Partizanovi "jang bojsi"!

Od 31 fudbalera koji su otišli na pripreme prvog tima Partizana čak sedmorica su tinejdžeri, a sedmorica su tek izašli iz tog doba.

Fudbal 24.01.2018 | 22:00
Partizanovi "jang bojsi"!
Partizan je uvek bio prepoznatljiv i po tome što je svoj prvi tim gradio na igračima koji su ponikli upravo u tom klubu ili su u njemu učili fudbalski zanat. Omladinska škola Partizana bila je (i ostala) prepoznatljiva u Evropi i u svetu kao jedna od najuglednijih, najboljih.

Poslednjih godina, međutim, a to je priznao i sportski direktor Ivica Iliev, pojedine generacije su "izgubljene". Opredeljenje Ilieva i celog stručnog dela kluba jeste da se Omladinska škola "povrati", da ponovo dobije na značaju, da se pravi bolja selekcija...

Iščekujući izgradnju internata u Sportskom centru "Teleoptik" u Zemunu (otprilike kao Skadar na Bojani), koji bi bitno smanjio troškove kluba, jer sada, recimo, mora da iznajmljuje stanove za smeštaj mlađih igrača koji nisu iz Beograda, Partizan je nastavio praksu da na pripreme prvog tima vodi i grupu mladih, perspektivnih igrača koji kucaju na vrata prvog tima i trebalo bi da predstavljaju projektovanu budućnost kluba.

"U Evropi se priča o nama, postajemo ponovo zanimljivi, živimo na evropskoj fudbalskoj mapi. Sada imamo bazu i nema stajanja, malo smo pomerili standarde. Želimo da se orijentišemo više ka Omladinskoj školi. Imali smo prazan hod u nekim generacijama, '95, '96 i '97 smo izgubili... Zato smo do sada morali više da se fokusiramo na strance i domaće igrače iz naše lige. Verujem da to više neće biti slučaj", rekao je nedavno Iliev.

Na zimske pripreme na Kipru, za prolećni deo sezone, krenula je grupa veoma mladih igrača, ali i oni koji po godinama jesu mladi a već predstavljaju nosioce igre Partizana, poput Marka Jankovića, Danila Pantića...

Napadač Đorđe Jovanović, iako ima tek 18 godina, već ima status prvotimca, igrao je, davao golove u takmičarskim mečevima.

Ali i njemu, kao i nekolicini njegovih vršnjaka predstoji novo dokazivanje pred Miroslavom Đukićem, koji je po dolasku u Partizan, prošlog leta, otvoreno poručio mlađima:

"Za vas sam otvorena knjiga. Od vas sve zavisi, ja obožavam mlade igrače i uvek sam tu da im pomognem".

Priliku da debituje za prvi tim imao je i 18-godišnji štoper Svetozar Marković, kome će biti potrebno još neko vreme da dobije na snazi, ali i iskustvu (uz priliku uči uz Bojana Ostojića, Nemanju Miletića...), a isto važi i za godinu dana starijeg Strahinju Bošnjaka, koji igra na istoj poziciji.

Luka Cucin (19), desni bek Teleoptika, pozvan je da se sada priključi prvom timu Partizana, a njega vide kao podršku i jednog dana kao potencijalnu zamenu iskusnom Miroslavu Vulićeviću.

Vezni red svakog tima treba da ima mladost i iskustvo. Partizan to ima - Marko JankovićiNebojša Kosović, koji imaju po 23 godine, kao i 22-godišnjiDanilo Pantić, sada su dobili podršku, ali i konkurenciju u vidu nešto mlađih - Ukrajinca Jurija Vakulka (pokriva pozicije zadnjeg veznog, ali može i ofanzivnije), kao i 22-godišnjeg Đorđa Ivanovića, pridošlice iz Spartaka, čije su karakteristike ofanzivne.

I za Vakulka i za Ivanovića, Iliev je rekao da predtsavljaju "budućnost Partizana", baš kao i za povratnika Danila Pantića, za čiji se ugovor Partizan bori da ga otkupi od Čelsija.

Da ubede Đukića da bi na proleće trebalo da im pruže šansu u veznom redu, na Kipru će probati: 18-godišnji Armin Đerlek, koga je engleski "Gardijan" uvrstio u TOP 60 najvećih talenata na svetu, 19-godišnji Jovan Nišić a isto važi i za krilnog napadača, takođe 19-godišnjeg Strahinju Jovanovića.

Jovanović je prve fudbalske korake napravio uz svog oca u Leskovcu, a potom je igrao za selekciju Istoka, gde ga je primetio... naravno, lovac na mlade talente - Dušan Trbojević.

"Prvih godinu dana sam putovao iz Leskovca za Beograd, a u 7. razredu sam se preselio u glavni grad. Utisci sa priprema su mi fenomenalni", rekao je tokom prošlih priprema Strahinja Jovanović.

Kada se ovim momcima dodaju 23-godišnji golman Marko Jovičić, potom dve godine mlađi čuvar mreže Teleoptika Jovan Trnić, ali i 23-godišnji levi bek, "knjiški moljac" Nemanja Antonov, pa i njegov kolega na desnoj strani, 24-godišnji Slobodan Urošević, pridošlica iz Napretka, jasno je da će Đukić i stručni štab imati važnu misiju, ali i zadovoljstvo da "predškolce" nauče raznim stvarima.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar