Hrvati htjeli da zabrane izložbu

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić svečano će danas otvoriti srpsko-jevrejsku izložbu "Jasenovac-pravo na nezaborav" u Ujedinjenim nacijama, u Njujorku, u 18. 00 sati po lokalnom vremenu.

Svijet 25.01.2018 | 09:27
Hrvati htjeli da zabrane izložbu
Izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav", prva je izložba međunarodne GH7 ekspertske grupe istoričara iz sedam zemalja u Ujedinjenim nacijama, 72 godine nakon Drugog svjetskog rata, a čiji je šef i direktor Izložbe prof. dr Gideon Grajf, svjetski priznat ekspert za Aušvic, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomandose, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Koordinator srpsko-jevrejskog akademskog projekta "Jasenovac" je ambasador dr Ljiljana Nikšić, a saradnja je bazirana na Memorandumu o razumjevanju koji su Ministarstvo prosvjete Republike Srbije i Institut za Holokaust Šem Olam potpisali 28. marta 2017. godine sa ciljem da se zajednički organizuju izložbe, naučne konferencije i programi edukacije o Jasenovcu.

Izložba predstavlja skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrijednosti čovečanstva i globalnih napora UN-a u cilju sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma.

Podrška je naporima UNICEF-a u pravcu zaštite najugroženije kategorije stanovništva negovanjem prava djeteta na srećno djetinjstvo, imajući u vidu da je Jasenovac bio i logor za djecu.

Glavni cilj izložbe je negovanje kulture sjećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve Holokausta i genocida u Jasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno osam logora za istrebljenje u Drugom svjetskom ratu.

Ovo je najveća i najmonumentalnija izložba koja će po prvi put biti postavljena u Ujedinjenim nacijama o Jasenovcu sa 7 tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obilježavanja Međunarodnog dana Holokausta.

Gosti

Specijalni gosti na otvaranju izložbe biće preživjeli - djeca logoraši Jasenovca, Jastrebarskog iz Srbije - Jelena Buhač Radojčić, Smilja Tišma, Gojko Rončević Mraović, a iz Njujorka Eva Kostabel Dojč i David Alkalaj, koji su preživjeli Rab, Pag i Jasenovac i koji će se ovom prilikom vidjeti po prvi put.

Počasni gost biće Rouzi Stivenson Gudnajt, potpredsjednica Vikimedije (Wikimedia) i potomak čuvenog Davida Albale, koji je izdejstvovao prvo priznanje Balfurove deklaracije.

Prva vlada koja je odobrila Bulfurovu deklaraciju bila je Vlada Srbije u egzilu 1917. godine, za vrijeme Prvog svjetskog rata, a primjerak tog dokumenta biće prikazan na izložbi.

Pored istoričara, istraživača i ličnosti iz javnog života, sljedeći autori različitog umjetničkog izraza dali su izuzetan doprinos ovoj izložbi: akademski vajari prof. dr Gabrijel Glid, sin Nandora Glida, poznatog vajara koji je ovekovečio logoraše u logorima Dahau, Mauthauzen i sagradio spomenik u Jadvašemu posvećen žrtvama Holokausta, Ljubiša Mančić i Katarina Tripković, Dragan Jelovac, magistar i akademski slikar, i Vukica Mikača, umjetnički fotograf.

Hrvati tražili da se zabrani izložba u UN

Hrvatska je na sve načine pokušavala da spriječi izložbu o Jasenovcu, koja će u četvrtak biti otvorena u sjedištu UN u Njujorku, ali je odustala kada je lično generalni sekretar UN Antonio Guteres odobrio postavku o ustaškim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima, pišu Novosti.

Prema informacijama lista, zvanični Zagreb je diplomatskim kanalima tražio da UN zabrane izložbu u svojim prostorijama, pa su se sa takvim zahtjevom obratili i Guteresu.

Kako prenosi list, po njima je bila sporna fotografija Alojzija Stepinca i njegova strašna misija u pokatoličavanju Srba, kao i isticanje broja nastradalih o kojem se govori u filmu koji je dio postavke.

Poslije ovog manevra Zagreba uslijedila je brza reakcija srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića.

On je od generalnog sekretara Un zatražio dobio zvanično odobrenje da izložba može da se organizuje.

"Jasenovac - pravo na nezaborav" je najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu koja će prvi put biti postavljena u UN sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obilježavanja međunarodnog dana Holokausta.

Izvor: Tanjug

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Republika Zvornik

25.01.2018 08:43

SSSS - Samo srpska srbina spašava.. Ne treba se ugledati na njih Mi imamo svoju Republiku kopja postaje uticajnija svakim danom u politickim krugovima EUROPE .. Standard se polahko ali sigurno povecava ..Dosta ljudi iz FBiH dolazi raditi u Zvornik na dnevnice... Da nema RS bosna bi propala... namjerno pisem bosnu malim slovima jer je ne postujem

ODGOVORITE
Name

re Zvornik

25.01.2018 09:06

Ti se mani toga ko se gdje zaposljava to je narodu dobro poznato.Ne znam zasto nije pozvan i profesor Srboljub Zivanovic koji bi imao mnogo toga da kaze a narocito o istrazivanju i iskopavanju na podrucju Jasenovca koje su komunisticke vlasti vrlo brzo zabranile

Name

Re Republika Zvornik

25.01.2018 12:19

Pročitan si,ti nisi Srbin.Napisao si "polahko".Ti si jedan obični, šupljoglavi provokator!

