Прве информације дају наду

Косовски председник Хашим Тачи каже да прве информације о убиству лидера ГИ СДП Оливера Ивановића дају наду да би ускоро могла да се открије истина.

Србија 24.01.2018 | 22:28
Прве информације дају наду
Два дана након убиства Тачи је, у данас објављеном интервјуу за Дојче веле, рекао да не жели да угрожава истрагу, нити да прејудицира ко стоји иза тог убиства, ко је подстрекач, а ко извршилац.

"Ово је борба против криминала, борба за расветљавање једног тешког убиства једне политичке личности – без обзира на мотив: криминални, политички, мафијашки или етнички – мада до сада немамо информације да ово убиство има етничку или политичку позадину", навео је Тачи. 

Како каже, добродошла је свака сарадња косовских институција са онима из Србије, "али истрагу врше институције Републике Косово". 

Тачи истиче и да је Ивановић имао и српско држављанство, а позвао се и на Ивановићеве изјаве да је највеће проблеме имао са Србима, и да му они прете. 

Тачи сматра да је циљ Ивановићевих убица био да "нашкоде Косову, међуетничким односима између Албанаца и Срба на Косову или да створе још већи раздор између Срба на северу Косову". 

Каже да жели да верује да је убиство Ивановића "појединачан, изолован случај", али да, како је рекао, не може да каже да се то догодило случајно и да није добро испланирано. 

"Ипак, безбедносно стање на Косову је врло добро. Већ пет-шест година није било никаквог озбиљнијег међуетничког или политичког инцидента. Јединице Кфора се константно смањују, што је резултат побољшања безбедносне ситуације. Институције државе преузимају дужности од Еулекса, тако да је Косово добар пример мира и стабилности", тврди Тачи. 

На питање како објашњава упозорење америчког Стејт департмента да је Косово угрожено и да амерички грађани не би требало да путују на Косово, поготово на север, Тачи наводи да не може да то коментарише пошто они "наравно имају своје информације". 

"Тај извештај је објављен смо два-три дана пре убиства Ивановића... Ми константо имамо информације и назнаке да појединци раде против стабилности Косова. У том извештају се говори само о одређеном делу Косова, оном који је већ двадесет година извор кризе, нестабилности, криминала, мафије. Али је и извор екстремних политичких злоупотреба, где је врло тешко раздвојити шта је криминал, а шта политика", каже Тачи. 

Заменик команданта Косовске полиције у Северој Митровици Бесим Хоти изјавио је нешто раније да у овом тренутку нема осумњичених, нити информација, које би могле бити објављене у јавности.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар