Брајан Хојт Ји „попио“ отказ?!

Амерички званичник који је изазвао много буре својим изјавама, Брајан Хојт Ји, није више на списку запослених у Стејт департменту, пише Спутњик.

Свијет 25.01.2018 | 08:30
Брајан Хојт Ји „попио“ отказ?!
Тај портал такође наводи и да је сам Хојт Ји, у интервјуу грчким медијима, рекао и да није донесена никаква одлука о његовом именовању на мјесто амбасадора у неку од држава Балкана, о чему се спекулисало доста у српским медијима.

Наиме, прво се помињало да ће бити постављен за амбасадора САД у Македонији, да би се потом појавила информација да би могао бити постављен на чело амбасаде у БиХ, што је у Србији протумачено као посебан опрез због бројних неријешених питања између Србије и БиХ, али и Републике Српске.

Након вијести о могућем новом запослењу Хојта Јиа међутим, појавила се и она да више није на функцији у Стејт департменту, у оквиру које је обилазио Западни Балкан и са својим изјавама, попут оних да Србија мора да изабере на којој столици ће сједити, изазвао праву пометњу. Због тога је у дијелу политичке јавности перципиран и као “доносилац уцјена” америчке администрације.

Међутим, како наводи Спутњик, сада испада да све оно што је рекао Хојт ји није званичан став Америке. Предсједник РС Милорад Додик је чак рекао и да је Хојт Ји заправо “избачен из Стејт департмента”. Додик је изјавио и да је Ји “лагао овдашњим медијима да је лично поднио оставку, како не би изгубио кредибилитет ’моћног државника‘”.

Да Ји неће бити, како се раније најављивало, амбасадор ни у Босни и Херцеговини, ни у Македонији, потврдио је за Спутњик и историчар Александар Раковиц́, напомињуц́и да његовог имена нема више на списку запослених у Стејт департменту. Осим тога, Раковиц́ је напоменуо да је очито утврђено да је његова политика према балканским земљама била штетна, као и да је од земаља које треба да направе савезнике Америке, направио опоненте.

“Изазвао је само конфликте и провоцирао владе држава на Балкану. Ји је, иначе, био у шестом рангу у америчкој дипломатији, што значи да неко ко је тако ниско позициониран не може да постане дипломата. Да би то постао, морао је претходно да напредује неколико корака у хијерархији”, наглашава Раковиц́.

Он напомиње и да је очигледно да је Ји имао овакве претензије, али такође подсјец́а и да је амерички аутор Мајк Гонзалес, који ради за “Херитиџ фондацију” и који је први објавио информацију о Јијовој оставци, оставку повезао са писмом из кабинета државног секретара Америке Рекса Тилерсона, у коме каже да су управо од земаља, којима је требало пружити руку, направљени нови супарници.

“Брајан Хојт Ји нас вјероватно више нец́е посјетити, осим као грађанско лице. Он је други човјек у низу који је ’смакнут‘ са позиције на којој је био, а који је учествовао у директном увлачењу Црне Горе у НАТО. Прије тога је смијењен Мајкл Карпентер, по доласку Трампове власти, а Гонзалес, поменути аутор, пише да се Хојт Ји једноставно ’провукао‘ током 2017. године и да је нашао ’луфт да дјелује по оној старој клинтонистичкој политици‘, а да је сада у складу са промјенама америчке спољне политике постао — непожељна особа. Ји је сада вјероватно разочаран и то је био разлог зашто је он поднио оставку. Сада га више нема на списку запослених у Стејт департменту. Дакле, он је или отишао или су га, да кажемо, нове америчке власти најуриле са тог мјеста”, објашњава Раковиц́.

Раковиц́ напомиње да када се подноси оставка на функцију коју је Ји имао, то значи само једно — да нисте задовољни политиком.

“То, да ц́е бити амбасадор негдје на Балкану, вјероватно је он пустио као вијест, или ’америчка дубока држава‘. Међутим, прије неких мјесец дана је дао грчким медијима интервју у којем је сâм демантовао да ц́е на Балкану бити амбасадор у било којој земљи и да Стејт департмент није донио такву одлуку. Дакле, нисмо довољно пратили шта се писало и причало, вец́ смо по инерцији говорили да ц́е постати амбасадор у Македонији или Босни, што су очито били неки луфт балони. У сваком случају, њега овде нец́емо гледати. А нец́е га гледати ни у Стејт департменту, јер га на списку запослених тамо нема.

Америчка политика мијења свој програм према земљама у којима су ’типови‘ као што је Ји направио хаос и изазивао владе које су му биле домац́ини, међу којима је била и наша. Он је наступао са позиције голе силе и говорио да долази у име Америке. Међутим, послије текста поменутог Гозалеса, сада видимо да је заправо Брајан Хојт Ји пронашао празан простор у коме је по инерцији дјеловао према балканским државама и ту је радио колико год је могао. Али, неко му је поставио рампу”, рекао је Раковиц́.

Саговорник Спутњика каже да је још рано спекулисати ко би могао да га наслиједи, иако се вец́ спомиње неколико имена. Међутим, како додаје, ко год да дође, морац́е да спроводи политику америчког предсједника Доналда Трампа и његовог државног секретара Рекса Тилерсона, а не да прави хаос и изазива владе које су му домац́ини.

Извор: Спутњик

Коментари / 54

Оставите коментар
Name

фркеле

25.01.2018 07:36

Е мој фрајеру, курчио си се без залеђине. Напоље мајмуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре фркеле

25.01.2018 07:51

Хојт се средио као за приредбу у школи. Погледај га само како је зачешљао косицу данас га примају у пионире. Није он сазрео ни за мјесну заједницу. Налупетао се глупости као да је код Бакира био на курсу.

Name

Спутњик

25.01.2018 07:58

Сага о Брајану Хојт Јиу се наставља , продуцира и режира агенција Спутњик , у току је 20-та епизода Саге , још никако да га смјене , увјек нешто искрсне , као у Мексичким серијама.Шта ли ће бити даље и да ли ће Спутњик смјенити Јиа гледајте у наредној 21ој епизоди.Агенција Спутњик је уз вас

Name

Неђо.25.Јануар.2018

25.01.2018 08:05

Ошло смеће ,доће још веће ђубре и,Србомрзац.

Name

Ре

25.01.2018 08:08

Мајмун си ти,или он или неко други,нецете моци радити ста хоцете.Други це бити јос бољи за све а јос гори за вас.Увијек сами себе усерете.

Name

Ре фркеле

25.01.2018 08:32

Јест ал кад би се зезали. То је озбиљна служба, није то лакрдија ко код нас.

Name

Пролетер

25.01.2018 08:34

Рече Спутњик, истинољубив као и РТРС.

Name

Босанчерос

25.01.2018 08:43

Алиен вс Предатор, Баба Ванга вс Нострадамус , Баба Роска вс Клеопатра , Бјели Маг вс Тангина , Спутњик вс Хојт ји.Шта ли ће бити питање је сад , лагано смо"узбудјени" у очекивању резултата , а тјело трепери

Name

Вук

25.01.2018 08:57

Је ли то онај Ји који уведе Црну Гору у НАТО И Македонију на праг од уласка у НАТО , онај који рече нарцису АВ да не може у исто вријеме сједити на руској метли и трошити западне паре , нисам сигуран да ће га се одрећи тек тако а да му неће наћи неко ново мјесто.Постао је прави тата-мата за Балкан. Ови из Спутњика хистеришу ал их помало и разумијем.Гдје се год појављивао Руси су купили прње.

Name

Ста Цес,

25.01.2018 09:22

цовек мисло да прави кариеру ,на туђим леђима .

Name

ре Вук

25.01.2018 09:55

Мозда би било добро да овога ЈИ поставе да теби буде туда њега и помоц.

Name

Лија

25.01.2018 10:21

Према добро обавјештеним изворима, хојте мојте иде у Сирију, у мисију сређивања тамошњег стања, и читања лекције из лијепог понашања, Путину и Русији. Једини који тренутно има моћи, да врати Крим милом или силом.......О мајко шта се ја налупетах....

Name

@Спутњик

25.01.2018 10:32

Та твоја русофобија те ограничава да користиш то мало мозга и на Интернету провјериш ову вијест! Унеси на Гоогле "бриан хоyт yее". Први линк је управо линк америчке владе и када кликнеш на њега, страница показује "Wе'ре соррy, тхат паге цан'т бе фоунд." ("Жао нам је, страница не може бити пронађена")! А сигуран сам да је била ту јер сам неколико пута посњедњих годину дана - због разних вијести о његовом именовању на функције везане за овај простор - провјеравао, да ли се нешто промјенило и на његовој званичној страници при америчкој влади.

