ЕП: Лоша одбрана и смушен напад, дебакл Србије за крај!

Рукометаши Србије поражени су од Белорусије са 32:27 у последњој утакмици Европског првенства у Хрватској.  Мучењу је крај: Србија игра рукомет из прошлог века! Орлови на опроштају од Првенства Европе изгубили од Белорусије - 27:32.  Пораз и за крај, Србија баш лоша! "Орлови" без победе завршили другу фазу Европског првенства у Хрватској.

Остали спортови 24.01.2018 | 17:45
ЕП: Лоша одбрана и смушен напад, дебакл Србије за крај!
Србија је тако завршила на 12. месту као последња из две групе од по шест селекција које су се бориле за полуфинале.

"Орлови" су још једном примили више од 30 голова и приказали раштимовану одбрану којој је потребно много уигравања. Најбољи је у Белорусији био голман Салдаценка који је одбранио све што су наши рукометаши шутнули ка голу Белоруса.

Пуховски са осам голова је био најефикаснији у нападу, а пет је дао Јуринок. У Србији су Ненадић и Вања Илић са по четири гола били најефикаснији, а подбацио је Зеленовић за кога је мрежа Белорусије била "зачарана".

Српске играче је још једном мучио и недостатак воље, само што је овог пута био видљив од почетка утакмице.

Белоруси су лако долазили до прилика да угрозе Цупару и касније Иванишевића који су били на ветрометини шутева Пуховског, Каралека и Каравацког.

Олако су Белоруси пролазили кроз одбрану Србије чак и када би имали играча мање, док је на другој страни Србија имала проблема када намести напад, а транзиције готово да није било.

У три узастопне ситуације када би "Орлови" одиграли добру одбрану или би Белоруси погрешили, уследиле су контре и два гола. Зеленовић је покушавао и покушавао, али је Салдаценка за њега био непремостива препрека.

Био је и за остале играче Србије јер је невероватни голман Белорусије већ до полувремена сакупио 15 одбрана што је велики број чак и на нивоу утакмице.

Вања Илић је свој први гол постигао на овом првенству против Белоруса и показао је колико је Србији потребна игра са крила.

Изузев повремених додавања за Ђукића, или "прескакања човека" упошљавањем крила са бековских позиција, крила Србије као да нису ни учествовала у игри што је на полувремену резултирало предношћу Белорусије 16:11.

Рукометаши Србије су у друго полувреме ушли далеко агресивније у одбрани, а када су крила, Илић и Радивојевић почели да погађају чинило се да изабраници Јовице Цветковића имају шансе да се врате у меч.

Радивојевић је на 17:14 промашио седмерац, Србија је везала неколико брзоплетих напада и то Белорусија је то искористила да се одлепи и оде и на +6 - 26:20 у 46. минуту утакмице.

Већ тада је постало јасно да ће Србија тешко до изједначења, Салдаценка је наставио да брани маестрално, па се у последњих десет минута ушло са дефицитом од шест голова.

Већ тада је било јасно да ће "Орлови" уписати нови пораз па Европско првенство завршавају са само једном побеодом - над Исландом у првој фази.

Управо та победа је омогућила пролаз у другу фазу што ће Србији донети лакше противнике у наредним квалификационим циклусима.

Звучи крајње чудно, али после пораза од Белорусије можемо да славимо! Мучење рукометне репрезентације Србије на Првенству Европе у Хрватској је - завршено. Какав је био почетак, такав је био - крај. Мучан: Србија - Белорусија 27:32

Дефинитивно, екипа Јовице Цветковића представљала је разбијену војску коју су додатно девастирали Белоруси. Говорио је селектор наших рукометаша после пораза од Француске да не постоје изговори за лош однос. Уместо борбе - добио је још једну блажаму. И поново су се на делу виделе све аномалије српског рукомета, оне које нас прогано скоро две деценије. Споро, споро - споро.

Безвољно и бескрвно - тако је игледала наше селекција. Одбрана је поново затајила, па су се Белоруси у добром делу првог полувремена шетали као на корзоу. Бушили су Цупару са свих позиција и врло брзо стигли до капиталне предности. Свака ничија лопта била је плен ривала...  Уништавао нас је Пухоски са шест голова у првом полувремену.

Већ тада је било јасно да наши рукометаши чекају да прође време и да заврше агонију. Биће разних анализа, чак и прича како смо први пут  после 2021.године, отишли у другу фазу, али... Да не ваља - ваља. Наш рукомет је светлосним годинама далеко од европског врха. Не назире се светло на крају тунела просечности.

Једини мали узлет наша селекција је имала на почетку  наставка. Пришли смо на минус два, али опет је недостајало мирноће, самопоуздања и концентрације кад се ломило. Треба, ли, уопште да апострофирамо, да смо се поново споро враћали у одбрану. Да ствар буде гора голман Белорусије Салдатсенка се разбранио. Разоружао је наше бекове, бранио маестрално (22 одбране), па је тако Шешум до 44.минута био без гола.

Наши су се батргали, али више од пораза  нису могли. Када год бисмо дали гол, уследила би брза акција Белоруса.

На крају Србија је заузела 12.место на Првенству Европе. Више нисмо ни заслужили.

Рукометна репрезентација Србије завршила је Европско првенство у Хрватској са само једном победом у шест утакмица. Та победа (против Исланда) била је довољна за пласман у другу фазу, међутим, Јовица Цветковић и његови изабраници и по одласку из Сплита у Загреб нису успели да подигну форму.

У опроштајном дуелу од турнира, "орлови" су играли против Белорусије, такође селекције без победе у другој фази, али су остали једини на "нули":

Србија - Белорусија 27:32 (11:16).

Ионако деморалисане, наше играче додатно је "убио у појам" сјајни белоруски голман Салдаценка који је већ у првом полувремену имао великих 15 одбрана и допринео да његов тим води пет голова разлике. До краја је сакупио 22 одбране, али како је све деловало на терену можда најбоље показује податак да су "орлови" упутили 57 шутева, а Белоруси 44.

По повратку са одмора наши рукометаши су заиграли нешто боље, имали прилику да из седмерца приђу на два гола разлике, али пошто се то није догодило, противник је поново успео да се одлепи...

Званично, Србија је Европско првенство завршила на 12. месту.

ГРУПА 1, 3. коло:

Србија- Белорусија 27:32
Шведска - Норвешка 18.15
Хрватска - Француска 20.30

ТАБЕЛА: Француска 8, Шведска 6, Хрватска 6, Норвешка 4, Белорусија 2, Србија 0.

ГРУПА 2, 3. коло:

Словенија - Чешка 26:26
Македонија - Данска 18.15
Немачка - Шпанија 20.30

ТАБЕЛА: Данска 6, Чешка 5, Шпанија 4, Немачка 4, Словенија 4, Македонија 3.

Извор: моззартспорт/мондо.рс/Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Срамота

24.01.2018 17:27

Срамота.Ови људи не играју уопсте одбрану.Па ако неце да се боре и изгину не треба их ни слати на такмицења.

ОДГОВОРИТЕ