Brajan Hojt Ji „popio“ otkaz?!

Američki zvaničnik koji je izazvao mnogo bure svojim izjavama, Brajan Hojt Ji, nije više na spisku zaposlenih u Stejt departmentu, piše Sputnjik.

Svijet 25.01.2018 | 08:30
Brajan Hojt Ji „popio“ otkaz?!
Taj portal takođe navodi i da je sam Hojt Ji, u intervjuu grčkim medijima, rekao i da nije donesena nikakva odluka o njegovom imenovanju na mjesto ambasadora u neku od država Balkana, o čemu se spekulisalo dosta u srpskim medijima.

Naime, prvo se pominjalo da će biti postavljen za ambasadora SAD u Makedoniji, da bi se potom pojavila informacija da bi mogao biti postavljen na čelo ambasade u BiH, što je u Srbiji protumačeno kao poseban oprez zbog brojnih neriješenih pitanja između Srbije i BiH, ali i Republike Srpske.

Nakon vijesti o mogućem novom zaposlenju Hojta Jia međutim, pojavila se i ona da više nije na funkciji u Stejt departmentu, u okviru koje je obilazio Zapadni Balkan i sa svojim izjavama, poput onih da Srbija mora da izabere na kojoj stolici će sjediti, izazvao pravu pometnju. Zbog toga je u dijelu političke javnosti percipiran i kao “donosilac ucjena” američke administracije.

Međutim, kako navodi Sputnjik, sada ispada da sve ono što je rekao Hojt ji nije zvaničan stav Amerike. Predsjednik RS Milorad Dodik je čak rekao i da je Hojt Ji zapravo “izbačen iz Stejt departmenta”. Dodik je izjavio i da je Ji “lagao ovdašnjim medijima da je lično podnio ostavku, kako ne bi izgubio kredibilitet ’moćnog državnika‘”.

Da Ji neće biti, kako se ranije najavljivalo, ambasador ni u Bosni i Hercegovini, ni u Makedoniji, potvrdio je za Sputnjik i istoričar Aleksandar Raković, napominjući da njegovog imena nema više na spisku zaposlenih u Stejt departmentu. Osim toga, Raković je napomenuo da je očito utvrđeno da je njegova politika prema balkanskim zemljama bila štetna, kao i da je od zemalja koje treba da naprave saveznike Amerike, napravio oponente.

“Izazvao je samo konflikte i provocirao vlade država na Balkanu. Ji je, inače, bio u šestom rangu u američkoj diplomatiji, što znači da neko ko je tako nisko pozicioniran ne može da postane diplomata. Da bi to postao, morao je prethodno da napreduje nekoliko koraka u hijerarhiji”, naglašava Raković.

On napominje i da je očigledno da je Ji imao ovakve pretenzije, ali takođe podsjeća i da je američki autor Majk Gonzales, koji radi za “Heritidž fondaciju” i koji je prvi objavio informaciju o Jijovoj ostavci, ostavku povezao sa pismom iz kabineta državnog sekretara Amerike Reksa Tilersona, u kome kaže da su upravo od zemalja, kojima je trebalo pružiti ruku, napravljeni novi suparnici.

“Brajan Hojt Ji nas vjerovatno više neće posjetiti, osim kao građansko lice. On je drugi čovjek u nizu koji je ’smaknut‘ sa pozicije na kojoj je bio, a koji je učestvovao u direktnom uvlačenju Crne Gore u NATO. Prije toga je smijenjen Majkl Karpenter, po dolasku Trampove vlasti, a Gonzales, pomenuti autor, piše da se Hojt Ji jednostavno ’provukao‘ tokom 2017. godine i da je našao ’luft da djeluje po onoj staroj klintonističkoj politici‘, a da je sada u skladu sa promjenama američke spoljne politike postao — nepoželjna osoba. Ji je sada vjerovatno razočaran i to je bio razlog zašto je on podnio ostavku. Sada ga više nema na spisku zaposlenih u Stejt departmentu. Dakle, on je ili otišao ili su ga, da kažemo, nove američke vlasti najurile sa tog mjesta”, objašnjava Raković.