Name

Ре @Спутњик

25.01.2018 11:44

Русофобија нема везе са чињеницама , до сада је Спутњик објавио најмање 5x вијест о некаквом мицању Хојт Јиа и није било ништа , да пјените због тога то је разумљиво , ти мора да си Милокрад када гледаш гдје ће бити Хојт Ји у оквирима Стејд департмента или Бјеле Куће постављен, па провјераваш на сајтовима тих агенција или једноставно тамо немаш приступ-Црна листа или си оправдано забринути и понижени Рус. Није ме брига шта ће бити са Хојтом Јиом .Чињеница је да сте до сада писали о њговом да кажемо радном мјесту чисте ноторне лажи.Гори сте од Имформера.

Name

@Спутњик

25.01.2018 12:21

Да, ја провјеравам информације на извору. Да не би баљезгао као ти и Милокрад. Да ипак јеси русофоб показујеш и ријечима "или си оправдано забринути и понижени Рус". По чему су Руси понижени а твој "народ" није? На чијој сте били страни за вријеме Османског, Аустро-Угарског, Њемачког царства / рајха ("Реицх" = царство)? На страни губитника! А Руси? Управо су они из вас исјеривали ђавола. И опет изгледа морају то да раде (види Сирију).

Name

Ре @Спутњик

25.01.2018 12:41

Да размишљаш а ниси Русофил разумио би зашто понижени Рус.Па Хојт Ји уведе Монтенигерсе у НАТО , доведе Македонце на врата НАТО , успут склони им главног играча Грујревског и потпуно распрши руске планове у тим земљама.Да сам Рус сконто би да нас је САД односно Хојт Ји понизио .Остатак твоје приче није врједан помена све се своди на флоскуле и политичке ставове , што мене не занима , знам шта ми је боље.

Name

Пролетер

25.01.2018 14:14

@Спутњик Јел ми можеш појаснити, на српском, ако Ји-а више нема тамо на списку, по ком основу мислиш да је добио отказ, а да и не питам, због чега би то могло бити??? Шта ако је истинита информација, од прије пар седмица, да је он дао ОСТАВКУ ? Шта ако прелази на још важнију финкцију, ту негдје у нашој регији? Управо синоћ, амерички државни секретар означио Русе као главне непријатеље и баш их је оптужио због неких акција на Балкану. Мени се чини да ће Јиа још бити овдје, или неко ко је још екстремнији од њега. Ми ту немамо разлога за весеље, а ни потребе. Крешу се Руси и Амери и боли нас ђон. Да улетимо, па да нас неко састави са земљом, неко велики, а не би било први пут?

Name

@Спутњик

25.01.2018 16:07

Ре @Спутњик: Мој први коментар се односио на твоје исмијавање медија који је пренио чињницу (да БХЈ није више запослен у Стате Департмент-у). Кажем ово јер (1) немам намјеру да будем адвокат било кога осим свог народа, (2) иако Руси никада нису радили Србима оно што нам је радио (и ради) запад, то не значи да желим да им будем безрезервни адвокат. Да, слажем се да Русији у државама у којима би требала (можда и морала?) да има примат (православне Црна Гора и Македонија), Американци раде шта хоће. Ипак, посматрај то са друге стране: Да је Русија радила оно што је БХЈ у име САД-а радио на тзв. Балкану, сви (укључујући и западне. "факе неwс", медије) би кренули у хајку на Русију. С правом! Даље, када би Русија успркос хајци успјела у својим намјерама и нпр. сачувала "свог играча" Груевског (ако је он уопште и био њихов), шта би се десило? Косовски сценарио: Шиптари би узели оружије (стара изанђала плоча: "угрожени смо!"), држава би реаговала силом а запад би преко својих свеприсутних медија објаснио свијету како неко (опет) убија недужне Албанце, да је он нови Хитлер, и да запад мора да реагује и бомбама "донесе демократију" у Македонију. Остали би разрушени градови и мртви људи. А то изгледа није у интересу Русије. Могао би даље на ову тему, али ми се не губи више времена на њу. @Пролетер: Када би знао зашто га више нема на списку и шта ће даље бити са њим, имао би дебљи рачун у банци. БХЈ долази из језуитског окружења, био је помоћник секретара НАТО-а Солане у вријеме бомбардовања Србије, тако да је врло лако могуће да га поново врате овамо у некој другој функцији. А да ће овамо долазити екстреми, ту се слажемо. Као што се слажемо да нема разлога за весеље. Што се тиче твоје задње реченице: У њој је суштина наше дилеме, јер ми кроз историју никада нисмо тражили рат али нам је рат наметан као једини излаз. А на страни оних који нам намећу рат (тј. оних који нас нападају) је увијек запад. Увијек имамо два избора: рат па окупација или мир па окупација. На крају нам остаје само да се боримо, било у рату (ако мора) или у миру (што је боље), против окупације. Данас смо окупирани и нама владају окупациони намјесници (постављени од запада) али нас то не смије спријечавати да се образујемо, да стварамо, зараћујемо новац, градимо, да се организујемо, да се удручујемо, да чувамо нашу историју, нашу културу, наш језик, наше писмо. Ни једно зло није вјечно трајало. Тако ће и зла каква су разни Хојтови који нас данас опсједају (ускоро) нестати.

