Европа забринута стањем у БиХ

“Ситуација како се види из Савјета Европе у БиХ је заиста тешка, прије свега због политичких криза које се стално продукују. То касније има за посљедицу лошу економску ситуацију и велики одлазак младог становништва и радне снаге,", казао је у изјави БН телевизији члан делегације ПС БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Младен Босић, наводећи да је главни закључак данашње сесије да се наставља мониторинг над БиХ.

Босна и Херцеговина 24.01.2018 | 21:37
Европа забринута стањем у БиХ
Током расправе о резолуцији, усвојеној у Савјету Европе, поново је констатовано да БиХ није довољно напредовала на европском путу. Из Стразбура су се чули позиви политичким лидерима да преузму одговорност.

“Усвојена је Резолуција у Савјету Европе која се односи на стање у БиХ и она је у неизмјењеном облику, осим што су прихваћена два амандмана које је заједнички уложила делегација Босне и Херцеговине”, каже Босић у  телефонској изјави БН телевизији.

- Сам извјештај који прати Резолуцију је прилично мрачан по БиХ, као и дискусије које су биле на сједници, каже Босић и додаје:

“Ситуација како се види из Савјета Европе у БиХ је заиста тешка, прије свега због политичких криза које се стално продукују. То касније има за посљедицу лошу економску ситуацију и велики одлазак младог становништва и радне снаге.”

Босић, који је и замјеник предсједавајуће Представничког дома ПС БиХ, наводи да је главни закључак данашње сесије да се наставља мониторинг над БиХ.

“То значи да ће се наставити праћење стања, прије свега везаних за људска права у БиХ. Ту се доводи у контекст провођење одлуке Сејдић - Финци као и осталих одлука везаних за изборе у БиХ. То све зависи од могућности политичара да нађу компромис и да се договоре у вези са тим. Од тога ће зависити сљедећи извјештај. Овај пут није било директних санкција, што не значи да их неће бити сљедећи пут уколико ситуација не буде добра у будућности”, каже Босић.

Наглашава да су “већим дијелом забринути у Европи стањем у БиХ и да имају жељу да помогну”.

“Али имам и осјећај да не разумију довољно ситуацију и компликоване односе унутар БиХ да би могли да донесу праве закључке. Они то углавном посматрају поредећи БиХ са својим земљама, не узимајући у обзир да је БиХ због своје историје и дубоких подијељености нешто сасвим друго у односу на богате земље запада”, казао је Босић.



БН телевизија

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Зворник Република

24.01.2018 20:39

Европа је забринута стањем у фБиХ РС је стабилна напредна и сигурна... РС функционисе без аномалија у сваком смисли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

24.01.2018 20:52

Тако је, нека се европа а највисе немацка која је осиромасена терорисе висе своје градјане него азиланте политицари без срца.

Name

ре

24.01.2018 20:58

Напредни смо скоро као Јузна Осетија, у праву си!

Name

ре Зворник

24.01.2018 21:28

Из које си ти забити доселио у Зворник,прави Зворницани нису тако затуцани.

Name

Па

24.01.2018 21:37

Бухахаха. Е јесу забринути у пм. Сад се морам забринути за њихову забринутост.

Name

Република Зворник

25.01.2018 06:08

РС постајке све препознатљивија у свијету

Name

дадо

25.01.2018 07:21

Одлазак младих је тржиште рада,до сада су одлазили незапослени а сад масовно и запослени.Зар да радим за 700 км а у Европи могу за 2000еу.Кад су биле затворене границе људи нису ишли.

Name

Ин

24.01.2018 20:40

Далеко смо ми од еу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

24.01.2018 20:55

Нека се они о своме јаду побрину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реал

24.01.2018 22:55

Година за годином пролази ,а нико ниста неради .Да ли су одлуке Европског суда само мртво слово на папиру .?Пресуде Европског суда за људска права су обавезујуће за државе потписнице Конвенције.Неспровођење одлуке Европског суда за људска права може у крајној линији довести до суспензије чланства у Савјету Европе државе која се о пресуду оглушила, па чак и до искључења из чланства.Пресуде су обавезујуће а држава на коју се пресуда односи је у обавези да делује у складу са одлуком Суда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андјео

25.01.2018 06:10

Европа се то као брине о нама? Хах.Немојте молим вас, пустите нас да зивимо на миру. Ко о цему, курва о постењу. Васе зло задрзите за себе. Ви и САД сте криви за све невоље на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОМИ

25.01.2018 10:07

А ја сам забринут стањем у СДС-у.Сваким даном све висе напредујемо у рикверц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

25.01.2018 17:46

ОДЈ*** Европу док се они забрињавају ја цркавам и једва презивљавам

ОДГОВОРИТЕ