Raković napominje da kada se podnosi ostavka na funkciju koju je Ji imao, to znači samo jedno — da niste zadovoljni politikom.

“To, da će biti ambasador negdje na Balkanu, vjerovatno je on pustio kao vijest, ili ’američka duboka država‘. Međutim, prije nekih mjesec dana je dao grčkim medijima intervju u kojem je sâm demantovao da će na Balkanu biti ambasador u bilo kojoj zemlji i da Stejt department nije donio takvu odluku. Dakle, nismo dovoljno pratili šta se pisalo i pričalo, već smo po inerciji govorili da će postati ambasador u Makedoniji ili Bosni, što su očito bili neki luft baloni. U svakom slučaju, njega ovde nećemo gledati. A neće ga gledati ni u Stejt departmentu, jer ga na spisku zaposlenih tamo nema.

Američka politika mijenja svoj program prema zemljama u kojima su ’tipovi‘ kao što je Ji napravio haos i izazivao vlade koje su mu bile domaćini, među kojima je bila i naša. On je nastupao sa pozicije gole sile i govorio da dolazi u ime Amerike. Međutim, poslije teksta pomenutog Gozalesa, sada vidimo da je zapravo Brajan Hojt Ji pronašao prazan prostor u kome je po inerciji djelovao prema balkanskim državama i tu je radio koliko god je mogao. Ali, neko mu je postavio rampu”, rekao je Raković.

Sagovornik Sputnjika kaže da je još rano spekulisati ko bi mogao da ga naslijedi, iako se već spominje nekoliko imena. Međutim, kako dodaje, ko god da dođe, moraće da sprovodi politiku američkog predsjednika Donalda Trampa i njegovog državnog sekretara Reksa Tilersona, a ne da pravi haos i izaziva vlade koje su mu domaćini.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 54

Ostavite komentar
Name

frkele

25.01.2018 07:36

E moj frajeru, kurčio si se bez zaleđine. Napolje majmune.

ODGOVORITE
Name

re frkele

25.01.2018 07:51

Hojt se sredio kao za priredbu u školi. Pogledaj ga samo kako je začešljao kosicu danas ga primaju u pionire. Nije on sazreo ni za mjesnu zajednicu. Nalupetao se gluposti kao da je kod Bakira bio na kursu.

Name

Sputnjik

25.01.2018 07:58

Saga o Brajanu Hojt Jiu se nastavlja , producira i režira agencija Sputnjik , u toku je 20-ta epizoda Sage , još nikako da ga smjene , uvjek nešto iskrsne , kao u Meksičkim serijama.Šta li će biti dalje i da li će Sputnjik smjeniti Jia gledajte u narednoj 21oj epizodi.Agencija Sputnjik je uz vas

Name

Neđo.25.Januar.2018

25.01.2018 08:05

Ošlo smeće ,doće još veće đubre i,Srbomrzac.

Name

Re

25.01.2018 08:08

Majmun si ti,ili on ili neko drugi,necete moci raditi sta hocete.Drugi ce biti jos bolji za sve a jos gori za vas.Uvijek sami sebe userete.

Name

Re frkele

25.01.2018 08:32

Jest al kad bi se zezali. To je ozbiljna služba, nije to lakrdija ko kod nas.

Name

Proleter

25.01.2018 08:34

Reče Sputnjik, istinoljubiv kao i RTRS.

Name

Bosančeros

25.01.2018 08:43

Alien vs Predator, Baba Vanga vs Nostradamus , Baba Roska vs Kleopatra , Bjeli Mag vs Tangina , Sputnjik vs Hojt ji.Šta li će biti pitanje je sad , lagano smo"uzbudjeni" u očekivanju rezultata , a tjelo treperi

Name

Vuk

25.01.2018 08:57

Je li to onaj Ji koji uvede Crnu Goru u NATO I Makedoniju na prag od ulaska u NATO , onaj koji reče narcisu AV da ne može u isto vrijeme sjediti na ruskoj metli i trošiti zapadne pare , nisam siguran da će ga se odreći tek tako a da mu neće naći neko novo mjesto.Postao je pravi tata-mata za Balkan. Ovi iz Sputnjika histerišu al ih pomalo i razumijem.Gdje se god pojavljivao Rusi su kupili prnje.