Name

Мишко

26.01.2018 09:25

Хм. Изгледа да се данас нетрпељивост према фашизму, сатанократији и колонијализму назива Русофилија.

Name

Да да Баја

25.01.2018 07:36

Сад це Баја трубити данима како је он заслузан сто је Хојт Ји отјеран

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

25.01.2018 08:06

Цовјек знао да це да лети, па тразио себи крила, да узлети у виси круг пакла (као у дантеовој комедији), медјутим промасио је писту, оцигледно

Name

ре

25.01.2018 08:22

нује га он сменои,али је јавно рекао какав је.

Name

бре

25.01.2018 12:14

Садаце на бели Лебац код Доде

Name

Спа

25.01.2018 07:40

Сменио га Леми.Свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лемилица

25.01.2018 07:41

Сто баби мило то јој се снило....надајте се...тако сте ви паламудили и кад је Трумпоња побједио..казу зена му Словенка па це имати разумјевања за ове просторе.ОК отисао овај,а питате ли се какав долази,или се мозда та функција гаси...дај се мало уозбиљите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.01.2018 08:15

Спутњик,све речено.

Name

Мака сет

25.01.2018 07:48

Ако Спутњик пише то је равно вјеродостојности информера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кока

27.01.2018 20:28

Или ЦНН-а.

Name

наравно

25.01.2018 07:49

Баја га разрјешио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ку

25.01.2018 07:52

Спутњик.......ха ха ха .....ха ха ха.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

25.01.2018 08:46

Ето смијенише га,сада ће нам сивурно бити боље,хахаха.

Name

Коо

25.01.2018 08:12

Најбоље је кад нам америцку политику објасњава историцар Раковиц́, који као и Миле зна све сто се догадја у Стате Деп. Како то обицно послије оваквих вијести бива, "бивса администрација" поставља лика на јос вазније мјесто од оног цега су се медији по Вуцицу бојали. Не знам само засто би се Србија требала бринути за то тко це бити америцки амбасадор у БиХ. У БиХ постоје изабрани представници српског народа који се брину о своме народу како најбоље умију и знају. Нит су бирали некога из Србије нит им он мозе помоци да им буде боље. Ако се варам, нека ме нетко исправи. Али некако РС не цвјета од када је велики водја Вуциц на власти у БГ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

25.01.2018 09:44

Циста демагогија.Ко је пратио зна да је Јиу истекао мандат прије десетак дана и да цека ново именовање.Бит це кукњаве кад добије нови распоред на Балкану.

Name

Никола

25.01.2018 08:17

Пише Спутњик!? Хајде,молим вас,ово је чиста наручена пропаганда

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЧКОСУМ МАГАРЧЕ!

27.01.2018 22:10

Ти изгледа све знаш. Хајде кад си тако паметан реци нам је ли правилно рећи Ирак или Иран и Нови Сад или Нови Град?!

Name

Цорлеоне

25.01.2018 08:25

Прави се атмосфера да је због Додика Хојт ЛИ избачен из америчке администрације. Туга невиђена. Америка начин вођења своје полтике не мијења преко ноћи. То ће тек да Додик осјети на својим леђима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димњачар

25.01.2018 08:43

Наслов типичан за руску кухињу, лаж, лаж, лаж, лаж и још мало лажи. Ови СНСД плачени коментатори нису ни прочитали текст, само наслов и ожежи. Није лако бити глуп у данашње вријеме, није ни мало. Поред толико начина да се провјере све информације, глупани изаберу да прате набубреле уснице топле браће Вучића и Додика... Циркус!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требава

25.01.2018 08:46

Оде ђубретар!Умислио да је битан лик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОП

25.01.2018 08:54

Ако је то објавио СПУТЊИК онда вијест треба узети "ОЗБИЉНО".

