EP: Loša odbrana i smušen napad, debakl Srbije za kraj!

Rukometaši Srbije poraženi su od Belorusije sa 32:27 u poslednjoj utakmici Evropskog prvenstva u Hrvatskoj.  Mučenju je kraj: Srbija igra rukomet iz prošlog veka! Orlovi na oproštaju od Prvenstva Evrope izgubili od Belorusije - 27:32.  Poraz i za kraj, Srbija baš loša! "Orlovi" bez pobede završili drugu fazu Evropskog prvenstva u Hrvatskoj.

Ostali sportovi 24.01.2018 | 17:45
EP: Loša odbrana i smušen napad, debakl Srbije za kraj!
Srbija je tako završila na 12. mestu kao poslednja iz dve grupe od po šest selekcija koje su se borile za polufinale.

"Orlovi" su još jednom primili više od 30 golova i prikazali raštimovanu odbranu kojoj je potrebno mnogo uigravanja. Najbolji je u Belorusiji bio golman Saldacenka koji je odbranio sve što su naši rukometaši šutnuli ka golu Belorusa.

Puhovski sa osam golova je bio najefikasniji u napadu, a pet je dao Jurinok. U Srbiji su Nenadić i Vanja Ilić sa po četiri gola bili najefikasniji, a podbacio je Zelenović za koga je mreža Belorusije bila "začarana".

Srpske igrače je još jednom mučio i nedostatak volje, samo što je ovog puta bio vidljiv od početka utakmice.

Belorusi su lako dolazili do prilika da ugroze Cuparu i kasnije Ivaniševića koji su bili na vetrometini šuteva Puhovskog, Karaleka i Karavackog.

Olako su Belorusi prolazili kroz odbranu Srbije čak i kada bi imali igrača manje, dok je na drugoj strani Srbija imala problema kada namesti napad, a tranzicije gotovo da nije bilo.

U tri uzastopne situacije kada bi "Orlovi" odigrali dobru odbranu ili bi Belorusi pogrešili, usledile su kontre i dva gola. Zelenović je pokušavao i pokušavao, ali je Saldacenka za njega bio nepremostiva prepreka.

Bio je i za ostale igrače Srbije jer je neverovatni golman Belorusije već do poluvremena sakupio 15 odbrana što je veliki broj čak i na nivou utakmice.

Vanja Ilić je svoj prvi gol postigao na ovom prvenstvu protiv Belorusa i pokazao je koliko je Srbiji potrebna igra sa krila.

Izuzev povremenih dodavanja za Đukića, ili "preskakanja čoveka" upošljavanjem krila sa bekovskih pozicija, krila Srbije kao da nisu ni učestvovala u igri što je na poluvremenu rezultiralo prednošću Belorusije 16:11.

Rukometaši Srbije su u drugo poluvreme ušli daleko agresivnije u odbrani, a kada su krila, Ilić i Radivojević počeli da pogađaju činilo se da izabranici Jovice Cvetkovića imaju šanse da se vrate u meč.

Radivojević je na 17:14 promašio sedmerac, Srbija je vezala nekoliko brzopletih napada i to Belorusija je to iskoristila da se odlepi i ode i na +6 - 26:20 u 46. minutu utakmice.

Već tada je postalo jasno da će Srbija teško do izjednačenja, Saldacenka je nastavio da brani maestralno, pa se u poslednjih deset minuta ušlo sa deficitom od šest golova.

Već tada je bilo jasno da će "Orlovi" upisati novi poraz pa Evropsko prvenstvo završavaju sa samo jednom pobeodom - nad Islandom u prvoj fazi.

Upravo ta pobeda je omogućila prolaz u drugu fazu što će Srbiji doneti lakše protivnike u narednim kvalifikacionim ciklusima.

