„Bijeli hljeb“ je najslađi zalogaj

Poslanici, delegati i aktuelni ministri, koji ne budu obnovili mandat nakon oktobarskih izbora, građane Republike Srpske mogli bi da koštaju i do milion maraka.

Bosna i Hercegovina 25.01.2018 | 07:30
„Bijeli hljeb“ je najslađi zalogaj
Iako opoziciona borba za ukidanje „belog hleba“ u RS traje više od dve godine, kako stvari sada stoje, ni ove izborne ne treba očekivati da političarima budu ukinute brojne privilegije.

Zakoni na snazi definišu da funkcioneri imaju pravo na platu šest meseci nakon što im istekne mandat, a ne pronađu novo zaposlenje. Većina se i ne trudi da obezbedi novo radno mesto, jer može da šest meseci odmara i prima oko 3.000 KM mesečno.

Pre dve godine poslanik u Narodnoj skupštini RS Adam Šukalo pokrenuo je inicijativu da se izmene dva ključna zakona kako bi se ukinuo „beli hleb“'. Iako je dobio usmenu podršku javnosti i kolega poslanika, skupštinska većina je odbila da ukine privilegije funkcionerima.

''Neću odustati, već ću ponovo predložiti da se u program rada NS RS za 2018. godinu uvrste izmene zakona o radnim odnosima u državnim organima i o pravima funkcionera na lokalnom nivou. Oni su ključni zakoni u kojima treba da se brišu članovi koji definišu naknadu nakon mandata. Prošle godine Vlada je obećala da će predložiti izmenu seta zakona kako bi se „beli hleb“ ukinuo, ali to nije uradila. Zato ću, ako odbiju moj predlog, podneti nove nacrte i nakon toga predloge zakona, kako bi stupili na snagu do kraja oktobra'', kaže Šukalo.

Tvrdi da bi nakon izbora 2016. godine, da su usvojeni predloženi zakoni u NS RS, u lokalnim budžetima bilo ušteđeno nekoliko miliona maraka. Ističe da je dve trećine lokalnih funkcionera iskoristilo pravo na „beli hleb“, dok će nakon izbora 2018. godine budžet RS verovatno biti „olakšan“ za nekoliko stotina hiljada maraka.

Podsećamo, pravo na „beli hleb“ imaju i funkcioneri koji u toku mandata budu smenjeni sa funkcija. Najbolji primer pokazuje isplata iz budžeta grada Banjaluke, i to oko 30.000 KM, na račun Budimira Balabana, nakon što je smenjen sa mesta predsednika gradskog parlamenta.

Istovremeno, u opštini Bileća nisu želeli da ispoštuju zakon prema bivšem predsedniku SO Srđanu Roganu, pa je slučaj završio na sudu.

''Protiv sam dodele te šestomesečne naknade, ali sam iz političkih razloga podneo zahtev da mi se isplati nakon što su me smenili sa mesta predsednika SO. Sud je naložio opštini da ispravi rešenje i da se odobri isplata naknada u visini šest plata koju sam imao kao predsednik SO. Taj novac ću donirati organizacijama, ali ću tako dokazati da se u Bileći ne može raditi mimo zakona'', poručuje Rogan.

S druge strane, iz kluba SNSD u NS RS poručuju da intezivno sa predstavnicima Vlade RS razgovaraju o izmenama zakona koji definišu pravo na „beli hleb“.

Kako saznajemo, u toku su i pripreme izmena određenih zakona te bi vladajuća većina trebalo da podrži ukidanje privilegija, ali ne na način kao što su to opozicionari predlagali. Međutim, niko ne može da kaže da će pred poslanicima biti izmene zakona koji sada definišu pravo na „beli hleb“.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS ranije su tvrdili da je potrebno izmeniti zakone o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u RS, o republičkoj upravi, o državnim službenicima, te delom zakona o Vladi RS i o radu. Pored njih, tu su i izmene zakona o radnim odnosima u državnim organima i o statusu funkcionera u jedinicama lokalne samouprave RS, koje predlaže i Šukalo.

Isplaćeno oko 800.000 maraka

Na kraju mandata 2014. godine „beli hleb” je iskoristilo 28 poslanika, 19 delegata u Veću naroda RS i 6 ministara Vlade RS, što je građane RS koštalo 790.000 KM.

U ovom aktuelnom mandatu, zahtev za „beli hleb“ nakon mandata mogu da podnesu profesionalni poslanici, i to oni koji nemaju obezbeđen posao od njih 52, kao i 13 aktuelnih delegata u Veću naroda RS.

Izvor: Blic

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Ih

25.01.2018 06:39

Neće se to nkad ukinuti. Ko će sjeći granu na kojoj sjedi. Daj narodu da glasa pa ćeš vidjeti.

ODGOVORITE
Name

Republika Zvornik

25.01.2018 07:22

Stanje u RS je 2 x bolje nego u propaloj FBiH..Mi smo stabilna,perspektivna admin jedinica ...Niko iz sarajeva ne moze da nam namece volju.Postajemo prepoznatljiviji u politickim svjetskim krugovima.Nezavisnost RS više nije tabu tema ni u State Deparmentu.Srpsku niko ne moze unistit ,otet niti opljačkat.Mi krojimo svoju sudbinu i u ovom trenutku bi nas priznalo preko 20 drzava kako europe tako svijeta.Ubijedite me u suprotno .Ovu poruku cu danas sharovat na svim vijestima nek se zna da smo neunistivi.

