Evropa zabrinuta stanjem u BiH

“Situacija kako se vidi iz Savjeta Evrope u BiH je zaista teška, prije svega zbog političkih kriza koje se stalno produkuju. To kasnije ima za posljedicu lošu ekonomsku situaciju i veliki odlazak mladog stanovništva i radne snage,", kazao je u izjavi BN televiziji član delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Mladen Bosić, navodeći da je glavni zaključak današnje sesije da se nastavlja monitoring nad BiH.

Bosna i Hercegovina 24.01.2018 | 21:37
Evropa zabrinuta stanjem u BiH
Tokom rasprave o rezoluciji, usvojenoj u Savjetu Evrope, ponovo je konstatovano da BiH nije dovoljno napredovala na evropskom putu. Iz Strazbura su se čuli pozivi političkim liderima da preuzmu odgovornost.

“Usvojena je Rezolucija u Savjetu Evrope koja se odnosi na stanje u BiH i ona je u neizmjenjenom obliku, osim što su prihvaćena dva amandmana koje je zajednički uložila delegacija Bosne i Hercegovine”, kaže Bosić u  telefonskoj izjavi BN televiziji.

- Sam izvještaj koji prati Rezoluciju je prilično mračan po BiH, kao i diskusije koje su bile na sjednici, kaže Bosić i dodaje:

“Situacija kako se vidi iz Savjeta Evrope u BiH je zaista teška, prije svega zbog političkih kriza koje se stalno produkuju. To kasnije ima za posljedicu lošu ekonomsku situaciju i veliki odlazak mladog stanovništva i radne snage.”

Bosić, koji je i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PS BiH, navodi da je glavni zaključak današnje sesije da se nastavlja monitoring nad BiH.

“To znači da će se nastaviti praćenje stanja, prije svega vezanih za ljudska prava u BiH. Tu se dovodi u kontekst provođenje odluke Sejdić - Finci kao i ostalih odluka vezanih za izbore u BiH. To sve zavisi od mogućnosti političara da nađu kompromis i da se dogovore u vezi sa tim. Od toga će zavisiti sljedeći izvještaj. Ovaj put nije bilo direktnih sankcija, što ne znači da ih neće biti sljedeći put ukoliko situacija ne bude dobra u budućnosti”, kaže Bosić.

Naglašava da su “većim dijelom zabrinuti u Evropi stanjem u BiH i da imaju želju da pomognu”.

“Ali imam i osjećaj da ne razumiju dovoljno situaciju i komplikovane odnose unutar BiH da bi mogli da donesu prave zaključke. Oni to uglavnom posmatraju poredeći BiH sa svojim zemljama, ne uzimajući u obzir da je BiH zbog svoje istorije i dubokih podijeljenosti nešto sasvim drugo u odnosu na bogate zemlje zapada”, kazao je Bosić.



BN televizija

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Zvornik Republika

24.01.2018 20:39

Evropa je zabrinuta stanjem u fBiH RS je stabilna napredna i sigurna... RS funkcionise bez anomalija u svakom smisli

ODGOVORITE
Name

Marko

24.01.2018 20:52

Tako je, neka se evropa a najvise nemacka koja je osiromasena terorise vise svoje gradjane nego azilante politicari bez srca.

Name

re

24.01.2018 20:58

Napredni smo skoro kao Juzna Osetija, u pravu si!

Name

re Zvornik

24.01.2018 21:28

Iz koje si ti zabiti doselio u Zvornik,pravi Zvornicani nisu tako zatucani.

Name

Па

24.01.2018 21:37

Бухахаха. Е јесу забринути у пм. Сад се морам забринути за њихову забринутост.

Name

Republika Zvornik

25.01.2018 06:08

RS postajke sve prepoznatljivija u svijetu

Name

dado

25.01.2018 07:21

Odlazak mladih je tržište rada,do sada su odlazili nezaposleni a sad masovno i zaposleni.Zar da radim za 700 km a u Evropi mogu za 2000eu.Kad su bile zatvorene granice ljudi nisu išli.

Name

In

24.01.2018 20:40

Daleko smo mi od eu.

ODGOVORITE
Name

Darko

24.01.2018 20:55

Neka se oni o svome jadu pobrinu.

ODGOVORITE
Name

real

24.01.2018 22:55

Godina za godinom prolazi ,a niko nista neradi .Da li su odluke Evropskog suda samo mrtvo slovo na papiru .?Presude Evropskog suda za ljudska prava su obavezujuće za države potpisnice Konvencije.Nesprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava može u krajnoj liniji dovesti do suspenzije članstva u Savjetu Evrope države koja se o presudu oglušila, pa čak i do isključenja iz članstva.Presude su obavezujuće a država na koju se presuda odnosi je u obavezi da deluje u skladu sa odlukom Suda.

ODGOVORITE
Name

Andjeo

25.01.2018 06:10

Evropa se to kao brine o nama? Hah.Nemojte molim vas, pustite nas da zivimo na miru. Ko o cemu, kurva o postenju. Vase zlo zadrzite za sebe. Vi i SAD ste krivi za sve nevolje na svijetu.

ODGOVORITE
Name

SOMI

25.01.2018 10:07

A ja sam zabrinut stanjem u SDS-u.Svakim danom sve vise napredujemo u rikverc!

ODGOVORITE
Name

GRUJO

25.01.2018 17:46

ODJ*** Evropu dok se oni zabrinjavaju ja crkavam i jedva prezivljavam

ODGOVORITE