Name

Sta Ces,

25.01.2018 09:22

covek mislo da pravi karieru ,na tuđim leđima .

Name

re Vuk

25.01.2018 09:55

Mozda bi bilo dobro da ovoga JI postave da tebi bude tuda njega i pomoc.

Name

Лија

25.01.2018 10:21

Према добро обавјештеним изворима, хојте мојте иде у Сирију, у мисију сређивања тамошњег стања, и читања лекције из лијепог понашања, Путину и Русији. Једини који тренутно има моћи, да врати Крим милом или силом.......О мајко шта се ја налупетах....

Name

@Sputnjik

25.01.2018 10:32

Та твоја русофобија те ограничава да користиш то мало мозга и на Интернету провјериш ову вијест! Унеси на Google "brian hoyt yee". Први линк је управо линк америчке владе и када кликнеш на њега, страница показује "We're sorry, that page can't be found." ("Жао нам је, страница не може бити пронађена")! А сигуран сам да је била ту јер сам неколико пута посњедњих годину дана - због разних вијести о његовом именовању на функције везане за овај простор - провјеравао, да ли се нешто промјенило и на његовој званичној страници при америчкој влади.

Name

Re @Sputnjik

25.01.2018 11:44

Rusofobija nema veze sa činjenicama , do sada je Sputnjik objavio najmanje 5x vijest o nekakvom micanju Hojt Jia i nije bilo ništa , da pjenite zbog toga to je razumljivo , ti mora da si Milokrad kada gledaš gdje će biti Hojt Ji u okvirima Stejd departmenta ili Bjele Kuće postavljen, pa provjeravaš na sajtovima tih agencija ili jednostavno tamo nemaš pristup-Crna lista ili si opravdano zabrinuti i poniženi Rus. Nije me briga šta će biti sa Hojtom Jiom .Činjenica je da ste do sada pisali o njgovom da kažemo radnom mjestu čiste notorne laži.Gori ste od Imformera.

Name

@Sputnjik

25.01.2018 12:21

Да, ја провјеравам информације на извору. Да не би баљезгао као ти и Милокрад. Да ипак јеси русофоб показујеш и ријечима "ili si opravdano zabrinuti i poniženi Rus". По чему су Руси понижени а твој "народ" није? На чијој сте били страни за вријеме Османског, Аустро-Угарског, Њемачког царства / рајха ("Reich" = царство)? На страни губитника! А Руси? Управо су они из вас исјеривали ђавола. И опет изгледа морају то да раде (види Сирију).

Name

Re @Sputnjik

25.01.2018 12:41

Da razmišljaš a nisi Rusofil razumio bi zašto poniženi Rus.Pa Hojt Ji uvede Montenigerse u NATO , dovede Makedonce na vrata NATO , usput skloni im glavnog igrača Grujrevskog i potpuno rasprši ruske planove u tim zemljama.Da sam Rus skonto bi da nas je SAD odnosno Hojt Ji ponizio .Ostatak tvoje priče nije vrjedan pomena sve se svodi na floskule i političke stavove , što mene ne zanima , znam šta mi je bolje.

Name

Proleter

25.01.2018 14:14

@Sputnjik Jel mi možeš pojasniti, na srpskom, ako Ji-a više nema tamo na spisku, po kom osnovu misliš da je dobio otkaz, a da i ne pitam, zbog čega bi to moglo biti??? Šta ako je istinita informacija, od prije par sedmica, da je on dao OSTAVKU ? Šta ako prelazi na još važniju finkciju, tu negdje u našoj regiji? Upravo sinoć, američki državni sekretar označio Ruse kao glavne neprijatelje i baš ih je optužio zbog nekih akcija na Balkanu. Meni se čini da će Jia još biti ovdje, ili neko ko je još ekstremniji od njega. Mi tu nemamo razloga za veselje, a ni potrebe. Krešu se Rusi i Ameri i boli nas đon. Da uletimo, pa da nas neko sastavi sa zemljom, neko veliki, a ne bi bilo prvi put?

