Партизанови "јанг бојси"!

Од 31 фудбалера који су отишли на припреме првог тима Партизана чак седморица су тинејџери, а седморица су тек изашли из тог доба.

Фудбал 24.01.2018 | 22:00
Партизанови "јанг бојси"!
Партизан је увек био препознатљив и по томе што је свој први тим градио на играчима који су поникли управо у том клубу или су у њему учили фудбалски занат. Омладинска школа Партизана била је (и остала) препознатљива у Европи и у свету као једна од најугледнијих, најбољих.

Последњих година, међутим, а то је признао и спортски директор Ивица Илиев, поједине генерације су "изгубљене". Опредељење Илиева и целог стручног дела клуба јесте да се Омладинска школа "поврати", да поново добије на значају, да се прави боља селекција...

Ишчекујући изградњу интерната у Спортском центру "Телеоптик" у Земуну (отприлике као Скадар на Бојани), који би битно смањио трошкове клуба, јер сада, рецимо, мора да изнајмљује станове за смештај млађих играча који нису из Београда, Партизан је наставио праксу да на припреме првог тима води и групу младих, перспективних играча који куцају на врата првог тима и требало би да представљају пројектовану будућност клуба.

"У Европи се прича о нама, постајемо поново занимљиви, живимо на европској фудбалској мапи. Сада имамо базу и нема стајања, мало смо померили стандарде. Желимо да се оријентишемо више ка Омладинској школи. Имали смо празан ход у неким генерацијама, '95, '96 и '97 смо изгубили... Зато смо до сада морали више да се фокусирамо на странце и домаће играче из наше лиге. Верујем да то више неће бити случај", рекао је недавно Илиев.

На зимске припреме на Кипру, за пролећни део сезоне, кренула је група веома младих играча, али и они који по годинама јесу млади а већ представљају носиоце игре Партизана, попут Марка Јанковића, Данила Пантића...

Нападач Ђорђе Јовановић, иако има тек 18 година, већ има статус првотимца, играо је, давао голове у такмичарским мечевима.

Али и њему, као и неколицини његових вршњака предстоји ново доказивање пред Мирославом Ђукићем, који је по доласку у Партизан, прошлог лета, отворено поручио млађима:

"За вас сам отворена књига. Од вас све зависи, ја обожавам младе играче и увек сам ту да им помогнем".

Прилику да дебитује за први тим имао је и 18-годишњи штопер Светозар Марковић, коме ће бити потребно још неко време да добије на снази, али и искуству (уз прилику учи уз Бојана Остојића, Немању Милетића...), а исто важи и за годину дана старијег Страхињу Бошњака, који игра на истој позицији.

Лука Цуцин (19), десни бек Телеоптика, позван је да се сада прикључи првом тиму Партизана, а њега виде као подршку и једног дана као потенцијалну замену искусном Мирославу Вулићевићу.

Везни ред сваког тима треба да има младост и искуство. Партизан то има - Марко ЈанковићиНебојша Косовић, који имају по 23 године, као и 22-годишњиДанило Пантић, сада су добили подршку, али и конкуренцију у виду нешто млађих - Украјинца Јурија Вакулка (покрива позиције задњег везног, али може и офанзивније), као и 22-годишњег Ђорђа Ивановића, придошлице из Спартака, чије су карактеристике офанзивне.

И за Вакулка и за Ивановића, Илиев је рекао да предтсављају "будућност Партизана", баш као и за повратника Данила Пантића, за чији се уговор Партизан бори да га откупи од Челсија.

Да убеде Ђукића да би на пролеће требало да им пруже шансу у везном реду, на Кипру ће пробати: 18-годишњи Армин Ђерлек, кога је енглески "Гардијан" уврстио у ТОП 60 највећих талената на свету, 19-годишњи Јован Нишић а исто важи и за крилног нападача, такође 19-годишњег Страхињу Јовановића.

Јовановић је прве фудбалске кораке направио уз свог оца у Лесковцу, а потом је играо за селекцију Истока, где га је приметио... наравно, ловац на младе таленте - Душан Трбојевић.

"Првих годину дана сам путовао из Лесковца за Београд, а у 7. разреду сам се преселио у главни град. Утисци са припрема су ми феноменални", рекао је током прошлих припрема Страхиња Јовановић.

Када се овим момцима додају 23-годишњи голман Марко Јовичић, потом две године млађи чувар мреже Телеоптика Јован Трнић, али и 23-годишњи леви бек, "књишки мољац" Немања Антонов, па и његов колега на десној страни, 24-годишњи Слободан Урошевић, придошлица из Напретка, јасно је да ће Ђукић и стручни штаб имати важну мисију, али и задовољство да "предшколце" науче разним стварима.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар