„Бијели хљеб“ је најслађи залогај

Посланици, делегати и актуелни министри, који не буду обновили мандат након октобарских избора, грађане Републике Српске могли би да коштају и до милион марака.

Босна и Херцеговина 25.01.2018 | 07:30
„Бијели хљеб“ је најслађи залогај
Иако опозициона борба за укидање „белог хлеба“ у РС траје више од две године, како ствари сада стоје, ни ове изборне не треба очекивати да политичарима буду укинуте бројне привилегије.

Закони на снази дефинишу да функционери имају право на плату шест месеци након што им истекне мандат, а не пронађу ново запослење. Већина се и не труди да обезбеди ново радно место, јер може да шест месеци одмара и прима око 3.000 КМ месечно.

Пре две године посланик у Народној скупштини РС Адам Шукало покренуо је иницијативу да се измене два кључна закона како би се укинуо „бели хлеб“'. Иако је добио усмену подршку јавности и колега посланика, скупштинска већина је одбила да укине привилегије функционерима.

''Нећу одустати, већ ћу поново предложити да се у програм рада НС РС за 2018. годину уврсте измене закона о радним односима у државним органима и о правима функционера на локалном нивоу. Они су кључни закони у којима треба да се бришу чланови који дефинишу накнаду након мандата. Прошле године Влада је обећала да ће предложити измену сета закона како би се „бели хлеб“ укинуо, али то није урадила. Зато ћу, ако одбију мој предлог, поднети нове нацрте и након тога предлоге закона, како би ступили на снагу до краја октобра'', каже Шукало.

Тврди да би након избора 2016. године, да су усвојени предложени закони у НС РС, у локалним буџетима било уштеђено неколико милиона марака. Истиче да је две трећине локалних функционера искористило право на „бели хлеб“, док ће након избора 2018. године буџет РС вероватно бити „олакшан“ за неколико стотина хиљада марака.

Подсећамо, право на „бели хлеб“ имају и функционери који у току мандата буду смењени са функција. Најбољи пример показује исплата из буџета града Бањалуке, и то око 30.000 КМ, на рачун Будимира Балабана, након што је смењен са места председника градског парламента.

Истовремено, у општини Билећа нису желели да испоштују закон према бившем председнику СО Срђану Рогану, па је случај завршио на суду.

''Против сам доделе те шестомесечне накнаде, али сам из политичких разлога поднео захтев да ми се исплати након што су ме сменили са места председника СО. Суд је наложио општини да исправи решење и да се одобри исплата накнада у висини шест плата коју сам имао као председник СО. Тај новац ћу донирати организацијама, али ћу тако доказати да се у Билећи не може радити мимо закона'', поручује Роган.

С друге стране, из клуба СНСД у НС РС поручују да интезивно са представницима Владе РС разговарају о изменама закона који дефинишу право на „бели хлеб“.

Како сазнајемо, у току су и припреме измена одређених закона те би владајућа већина требало да подржи укидање привилегија, али не на начин као што су то опозиционари предлагали. Међутим, нико не може да каже да ће пред посланицима бити измене закона који сада дефинишу право на „бели хлеб“.

У Министарству управе и локалне самоуправе РС раније су тврдили да је потребно изменити законе о спречавању сукоба интереса у органима власти у РС, о републичкој управи, о државним службеницима, те делом закона о Влади РС и о раду. Поред њих, ту су и измене закона о радним односима у државним органима и о статусу функционера у јединицама локалне самоуправе РС, које предлаже и Шукало.

Исплаћено око 800.000 марака

На крају мандата 2014. године „бели хлеб” је искористило 28 посланика, 19 делегата у Већу народа РС и 6 министара Владе РС, што је грађане РС коштало 790.000 КМ.

У овом актуелном мандату, захтев за „бели хлеб“ након мандата могу да поднесу професионални посланици, и то они који немају обезбеђен посао од њих 52, као и 13 актуелних делегата у Већу народа РС.

Извор: Блиц

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Их

25.01.2018 06:39

Неће се то нкад укинути. Ко ће сјећи грану на којој сједи. Дај народу да гласа па ћеш видјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Зворник

25.01.2018 07:22

Стање у РС је 2 x боље него у пропалој ФБиХ..Ми смо стабилна,перспективна админ јединица ...Нико из сарајева не мозе да нам намеце вољу.Постајемо препознатљивији у политицким свјетским круговима.Независност РС више није табу тема ни у Стате Депарменту.Српску нико не мозе унистит ,отет нити опљачкат.Ми кројимо своју судбину и у овом тренутку би нас признало преко 20 дрзава како еуропе тако свијета.Убиједите ме у супротно .Ову поруку цу данас схароват на свим вијестима нек се зна да смо неунистиви.

Name

лемилица

25.01.2018 07:35

Зворник....јеси ти цуо за ону цувену Дудукову. АЈ НЕ СЕРИ

Name

ре република зворник

25.01.2018 07:44

Јеси ли ти читао текст. На шта се односи твој коментар? Пијан, мамуран шта си?