Name

@Sputnjik

25.01.2018 16:07

Re @Sputnjik: Мој први коментар се односио на твоје исмијавање медија који је пренио чињницу (да БХЈ није више запослен у State Department-u). Кажем ово јер (1) немам намјеру да будем адвокат било кога осим свог народа, (2) иако Руси никада нису радили Србима оно што нам је радио (и ради) запад, то не значи да желим да им будем безрезервни адвокат. Да, слажем се да Русији у државама у којима би требала (можда и морала?) да има примат (православне Црна Гора и Македонија), Американци раде шта хоће. Ипак, посматрај то са друге стране: Да је Русија радила оно што је БХЈ у име САД-а радио на тзв. Балкану, сви (укључујући и западне. "fake news", медије) би кренули у хајку на Русију. С правом! Даље, када би Русија успркос хајци успјела у својим намјерама и нпр. сачувала "свог играча" Груевског (ако је он уопште и био њихов), шта би се десило? Косовски сценарио: Шиптари би узели оружије (стара изанђала плоча: "угрожени смо!"), држава би реаговала силом а запад би преко својих свеприсутних медија објаснио свијету како неко (опет) убија недужне Албанце, да је он нови Хитлер, и да запад мора да реагује и бомбама "донесе демократију" у Македонију. Остали би разрушени градови и мртви људи. А то изгледа није у интересу Русије. Могао би даље на ову тему, али ми се не губи више времена на њу. @Proleter: Када би знао зашто га више нема на списку и шта ће даље бити са њим, имао би дебљи рачун у банци. БХЈ долази из језуитског окружења, био је помоћник секретара НАТО-а Солане у вријеме бомбардовања Србије, тако да је врло лако могуће да га поново врате овамо у некој другој функцији. А да ће овамо долазити екстреми, ту се слажемо. Као што се слажемо да нема разлога за весеље. Што се тиче твоје задње реченице: У њој је суштина наше дилеме, јер ми кроз историју никада нисмо тражили рат али нам је рат наметан као једини излаз. А на страни оних који нам намећу рат (тј. оних који нас нападају) је увијек запад. Увијек имамо два избора: рат па окупација или мир па окупација. На крају нам остаје само да се боримо, било у рату (ако мора) или у миру (што је боље), против окупације. Данас смо окупирани и нама владају окупациони намјесници (постављени од запада) али нас то не смије спријечавати да се образујемо, да стварамо, зараћујемо новац, градимо, да се организујемо, да се удручујемо, да чувамо нашу историју, нашу културу, наш језик, наше писмо. Ни једно зло није вјечно трајало. Тако ће и зла каква су разни Хојтови који нас данас опсједају (ускоро) нестати.

Name

Miško

26.01.2018 09:25

Hm. Izgleda da se danas netrpeljivost prema fašizmu, satanokratiji i kolonijalizmu naziva Rusofilija.

Name

Da da Baja

25.01.2018 07:36

Sad ce Baja trubiti danima kako je on zasluzan sto je Hojt Ji otjeran

ODGOVORITE
Name

Sale

25.01.2018 08:06

Covjek znao da ce da leti, pa trazio sebi krila, da uzleti u visi krug pakla (kao u danteovoj komediji), medjutim promasio je pistu, ocigledno

Name

re

25.01.2018 08:22

nuje ga on smenoi,ali je javno rekao kakav je.

Name

bre

25.01.2018 12:14

Sadace na beli Lebac kod Dode

Name

Spa

25.01.2018 07:40

Smenio ga Lemi.Svaka cast.

ODGOVORITE
Name

lemilica

25.01.2018 07:41

Sto babi milo to joj se snilo....nadajte se...tako ste vi palamudili i kad je Trumponja pobjedio..kazu zena mu Slovenka pa ce imati razumjevanja za ove prostore.OK otisao ovaj,a pitate li se kakav dolazi,ili se mozda ta funkcija gasi...daj se malo uozbiljite.