Name

Cc

25.01.2018 14:05

Kako bolan nepostoji Bosne ce bit ibiceje i u njoj bosanaca .Tebe niko nece ni pitat .Ato sto kazes daste bogati pa vecije budet kantona Sarajeva Al ti to neznas.

Name

MOGAO JE DODIK?!

25.01.2018 08:53

Kako Hrvatska nije tražila od Dodika, da izlobira zabranu POSTAVKE, imajući u vidu da je NAJVEĆI DIO DOKUMENATA O JASENOVCU predao HRVATSKOJ!

ODGOVORITE
Name

Nemozes Verovati,

25.01.2018 09:31

da je to taj glupi peder ucinio ,ogromnu stetu je naneo srbima ,i on mi nesto previse mirise po tom ustasluku ;mnogo se mi lize sa njima ,sto pre ga isutirati tek onda dici optuznicu,za njegova zlodela protiv naroda

Name

Dodik

25.01.2018 20:15

Bruka, švercer, duboko se klanjam jasenovackim mucenicima.

Name

Khal Drogo

25.01.2018 09:01

Већ 3 деценија се врши бестидно прекрајање историје. У лијепој њиховој агресивно раде на ревизији, имамо једну изопачену интерпретацију тог времена, релативизицију и бестидно умањивање броја страдалих у монструм творевини ендехазији. На удару је посебно Јасеновац, та наша никад зацељена рана, име од којег нас обузме језа, од којег нам се следи крв у жилама. Умајуњу се бројеви жртава и по 10ак пута, ту иде и мантра да то није било баш тако уз оно неизбјежно АЛИ, отприке јес оно било али то бјеше "реакција на српски терор у краљевини Југославији". На жалост и у Србији су нашли своје јатаке, разне НВО и медији који такође "изокола" гурају мантру која води ревизији историје. И ова прича о овом Степинцу је подваљена, и изокола се бјежи од суштине, од самог зла, од концепта монструм творевине ендехазије. Опасна игра, а неки залуђени Срби, ваљда још опијени у тим неким временима када смо тежили неком братству, јединству, би пристали на такву лажну интерпретацију историје. Због свих наших пострадалих мученика, због патње кроз коју прођоше, због своје будућности немамо право пристати на то, немамо право ни ћутати када ови из лијепе њихове (а ту су и неки новинари обожавани у Србији и Српској) крену са умањивањем тих наших жртава. Дзугујемо то нашим мученицима који пострадаше у том времену

ODGOVORITE
Name

DOBAR POSO

25.01.2018 09:10

DA MI JE ZNATI KO VISE PREKRAJA HISTORIJU SRBI ILI HRVATI--???????? BRACA KO BRACA

Name

re dobar posao

25.01.2018 10:11

Tacno, a opravdanje za svoje postipke traze u genetickom kodu, a ponasaju se kao su licno i osobno vudjel Boga

Name

@DOBAR POSO

25.01.2018 10:23

С ким су муслимани / Муслимани / Бошњаци везали заставе три пута у посљедњих сто година (Први свјетски рат, Други свјетски рат, 1990те)? Са Хрватима. Били сте чак и "хрватско цвијеће". Браћа, к'о браћа!

Name

Па

25.01.2018 09:04

7 тона опреме и експоната. Ко ће то све да прегледа? Одмах у старту пиши пропало

ODGOVORITE
Name

lemilica

25.01.2018 09:13

Kad to sve zavrse,mala Ivica ce da im na uvce zapeva E MOJ DRUZE BEOGRADSKI..cudo je taj umetnik

ODGOVORITE
Name

vanzemaljac

25.01.2018 09:39

Hrvatska kao drzava nikada nije ni postojala.Ona je stvorena cistim genocidom nad nekatolickim stanovnistvom onoga sto danas zovemo Hrvatska.Ona kao i Hrvati su instalirani od strane Vatkana a cilj je da se ovde ne napravi bilo kakva stabilna drzava.Jedino su Srbi imali ovde drzavu i zato je toliki napad na Srbe na citavom ovom prostoru.Isti primjer je i"drzava BH"gdje se potenciraju islamisti(bosnjaci) a Srbe negiraju i ocrnjuju.Iste planove imaju kao i Hrvati(uostalom oni su njihovo cvijece)

ODGOVORITE
Name

Genocid

25.01.2018 20:22

Muka mi je kada se spomene hrvatska, hrvatska malim slovom ,nego, u genetskom kodu :klanje, logori, oprost fratra za najteza zlodjela, braco Jasenovac i Kosovo sveto neka bude na vjek vjekova.

Name

Izraelac

25.01.2018 13:24

AMIN!

ODGOVORITE