Name

лемилица

25.01.2018 08:04

Све је прицитано моја зворницка ре_публико...јесам и пјан и мамуран од силног испаравања срања оног првог подбратка ове назови дрзаве и испаравња прдеза попут твог а на исту тему.Ни Ким не пркоси толико иако има дугмице..ста вам је висе,али уосталом и ја бих лајуцко да ми је резим ваљао..једнима овај актуелни,а другима овај који обецава спас ако додје на власт,при цему мисли на своје дупе.Оно сто је присио Србин Мато синоц оном Тетвандиту је ралност србовања...АКО ГА НЕМОЗЕС ПОБЈЕДИТИ,А ТИ МУ СЕ ПРИДРУЗИ..то смо ми мој републиканац из Зворника

Name

Милан

25.01.2018 08:05

Овај република зворник тотално полупао лончиће..или је јос у сну..

Name

Последњи кинески цар

25.01.2018 18:58

Мислим да нисте разумјели коментар Република Зворник. Чини ми се да се он "руга" оном који износи овакве податке, односно да га цитира на саркастичан начин. Вјерујем да је тако, иначе ако није онда му нема помоћи.

Name

Сукало Једино Исправан Посланик

25.01.2018 07:42

капа доле за Сукала који је покренуо у парламенту ову иницијативу за укидање Бјелог хљеба политицарима! Нико други то нико није урадио а сви су прицали...Зато има мој глас у октобру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо Република Српска

25.01.2018 08:37

Знаци,ти и он,ипак два гласа,цујем да ни зена неце гласати за њега!

Name

глуматање

25.01.2018 08:58

Прије него је и покренуо ову иницијативу, знао је да неће проћи. Према томе, не бих се баш толико одушевљавао ликом и дјелом овог дечка.

Name

ре Несо

25.01.2018 09:33

Зато цес моци гласати Несо за кандидате снсд-а вјероватно зградољуба Давидовица дугогодисњег градонацелника Бања Луке и заститника градјевинске мафије,па затим папка Талица који сада прима плату од 5.000 км,ове младе који су дјеца тајкуна и који купују гласове попут Антоница тд итд

Name

Сукало Најбољи Посланик

25.01.2018 07:44

Нико други то нико није урадио а сви су прицали...Зато Сукало има мој глас у октобру јер је заслузио

ОДГОВОРИТЕ
Name

један

25.01.2018 07:51

За политицаре бијели хљеб, за народ из контејнера. Тако интреба кад схутимо и трпимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билели хљеб

25.01.2018 08:06

БИЈЕЛИ ХЉЕБ Право на „бијели хљеб“ имају чланови Предсједништва Босне и Херцеговине, премијери, министри, њихови замјеници и савјетници, парламентарни и скупштински посланици те руководиоци неких државних институција. Државни и федерални функционери могу уживати право на „бијели хљеб“ годину дана након истека мандата. Свим функционерима у бх. ентитету Република Српска (РС), Западнохерцеговачком кантону (ЗХК) те савјетницима у ентитету Федерација БиХ одобрена је исплата такве накнаде најдуже пола године након истека мандата. Плату могу примати док не нађу други посао или не оду у пензију. Функционери добијају „бијели хљеб“ и у случају када су смијењени као и када на функцији проведу само један дан. Није ограничено ни колико пута иста особа може то право користити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кизо

25.01.2018 08:35

Е ово је срамота. А радницима који зарадјују овим леватима плате може се и остати дужан неколико плата, нема везе.

Name

лемилица

25.01.2018 08:38

Ако је проблем народу да укине бјели хљеб овима,како онда да се избори да он сам једе макар полубјели,ако немозе бјели....или је лаксе зуљати црну струцу и сутити..мозда би се са тим патриотама и бранила ова додикова назови дрзава са пускама...дај се авизајте мало

Name

готово

25.01.2018 08:56

Никад више нећу изаћи на изборе, јер дефинитивно нико не заслужује да га "заокружим" . За мене више избори не постоје. Сви су ми одвратни у тој својој похлепи. КРАЈ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

25.01.2018 17:41

СВИ СУ ДЕКЛАРАТИВНО ЗА УКИДАЊЕ БИЈЕЛОГ ХЉЕБА .....ДАБОГДА СЕ ЊИМЕ УДАВИЛИ......АЛИ НЕМОЗЕ СЕ УСВОЈИТИ ЈЕР ЈЕ ТО ПРЕДЛОЗИЛА ОПОЗИЦИЈА....НЕК СЕ ЗНА КО ЈЕ НА ВЛАСТИ...АКО БОГ ДА ДОЦЕКАЦЕМО ДА ОДЕТЕ СА ВЛАСТИ ПА ЦЕМО СЕ СРЕСТИ НЕГДЈЕ У ГРАДУ КАДА ВАС НЕБУДУ ЦУВАЛЕ ГОРИЛЕ ....ВИДИМО СЕ

ОДГОВОРИТЕ