ODGOVORITE
Name

Re

25.01.2018 08:15

Sputnjik,sve rečeno.

Name

Maka set

25.01.2018 07:48

Ako Sputnjik piše to je ravno vjerodostojnosti informera

ODGOVORITE
Name

Koka

27.01.2018 20:28

Ili CNN-a.

Name

naravno

25.01.2018 07:49

Baja ga razrješio

ODGOVORITE
Name

Ku

25.01.2018 07:52

Sputnjik.......ha ha ha .....ha ha ha.....

ODGOVORITE
Name

Arm

25.01.2018 08:46

Eto smijeniše ga,sada će nam sivurno biti bolje,hahaha.

Name

Koo

25.01.2018 08:12

Najbolje je kad nam americku politiku objasnjava istoricar Raković, koji kao i Mile zna sve sto se dogadja u State Dep. Kako to obicno poslije ovakvih vijesti biva, "bivsa administracija" postavlja lika na jos vaznije mjesto od onog cega su se mediji po Vucicu bojali. Ne znam samo zasto bi se Srbija trebala brinuti za to tko ce biti americki ambasador u BiH. U BiH postoje izabrani predstavnici srpskog naroda koji se brinu o svome narodu kako najbolje umiju i znaju. Nit su birali nekoga iz Srbije nit im on moze pomoci da im bude bolje. Ako se varam, neka me netko ispravi. Ali nekako RS ne cvjeta od kada je veliki vodja Vucic na vlasti u BG?!

ODGOVORITE
Name

Rr

25.01.2018 09:44

Cista demagogija.Ko je pratio zna da je Jiu istekao mandat prije desetak dana i da ceka novo imenovanje.Bit ce kuknjave kad dobije novi raspored na Balkanu.

Name

Nikola

25.01.2018 08:17

Piše Sputnjik!? Hajde,molim vas,ovo je čista naručena propaganda

ODGOVORITE
Name

АЧКОСУМ МАГАРЧЕ!

27.01.2018 22:10

Ти изгледа све знаш. Хајде кад си тако паметан реци нам је ли правилно рећи Ирак или Иран и Нови Сад или Нови Град?!

Name

Corleone

25.01.2018 08:25

Pravi se atmosfera da je zbog Dodika Hojt LI izbačen iz američke administracije. Tuga neviđena. Amerika način vođenja svoje poltike ne mijenja preko noći. To će tek da Dodik osjeti na svojim leđima.

ODGOVORITE
Name

Dimnjačar

25.01.2018 08:43

Naslov tipičan za rusku kuhinju, laž, laž, laž, laž i još malo laži. Ovi SNSD plačeni komentatori nisu ni pročitali tekst, samo naslov i ožeži. Nije lako biti glup u današnje vrijeme, nije ni malo. Pored toliko načina da se provjere sve informacije, glupani izaberu da prate nabubrele usnice tople braće Vučića i Dodika... Cirkus!

ODGOVORITE
Name

Trebava

25.01.2018 08:46

Ode đubretar!Umislio da je bitan lik.

ODGOVORITE
Name

POP

25.01.2018 08:54

Ako je to objavio SPUTNJIK onda vijest treba uzeti "OZBILJNO".

ODGOVORITE
Name

SRNA

25.01.2018 09:00

KOLIKO JA ZNAM BILA JE SRNA-SAD JE GLAVNI SPUTNJIK JESMO LI MI TO DEFINITIVNO POD RUSKOM CIZMOM ??????? A GREBEMO SE OD EU I SAD ZA BILO KAKVU POMOC-RUJO NE DONOSI LOVU VEC JAD I CEMER,TAKO VAM JE TO KOMSIJE SRBI

ODGOVORITE
Name

АЧКОСУМ МАГАРЧЕ

27.01.2018 21:50

Не бој се ти за комшије, под један А под два, Руси нам нису слали ''помоћ'' у виду бомби обогаћених осиромашеним уранијумон као твоји миљеници. и како то гордо шушти, обогаћене-осиромшеним.. Пас матер западним ''демократама'' и њиховој ''помоћи''.

