Zahtjev sudu za reviziju presude

Pravobranilaštvo Republike Srpske, po zahtjevu grada Banjaluka, uputilo je danas Vrhovnom sudu RS zahtjev za reviziju presude Okružnog suda u Banjaluci prema kojoj je Poljoprivredna škola vlasnik, a ne korisnik zemljišta i objekata u Drakuliću, Dervišima i Lazarevu. Ovim će pokušati da u ponovni postupak vrate tužbu grada koji je osporavao rješenje Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP).

Republika Srpska 24.01.2018 | 18:21
Zahtjev sudu za reviziju presude
Vršilac dužnosti zamjenika pravobranioca Republike Srpske Vojo Pavičić informaciju je potvrdio za CAPITAL navodeći da bi odluka Vrhovnog suda mogla da se očekuje do kraja ove godine.

„Po nalogu grada poslali smo zahtjev za preispitivanje presude. Na osnovu činjenica koje smo ponovo utvrdili, ali i na njih ukazivali tokom ranijeg postupka, revizija je neophodna“, kaza je Pavičić.

U Gradskoj upravi prije nekoliko dana za CAPITAL su naveli da će insistirati na primjeni Zakona o utvrđivanju i prenosu prava raspolaganja imovinom jedinica lokalne samouprave RS i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju RS,  jer oni “nedvosmisleno ukazuju na to da se radi o imovini Banjaluke”.

„Prema odredbama Zakona o utvrđivanju i prenosu prava raspolaganja imovinom jedinica lokalne samouprave, zemljište i zgrade u kojim se obavlja predškolska, osnovna i srednjoškolska vaspitna djelatnost čine imovinu jedinica lokalne samouprave. Istovremeno, prema Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju, školama nije data mogućnost da raspolaže nepokretnostima koje služe za provođenje nastave”, kazali su tada.

Međutim, uspjeh grada Banjaluka u sporu protiv Poljoprivredne škole pred Vrhovnim sudom RS mogle bi da dovedu u pitanje ranije sporne odluke gradskih čelnika, koji su priznavali da je škola vlasnik, a ne korisnik zemljišta i objekata u Dervišima, Drakuliću i Lazarevu. S obzirom da je tako praktično priznato pravo koje je školi dosudio i Okružni sud, Pravobranilaštvo RS sada pokušava da pronađe način da situaciju ipak okrene u korist grada.

Dobro upućen izvor CAPITAL-a naveo je ranije da je grad odlukama starim desetak godina doveo u pitanje eventualno pozitivnu odluku Vrhovnog suda RS.

„Čitav je niz spornih odluka grada. Na primjer, postoji sporazum vezan za diobu zemljišta u Dervišima. Grad je priznao da je škola vlasnik zemljišta. Ovaj slučaj bi trebalo zaista ozbiljno shvatiti. To stoji i u presudi Okružnog suda. Grad se poziva na Zakon o utvrđivanju i prenosu prava raspolaganja imovinom jedinica lokalne samouprave RS i Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju RS, ali i Poljoprivredna škola ima i te kako čvrste odgovore“, ističe naš izvor.

Presuda Okružnog suda je, kako su naveli u Pravobranilaštvu, vrlo kompleksna, ali su ispoštovali rok i podnijeli zahtjev za njenu reviziju, jer je Poljoprivrednoj školi praktično odobreno da radi ono što je i dosad bez problema činila – mijenjala zemljište vrijedno nekoliko stotina miliona KM u gradu za gotovo bezvrijedno po okolnim selima.

(Capital)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

blbl

24.01.2018 18:53

Ne moze revizija jer se nisu usaglasili svi narodi. Vitanli nacionalni interes!

ODGOVORITE
Name

re

24.01.2018 19:52

Vas se samo pita u vasem toru.