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРНА

25.01.2018 09:00

КОЛИКО ЈА ЗНАМ БИЛА ЈЕ СРНА-САД ЈЕ ГЛАВНИ СПУТЊИК ЈЕСМО ЛИ МИ ТО ДЕФИНИТИВНО ПОД РУСКОМ ЦИЗМОМ ??????? А ГРЕБЕМО СЕ ОД ЕУ И САД ЗА БИЛО КАКВУ ПОМОЦ-РУЈО НЕ ДОНОСИ ЛОВУ ВЕЦ ЈАД И ЦЕМЕР,ТАКО ВАМ ЈЕ ТО КОМСИЈЕ СРБИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЧКОСУМ МАГАРЧЕ

27.01.2018 21:50

Не бој се ти за комшије, под један А под два, Руси нам нису слали ''помоћ'' у виду бомби обогаћених осиромашеним уранијумон као твоји миљеници. и како то гордо шушти, обогаћене-осиромшеним.. Пас матер западним ''демократама'' и њиховој ''помоћи''.

Name

Питање је сад

25.01.2018 09:05

Спутњику вјеровати или се смијати; или пак веровати или се смејати..., има и више комбинација..??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИје добро

25.01.2018 09:13

Жалиће многи, чак вапити за њеном екселенцијом Мауреен Цормацк. Али биће касно и биће далеко. Баш као што ће жалити и за Бриан Хоyт Yее на позицији замјеника помоћника УС државног секретара. Али ни њега неће бити на тој адреси. Биће на некој другој, много ближој, неупоредиво опаснијој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

25.01.2018 09:20

Не мозес ти клеветати Додика а да те то не коста. Ти и твој предсједник сте ситна риба за доДицка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

25.01.2018 09:37

Ста вам је код куце незнате али америцку политику цитате одлицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опасно Писање

25.01.2018 09:41

Веома су отужни поједини ботовски коментари.Умјесто да се као нормални људи окренемо својим пословима,својим бригама и животу,ми као какви луђаци сврставамо се на руску или америчку страну.Прво да Срби схвате да Руси гледају само свој интерес и интерес својих тајкуна.Напр.Руси знају да РС производи преко 70%јабука па забранише извоз.Знали су да НАТО бомбардује Србе,па не реаговаше и још море тога.Коју корист имају Бошњаци и Хрвати од других? Никакву и само им развлаче памет.Овдје на овим просторима само су интереси великих сила и.то војни,што може бити трагично да нас заваде,а они да тестирају осиромашени ураниј или нека друга нетестирана средства.Ми смо нажалост глупи народи и ништа нисмо научили из историје.Замислите да Срби нису оволико ратовали,да нису оволико гинули и губили младост колики народ били.Овако још мало па нема ко ј......,а старци никад нису правили дјецу.Људи опаметите се и окрените се једни другима.Додик и политичари продат ће вас за Игоров воћњак или чак јефтиније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчак

25.01.2018 10:35

“Извор Спутњик” Паметном доста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

25.01.2018 13:06

Цим то спутњик преноси , вјероватно да је истина... Цуо Трамп да је Хојт несто рекао против срба а посто Трамп воли србе он је рекао : " де тог малог сто оним добрим србима прави проблеме , дај му отказ да добри срби се не љуте јер су нам они савезници и јако нам је битно њихово мисљење као и партнерство са добрим србима .." и онда су руси процитали то и објавили овај теxт и и Срби су опет побједили !

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЧКОСУМ МАГАРЧЕ!

27.01.2018 22:07

Ала си ''духовит''. Свака ти част. Наздравље!

Name

Мири

25.01.2018 16:24

Баксуз пендави, јебес цовјека ако нема бар 185 цм висину, овај је неки јапанциц смрдљиви, бас ми је драго сто га нема...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дино

25.01.2018 21:04

Како се се мозе знати ко је све запослен у стате департменту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

26.01.2018 06:47

Не сија ничиа до зоре,Ко високо лети ниско падаw

ОДГОВОРИТЕ
Name

цето

27.01.2018 20:07

Ста се радујете доце гори па ста цемо онда.бице гутаво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правићемо ми овог од блата

27.01.2018 21:24

Ништа се не брините, Амери шаљу 50 пута горег, као што је сваки пут до сад било: Нећеш партнерски договор, ево ти сад списак шта имаш да урадиш.

ОДГОВОРИТЕ