Zvuči krajnje čudno, ali posle poraza od Belorusije možemo da slavimo! Mučenje rukometne reprezentacije Srbije na Prvenstvu Evrope u Hrvatskoj je - završeno. Kakav je bio početak, takav je bio - kraj. Mučan: Srbija - Belorusija 27:32

Definitivno, ekipa Jovice Cvetkovića predstavljala je razbijenu vojsku koju su dodatno devastirali Belorusi. Govorio je selektor naših rukometaša posle poraza od Francuske da ne postoje izgovori za loš odnos. Umesto borbe - dobio je još jednu blažamu. I ponovo su se na delu videle sve anomalije srpskog rukometa, one koje nas progano skoro dve decenije. Sporo, sporo - sporo.

Bezvoljno i beskrvno - tako je igledala naše selekcija. Odbrana je ponovo zatajila, pa su se Belorusi u dobrom delu prvog poluvremena šetali kao na korzou. Bušili su Cuparu sa svih pozicija i vrlo brzo stigli do kapitalne prednosti. Svaka ničija lopta bila je plen rivala...  Uništavao nas je Puhoski sa šest golova u prvom poluvremenu.

Već tada je bilo jasno da naši rukometaši čekaju da prođe vreme i da završe agoniju. Biće raznih analiza, čak i priča kako smo prvi put  posle 2021.godine, otišli u drugu fazu, ali... Da ne valja - valja. Naš rukomet je svetlosnim godinama daleko od evropskog vrha. Ne nazire se svetlo na kraju tunela prosečnosti.

Jedini mali uzlet naša selekcija je imala na početku  nastavka. Prišli smo na minus dva, ali opet je nedostajalo mirnoće, samopouzdanja i koncentracije kad se lomilo. Treba, li, uopšte da apostrofiramo, da smo se ponovo sporo vraćali u odbranu. Da stvar bude gora golman Belorusije Saldatsenka se razbranio. Razoružao je naše bekove, branio maestralno (22 odbrane), pa je tako Šešum do 44.minuta bio bez gola.

Naši su se batrgali, ali više od poraza  nisu mogli. Kada god bismo dali gol, usledila bi brza akcija Belorusa.

Na kraju Srbija je zauzela 12.mesto na Prvenstvu Evrope. Više nismo ni zaslužili.

Rukometna reprezentacija Srbije završila je Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj sa samo jednom pobedom u šest utakmica. Ta pobeda (protiv Islanda) bila je dovoljna za plasman u drugu fazu, međutim, Jovica Cvetković i njegovi izabranici i po odlasku iz Splita u Zagreb nisu uspeli da podignu formu.

U oproštajnom duelu od turnira, "orlovi" su igrali protiv Belorusije, takođe selekcije bez pobede u drugoj fazi, ali su ostali jedini na "nuli":

Srbija - Belorusija 27:32 (11:16).

Ionako demoralisane, naše igrače dodatno je "ubio u pojam" sjajni beloruski golman Saldacenka koji je već u prvom poluvremenu imao velikih 15 odbrana i doprineo da njegov tim vodi pet golova razlike. Do kraja je sakupio 22 odbrane, ali kako je sve delovalo na terenu možda najbolje pokazuje podatak da su "orlovi" uputili 57 šuteva, a Belorusi 44.

Po povratku sa odmora naši rukometaši su zaigrali nešto bolje, imali priliku da iz sedmerca priđu na dva gola razlike, ali pošto se to nije dogodilo, protivnik je ponovo uspeo da se odlepi...

Zvanično, Srbija je Evropsko prvenstvo završila na 12. mestu.

GRUPA 1, 3. kolo:

Srbija- Belorusija 27:32
Švedska - Norveška 18.15
Hrvatska - Francuska 20.30

TABELA: Francuska 8, Švedska 6, Hrvatska 6, Norveška 4, Belorusija 2, Srbija 0.

GRUPA 2, 3. kolo:

Slovenija - Češka 26:26
Makedonija - Danska 18.15
Nemačka - Španija 20.30

TABELA: Danska 6, Češka 5, Španija 4, Nemačka 4, Slovenija 4, Makedonija 3.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs/B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sramota

24.01.2018 17:27

Sramota.Ovi ljudi ne igraju uopste odbranu.Pa ako nece da se bore i izginu ne treba ih ni slati na takmicenja.

ODGOVORITE