жртава. Дзугујемо то нашим мученицима који пострадаше у том времену

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБАР ПОСО

25.01.2018 09:10

ДА МИ ЈЕ ЗНАТИ КО ВИСЕ ПРЕКРАЈА ХИСТОРИЈУ СРБИ ИЛИ ХРВАТИ--???????? БРАЦА КО БРАЦА

Name

ре добар посао

25.01.2018 10:11

Тацно, а оправдање за своје постипке тразе у генетицком коду, а понасају се као су лицно и особно вудјел Бога

Name

@ДОБАР ПОСО

25.01.2018 10:23

С ким су муслимани / Муслимани / Бошњаци везали заставе три пута у посљедњих сто година (Први свјетски рат, Други свјетски рат, 1990те)? Са Хрватима. Били сте чак и "хрватско цвијеће". Браћа, к'о браћа!

Name

Па

25.01.2018 09:04

7 тона опреме и експоната. Ко ће то све да прегледа? Одмах у старту пиши пропало

ОДГОВОРИТЕ
Name

лемилица

25.01.2018 09:13

Кад то све заврсе,мала Ивица це да им на увце запева Е МОЈ ДРУЗЕ БЕОГРАДСКИ..цудо је тај уметник

ОДГОВОРИТЕ
Name

ванземаљац

25.01.2018 09:39

Хрватска као дрзава никада није ни постојала.Она је створена цистим геноцидом над некатолицким становниством онога сто данас зовемо Хрватска.Она као и Хрвати су инсталирани од стране Ваткана а циљ је да се овде не направи било каква стабилна дрзава.Једино су Срби имали овде дрзаву и зато је толики напад на Србе на цитавом овом простору.Исти примјер је и"дрзава БХ"гдје се потенцирају исламисти(босњаци) а Србе негирају и оцрњују.Исте планове имају као и Хрвати(уосталом они су њихово цвијеце)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геноцид

25.01.2018 20:22

Мука ми је када се спомене хрватска, хрватска малим словом ,него, у генетском коду :клање, логори, опрост фратра за најтеза злодјела, брацо Јасеновац и Косово свето нека буде на вјек вјекова.

Name

Израелац

25.01.2018 13:24

АМИН!

ОДГОВОРИТЕ