Name

Pitanje je sad

25.01.2018 09:05

Sputnjiku vjerovati ili se smijati; ili pak verovati ili se smejati..., ima i više kombinacija..??!!

ODGOVORITE
Name

NIje dobro

25.01.2018 09:13

Žaliće mnogi, čak vapiti za njenom ekselencijom Maureen Cormack. Ali biće kasno i biće daleko. Baš kao što će žaliti i za Brian Hoyt Yee na poziciji zamjenika pomoćnika US državnog sekretara. Ali ni njega neće biti na toj adresi. Biće na nekoj drugoj, mnogo bližoj, neuporedivo opasnijoj.

ODGOVORITE
Name

Joja

25.01.2018 09:20

Ne mozes ti klevetati Dodika a da te to ne kosta. Ti i tvoj predsjednik ste sitna riba za doDicka.

ODGOVORITE
Name

borac

25.01.2018 09:37

Sta vam je kod kuce neznate ali americku politiku citate odlicno.

ODGOVORITE
Name

Opasno Pisanje

25.01.2018 09:41

Veoma su otužni pojedini botovski komentari.Umjesto da se kao normalni ljudi okrenemo svojim poslovima,svojim brigama i životu,mi kao kakvi luđaci svrstavamo se na rusku ili američku stranu.Prvo da Srbi shvate da Rusi gledaju samo svoj interes i interes svojih tajkuna.Napr.Rusi znaju da RS proizvodi preko 70%jabuka pa zabraniše izvoz.Znali su da NATO bombarduje Srbe,pa ne reagovaše i još more toga.Koju korist imaju Bošnjaci i Hrvati od drugih? Nikakvu i samo im razvlače pamet.Ovdje na ovim prostorima samo su interesi velikih sila i.to vojni,što može biti tragično da nas zavade,a oni da testiraju osiromašeni uranij ili neka druga netestirana sredstva.Mi smo nažalost glupi narodi i ništa nismo naučili iz istorije.Zamislite da Srbi nisu ovoliko ratovali,da nisu ovoliko ginuli i gubili mladost koliki narod bili.Ovako još malo pa nema ko j......,a starci nikad nisu pravili djecu.Ljudi opametite se i okrenite se jedni drugima.Dodik i političari prodat će vas za Igorov voćnjak ili čak jeftinije.

ODGOVORITE
Name

Brčak

25.01.2018 10:35

“Izvor Sputnjik” Pametnom dosta!

ODGOVORITE
Name

Izraelac

25.01.2018 13:06

Cim to sputnjik prenosi , vjerovatno da je istina... Cuo Tramp da je Hojt nesto rekao protiv srba a posto Tramp voli srbe on je rekao : " de tog malog sto onim dobrim srbima pravi probleme , daj mu otkaz da dobri srbi se ne ljute jer su nam oni saveznici i jako nam je bitno njihovo misljenje kao i partnerstvo sa dobrim srbima .." i onda su rusi procitali to i objavili ovaj text i i Srbi su opet pobjedili !

ODGOVORITE
Name

АЧКОСУМ МАГАРЧЕ!

27.01.2018 22:07

Ала си ''духовит''. Свака ти част. Наздравље!

Name

Miri

25.01.2018 16:24

Baksuz pendavi, jebes covjeka ako nema bar 185 cm visinu, ovaj je neki japancic smrdljivi, bas mi je drago sto ga nema...

ODGOVORITE
Name

Dino

25.01.2018 21:04

Kako se se moze znati ko je sve zaposlen u state departmentu.

ODGOVORITE
Name

Xy

26.01.2018 06:47

Ne sija ničia do zore,Ko visoko leti nisko padaw

ODGOVORITE
Name

ceto

27.01.2018 20:07

Sta se radujete doce gori pa sta cemo onda.bice gutavo.

ODGOVORITE
Name

Pravićemo mi ovog od blata

27.01.2018 21:24

Ništa se ne brinite, Ameri šalju 50 puta goreg, kao što je svaki put do sad bilo: Nećeš partnerski dogovor, evo ti sad spisak šta imaš da uradiš.

ODGOVORITE