"Не смијемо губити вријеме"

Западни Балкан је у фокусу предсједавања Бугарске Европском унијом и БиХ то мора искористити да би ишла напријед. БиХ не може дозволити било којем политичару да блокира европски пут – поручено је данас у Сарајеву током представљања приоритета предсједавања Бугарске Савјетом Европске уније.

Босна и Херцеговина 24.01.2018 | 17:31
"Не смијемо губити вријеме"
Бугарска је 1. јануара преузела шестомјесечно предсједавање Савјетом Европске уније. Један од кључних приоритета њеног предсједавања је политика проширења ЕУ, као најефикаснији инструмент који гарантује мир, стабилност и просперитет на западном Балкану.

“ЕУ и земље западног Балкана могу осигурати да се у нерадних сто година на овим просторима не испали  ни један метак. Што је само по себи довољно”, истакао је Ларс-Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ у БиХ.

Мото бугарског предсједавања Европском унијом јесте: "Заједно смо јачи!".

“Један од циљева је међусобно повезивање држава Западног Балкана и са земљама чланицама ЕУ, било да је ријеч о областима транспорта, енергетике, образовања, дигиталног повезивања”, рекла је Августина Цветкова, амбасадор Бугарске у БиХ.

“Најбољи ефекти биће ако се задржи темељни принцип – вредновање сваке државе појединачно на основу оног што је урадила у провођењу реформи. Било какво вјештачко зближавање појединих држава имало би контраефекат”, поручио је министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

“Ја сам пред свим амбасадорима ЕУ поновио да смо свјесни и да је једини начин да идемо напријед да свако ради свој посао. Реформска агенда, скоро двије трећине, лежи на ентитетима. Нико нема право да из дневнополитичких разлога кочи овај процес”, напоменуо је Црнадак.

“БиХ мора искористити шансу и убрзати европски пут. Иако ћемо бити у изборном процесу, не смијемо изгубити наредних годину и по. Лопта је у нашем дворишту”, поручио је Црнадак.



БН телевизија

 

 

 

 

 

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бетигур

24.01.2018 19:24

На ста смо спали, да на Бугари кроје капу.... јад и цемер! Све је Додик крив

ОДГОВОРИТЕ