Захтјев суду за ревизију пресуде

Правобранилаштво Републике Српске, по захтјеву града Бањалука, упутило је данас Врховном суду РС захтјев за ревизију пресуде Окружног суда у Бањалуци према којој је Пољопривредна школа власник, а не корисник земљишта и објеката у Дракулићу, Дервишима и Лазареву. Овим ће покушати да у поновни поступак врате тужбу града који је оспоравао рјешење Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП).

Република Српска 24.01.2018 | 18:21
Захтјев суду за ревизију пресуде
Вршилац дужности замјеника правобраниоца Републике Српске Војо Павичић информацију је потврдио за ЦАПИТАЛ наводећи да би одлука Врховног суда могла да се очекује до краја ове године.

„По налогу града послали смо захтјев за преиспитивање пресуде. На основу чињеница које смо поново утврдили, али и на њих указивали током ранијег поступка, ревизија је неопходна“, каза је Павичић.

У Градској управи прије неколико дана за ЦАПИТАЛ су навели да ће инсистирати на примјени Закона о утврђивању и преносу права располагања имовином јединица локалне самоуправе РС и Закона о средњем образовању и васпитању РС,  јер они “недвосмислено указују на то да се ради о имовини Бањалуке”.

„Према одредбама Закона о утврђивању и преносу права располагања имовином јединица локалне самоуправе, земљиште и зграде у којим се обавља предшколска, основна и средњошколска васпитна дјелатност чине имовину јединица локалне самоуправе. Истовремено, према Закону о средњем образовању и васпитању, школама није дата могућност да располаже непокретностима које служе за провођење наставе”, казали су тада.

Међутим, успјех града Бањалука у спору против Пољопривредне школе пред Врховним судом РС могле би да доведу у питање раније спорне одлуке градских челника, који су признавали да је школа власник, а не корисник земљишта и објеката у Дервишима, Дракулићу и Лазареву. С обзиром да је тако практично признато право које је школи досудио и Окружни суд, Правобранилаштво РС сада покушава да пронађе начин да ситуацију ипак окрене у корист града.

Добро упућен извор ЦАПИТАЛ-а навео је раније да је град одлукама старим десетак година довео у питање евентуално позитивну одлуку Врховног суда РС.

„Читав је низ спорних одлука града. На примјер, постоји споразум везан за диобу земљишта у Дервишима. Град је признао да је школа власник земљишта. Овај случај би требало заиста озбиљно схватити. То стоји и у пресуди Окружног суда. Град се позива на Закон о утврђивању и преносу права располагања имовином јединица локалне самоуправе РС и Закон о средњем образовању и васпитању РС, али и Пољопривредна школа има и те како чврсте одговоре“, истиче наш извор.

Пресуда Окружног суда је, како су навели у Правобранилаштву, врло комплексна, али су испоштовали рок и поднијели захтјев за њену ревизију, јер је Пољопривредној школи практично одобрено да ради оно што је и досад без проблема чинила – мијењала земљиште вриједно неколико стотина милиона КМ у граду за готово безвриједно по околним селима.

(Цапитал)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

блбл

24.01.2018 17:53

Не мозе ревизија јер се нису усагласили сви народи. Витанли национални интерес!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.01.2018 18:52

Вас се само пита у васем тору.