ММФ тражи супервизију за ИРБ

Међународни монетарни фонд (ММФ) очекује да ће владе РС и ФБиХ до краја јуна усвојити нове законе о развојним банкама како би се ове банке ставиле под супервизију агенција за банкарство, рекао је за пословни портал ЦАПИТАЛ резидентни представник ММФ-а у БиХ Франциско Пароди.

Босна и Херцеговина 24.01.2018 | 19:29
ММФ тражи супервизију за ИРБ
Владе РС и ФБиХ обавезале су се у писму намјере према Међународном монетарном фонду (ММФ) да ће, у циљу одржавања стабилности финансијског тржишта, предузети мјере како би се унаприједио рад развојних банака и увео надзор од стране агенција за банкарство.

Ту обавезу требало је да испуне до новембра 2016. године, али овај рок није испоштован и нови закони још увијек нису донесени.

Због тога у ММФ-у наводе да очекују усвајање ових закона до половине године, а с циљем отклањања недостатака у раду развојних банака који су испливали на површину посљедњих година.

“У оквиру Проширеног аранжмана, владе су се сагласиле да ће припремити нове законе за ентитетске развојне банке како би ријешиле недостатке у мандату и циљевима ових банака, недостатке у транспарентности операција те праксама у управљању ризиком. Ово гарантује велику промјену у законодавству развојних банака, укључујући и ону на основу које је успостављено шест фондова којим управља Инвестиционо-развојна банка РС. Предвиђамо да ће развојне банке бити предмет одговарајуће супервизије  и регулативе ентитетских агенција за банкарство“, рекао је Пароди за ЦАПИТАЛ.

Казао је да је ММФ очекивао да ће власти усвојити нове законе до краја новембра 2016, али да је, с обзиром на кашњења у спровођењу програма, датум за усвајање ових закона помјерен на крај јуна ове године.

„У међувремену, очекује се да ће нови стратешки планови за развојне банке бити усвојени у марту ове године“, нагласио је Пароди.

Из Министарства финансија РС нису дали одговор на питање када се може очекивати доношење новог закона о Инвестиционо-развојној банци РС и које новине ће он донијети, али према плану овог министарства РС доношење закона очекује се тек крајем године.

У Акционом плану за реализацију мјера Владе РС за 2018. годину наведено је да би до марта требало да буде усвојена Стратешка изјава за ИРБ, док је као рок за доношење закона о ИРБ-у наведен децембар 2018. године.

Богуновић: Надзор агенција допринијеће већој транспарентности

Економиста Срећко Богуновић каже да би стављање развојних банака под супервизију агенција за банкарство било веома добар потез и да је то требало да буде тако од само почетака њиховог рада.

„Свако ко се бави пословима који подразумијевају кредитни ризик треба да има неку екстерну контролу која би била други пар очију, јер није довољно да могућност контроле има само власник. Колико знам екстерни ревизор је давао оцјену рада ових банака, али тада је већ било касно да се неке ствари поправе, тако да је свакако добро да ове банке буду под супервизијом. Што прије то буде урађено, биће боље“, нагласио је Богуновић и додао да ће то допринијети и већој транспарентности рада ових банака.

Доношење закона којим би ИРБ била стављена по контролу Агенције за банкарство РС значио би велики напредак и коначно увођење реда на финансијском тржишту.

Осим овог, владе РС и ФБиХ су се обавезале и да ће са члановима управе банака бити потписани уговори којима ће се њихова накнада везати за стварни учинак.

Развојне банаке ће имати обавезу и да на wеб страницама објављују годишње извјештаје екстерне ревизије банака и свих фондова којима управљају, а које ће радити угледне међународне ревизорске фирме.

Влада РС је раније, на захтјев ММФ-а, укинула велики кредитни одбор ИРБ-а у којем су били њени представници. Укинуто је директно кредитирање приватног сектора путем ИРБ-а, а ове мјере такође су наведене у писму.

Управо су кредити које је ИРБ директно одобравала предмет контроле Министарства унутрашњих послова РС, СИПА-е и Тужилаштва БиХ. МУП је већ изузео докуменатацију из одређеног броја фирми којима је ИРБ одобравала кредите без финансијског посредника.

Ни Развојна банка ФБиХ у протеклом периоду није била без афера, кредитима које су одобравали баве се истражни органи, а било је и оптужби на релацији директор – Влада ФБиХ.

(Цапитал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Велика пропаст

24.01.2018 19:15

Тај велики кредитни одбор би боље било назвати велика пропаст.Инаце велики кредитни одбор је имао у свом саставу велике економисте Зељку 113% Цвијановиц,Петра Израелy Инвестмент Дјокица и остале струцњаке.Наравно за то су примали масне накнаде а распустен је неколико дана након хапсења Славице Ињац и Сњезане Вујниц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

24.01.2018 19:37

Каква пропаст.

Name

Локо наоколо

24.01.2018 20:16

Колико је милиона исисано из ове тзв.ИРБ-ке то само бог зна, стотине милиона је отишло страначким тајкунима и месетарима који данас уживају негдје на Сејшелима а убога сиротиња оплакује дјецу на малом и великом Зејтинлуку.

Name

ммф

24.01.2018 19:21

Ови су дали фармланду 30 мил.км...да би тамо све то покрали,има ли сип-е да провјери шта су радили,шта сад имају Топаловић,Згоњанин,Васиљевић,Ђукић,Шандара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема ништа поштено , кратко јасно

24.01.2018 19:34

ма какав ММФ и њихова муљања , што наш АЛ КАПОНЕ замути нема тог стручњака да разријеши . То брате треба само ђутуре све у прдекану .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Партнерсхип

24.01.2018 19:57

Види се партнерство ММФ-а са домаћом власти...покривају једни друге за “несталих” милијарду и по.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зекс на еx

24.01.2018 20:16

Бице ово болно објавити на РТРС!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олафа чекајући

25.01.2018 09:23

Када ће се знати и објавити стварна дубина, ширина, тама и мрклина финансијских провалија које остадоше иза ове 'развојне' банке у РС..?? Икад или никад..??

ОДГОВОРИТЕ