Name

lemilica

25.01.2018 07:35

Zvornik....jesi ti cuo za onu cuvenu Dudukovu. AJ NE SERI

Name

re republika zvornik

25.01.2018 07:44

Jesi li ti čitao tekst. Na šta se odnosi tvoj komentar? Pijan, mamuran šta si?

Name

lemilica

25.01.2018 08:04

Sve je pricitano moja zvornicka re_publiko...jesam i pjan i mamuran od silnog isparavanja sranja onog prvog podbratka ove nazovi drzave i isparavnja prdeza poput tvog a na istu temu.Ni Kim ne prkosi toliko iako ima dugmice..sta vam je vise,ali uostalom i ja bih lajucko da mi je rezim valjao..jednima ovaj aktuelni,a drugima ovaj koji obecava spas ako dodje na vlast,pri cemu misli na svoje dupe.Ono sto je prisio Srbin Mato sinoc onom Tetvanditu je ralnost srbovanja...AKO GA NEMOZES POBJEDITI,A TI MU SE PRIDRUZI..to smo mi moj republikanac iz Zvornika

Name

Milan

25.01.2018 08:05

Ovaj republika zvornik totalno polupao lončiće..ili je jos u snu..

Name

Poslednji kineski car

25.01.2018 18:58

Mislim da niste razumjeli komentar Republika Zvornik. Čini mi se da se on "ruga" onom koji iznosi ovakve podatke, odnosno da ga citira na sarkastičan način. Vjerujem da je tako, inače ako nije onda mu nema pomoći.

Name

Sukalo Jedino Ispravan Poslanik

25.01.2018 07:42

kapa dole za Sukala koji je pokrenuo u parlamentu ovu inicijativu za ukidanje Bjelog hljeba politicarima! Niko drugi to niko nije uradio a svi su pricali...Zato ima moj glas u oktobru

ODGOVORITE
Name

Neso Republika Srpska

25.01.2018 08:37

Znaci,ti i on,ipak dva glasa,cujem da ni zena nece glasati za njega!

Name

glumatanje

25.01.2018 08:58

Prije nego je i pokrenuo ovu inicijativu, znao je da neće proći. Prema tome, ne bih se baš toliko oduševljavao likom i djelom ovog dečka.

Name

re Neso

25.01.2018 09:33

Zato ces moci glasati Neso za kandidate snsd-a vjerovatno zgradoljuba Davidovica dugogodisnjeg gradonacelnika Banja Luke i zastitnika gradjevinske mafije,pa zatim papka Talica koji sada prima platu od 5.000 km,ove mlade koji su djeca tajkuna i koji kupuju glasove poput Antonica td itd

Name

Sukalo Najbolji Poslanik

25.01.2018 07:44

Niko drugi to niko nije uradio a svi su pricali...Zato Sukalo ima moj glas u oktobru jer je zasluzio

ODGOVORITE
Name

jedan

25.01.2018 07:51

Za politicare bijeli hljeb, za narod iz kontejnera. Tako intreba kad shutimo i trpimo

ODGOVORITE
Name

Bileli hljeb

25.01.2018 08:06

BIJELI HLJEB Pravo na „bijeli hljeb“ imaju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, premijeri, ministri, njihovi zamjenici i savjetnici, parlamentarni i skupštinski poslanici te rukovodioci nekih državnih institucija. Državni i federalni funkcioneri mogu uživati pravo na „bijeli hljeb“ godinu dana nakon isteka mandata. Svim funkcionerima u bh. entitetu Republika Srpska (RS), Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) te savjetnicima u entitetu Federacija BiH odobrena je isplata takve naknade najduže pola godine nakon isteka mandata. Platu mogu primati dok ne nađu drugi posao ili ne odu u penziju. Funkcioneri dobijaju „bijeli hljeb“ i u slučaju kada su smijenjeni kao i kada na funkciji provedu samo jedan dan. Nije ograničeno ni koliko puta ista osoba može to pravo koristiti.

ODGOVORITE
Name

Kizo

25.01.2018 08:35

E ovo je sramota. A radnicima koji zaradjuju ovim levatima plate može se i ostati dužan nekoliko plata, nema veze.

Name

lemilica

25.01.2018 08:38

Ako je problem narodu da ukine bjeli hljeb ovima,kako onda da se izbori da on sam jede makar polubjeli,ako nemoze bjeli....ili je lakse zuljati crnu strucu i sutiti..mozda bi se sa tim patriotama i branila ova dodikova nazovi drzava sa puskama...daj se avizajte malo

Name

gotovo

25.01.2018 08:56

Nikad više neću izaći na izbore, jer definitivno niko ne zaslužuje da ga "zaokružim" . Za mene više izbori ne postoje. Svi su mi odvratni u toj svojoj pohlepi. KRAJ !

ODGOVORITE
Name

GRUJO

25.01.2018 17:41

SVI SU DEKLARATIVNO ZA UKIDANJE BIJELOG HLJEBA .....DABOGDA SE NJIME UDAVILI......ALI NEMOZE SE USVOJITI JER JE TO PREDLOZILA OPOZICIJA....NEK SE ZNA KO JE NA VLASTI...AKO BOG DA DOCEKACEMO DA ODETE SA VLASTI PA CEMO SE SRESTI NEGDJE U GRADU KADA VAS NEBUDU CUVALE GORILE ....VIDIMO SE

ODGOVORITE